Last news in Fakti

4 Април, 2014 14:23 6 075 12

Саркофагът на Георги Димитров в пункт за скрап

  • георги димитров-
  • саркофаг-
  • скрап

Не е известно как се е озовал там

Саркофагът на Георги Димитров в пункт за скрап - 1
Снимка: TV 7

15 години след взривяването на мавзолея последното ложе на Георги Димитров се оказа в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Това разкрива TV 7 в разследване по темата.

Koмунистическият вожд Георги Димитров умира на 2 юли 1949 г. в санаториума "Барвиха" край Москва, където е лекуван четири месеца. Съветските медици поставят диагнозата "сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет. Има съмнения, че бившият приближен на Сталин е отровен. Като мотив някои съветски изследователи посочват неодобрените от Москва контакти между Георги Димитров и югославския лидер Тито, който по това време вече е ненавиждан от Сталин.

За да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител, още на 3 юли 1949 г. Министерският съвет на България решава да му се построи мавзолей. Той е издигнат за рекордния срок от шест дни, през което време тялото е превозено от Съветския съюз до София. Тялото на Георги Димитров е поставено в специално разработен саркофаг. То е подложено на балсамация и съхранявано, без да бъде излагано на прякото въздействие на светлината. Така практически е вечно.

Самият саркофаг е с армирани стъкла и реално е херметически затворена камера. В него се поддържала температура 17 градуса. Tемпературата се е постигала с помощта на супер модерна за времето си електронно следена климатична инсталация. Мавзолеят със саркогафа в него става център на култа към Георги Димитров като "вожд и учител на българския народ" и част от държавния церемониал. Там по протокол чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници.

Тялото на Георги Димитров е извадено от мавзолея и погребано веднага след промените от 1989 г. На 2 юли 1999 г. мавзолеят е взривен. Събарянето му отнема повече време, колкото построяването му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    2 3 Отговор
    На кого му пука?Г.Димитров е един от големите национални предатели

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Станимир Христов

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дошo":

    Приятелю, това е история...без значение дали е завидна това си е част от нашето минало. В Германия концлагерите да не са взривени...ами не са, я днешни дни са си там като част от тяхната история без значение дали се срамуват или не от това което е сторил Хитлер.
  • 3 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дошo":

    Недей че сега форумите русофилистици и комуноидна сволоч ще те нападне да ти каже че си поредния "фашист" и "седераст" как може да не обичаш гошо бе??? Същия дето даде Македония на сърболяците заедно със западните покрайнини, Беломорска Тракия и Северна Добруджа, дадени ни от БЕЗ ДА ИСКА НИЩО В ЗАМЯНА същия този лош Хитлер???
  • 4 Монго

    0 2 Отговор
    Това е част от историята ни..., вярно лошата, нооо какво от това. Двете ни "Национални катастрофи" бяха предизвикани от царете ни, и к*во, Симеончо ни управляваше, и к*во, оправи ни за 800 дни. Хайде и него да го анатемосаме. С извинение, но сме големи "лямци", като нация...срамувам се.

    Коментиран от #5

  • 5 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Срамувай се! Те интересчиите са така, когато държавата е слаба бягат като плъхове от потъващ кораб, вместо да направят нещо да помогнат с дружни усилия да я вдигнат на крака или ако не да се вдигнат на бунт и да изметат сганта, която е довела до кризата... нооооо "преклонена главица, сабя не я сече" Иначе не ми давай за примери царА и другите, аз съм за поголовна сеч над всичко що е управлявало или е било свързано с властта последните 70 год.!

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Mercedes-Benz":

    Нещо не те разбрах, от какво да се срамувам? Съгласен съм, че днешните ни политици са б...ци..., и какво, кой според теб ще ни оправи? Г.Д. е бил човек на "Коминтерна", и още малко да се "присъединим" заради него към Югославия, знам го това, ти какво имаш в предвид...

    Коментиран от #7

  • 7 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    Писал си в 4-ти коментар "срамувам се", щом се срамуваш ок. Сега разбра ли?
  • 8 бат батков

    3 0 Отговор
    Какъв саркофаг.Това е просто една желязна рамка в която е лежал някъкав тип натъпкан със слама,който приживе е продал македония на сърбите за някоя рубла.При това е бил съветски гражданин,нещо като руски еничар

    Коментиран от #9

  • 9 Хрисофор Карамфилов

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "бат батков":

    Каква Македония ,какви 5 лева.Да ви припомня ,ние бяхме на страната на загубилите Втората световна,а Чърчил е искал да раздели след воѝната България, между Турция,Сърбия,Гърция.И съветската окупация ни е спасила от този сценарии.Югославия се нареди до победителите СССР,Англия,САЩ ,и нормално ,тя не получи ,а си запази Македония.Не мислете ,че един човек,като Димитров, с ранга на пешка е можел да оказва влияние ,върху процеси и събития ,дирижирани от великите сили.
  • 10 мечока

    1 0 Отговор
    Бих се изакал вътре... някой знае ли къде е това местенце ! Още по-хубаво би било от месинга да се "излее" един обществен кенеф. Като имам предвид приноса на Г. Димитров за благоденствието и духовното ботатсво на българина, трябва да се сещаме за него при малка и голяма нужда

    Коментиран от #11

  • 11 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "мечока":

    Имаш каса Радебергер от мене!

    Коментиран от #12

  • 12 мечока

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Mercedes-Benz":

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове