28 Април, 2014 08:24 10 708 2

Приятелят на Валя: "Жива е!"

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Още 6 месеца платено майчинство, обещава в. „24 часа“

Платеният отпуск по майчинство практически да се удължи с още 6 месеца ще обсъждат утре на заседанието на тристранката синдикати, работодетели и правителство. Промяната е предложена от КНСБ, но се подкрепя и от управляващите политически сили, научи в. “24 часа”.

Ако бъде прието реално 2-годишното платено майчинство ще стане 2 години и половина.

Предложението е майките да имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако то не ходи на градина. В момента този отпуск, предвиден в чл. 167а на Кодекса на труда е неплатен.

Ако бъде приета промяната тези шест месеца отпуск ще се плащат от работодателите, а не от НОИ, както останалите 2 години.

Чл. 167а от КТ позволява този допълнителен отпуск за дете до 8-годишна възраст да се ползва както от майката, така и от бащата, обясни вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Шестте месеца допълнително майчинство ще могат да се вземат както на части, така и наведнъж.

 

Приятелят на Валя: Жива е!, надява се „Труд“

12 дни след изчезването на красивата медицинска сестра от Бургас Валентина Иванова, приятелят - полицаят Валентин, продължава да я търси и не губи надежда.

Валя изчезна в полунощ на 15 април в морската градина. Официалната версия на полицията е, че се е хвърлила в морето, но тялото още не е открито. Миналия петък водолази търсиха тялото край мостика цял ден без никакъв резултат. Това дава надежда на семейството . Близки на красавицата смятат, че тя е отвлечена. Затова са разлепили из града обяви със снимката и текстове на английски, испански и гръцки.

 

Търсят наследник на Инджова, обобщава в. „Стандарт“

Кабинетът умува кого да предложи за поста на Ренета Инджова като шеф на НСИ. В петък привечер стана ясно, че премиерът Пламен Орешарски е провел среща с Инджова във връзка с изтичането на мандата й като началник на статистиката. Инджова бе назначена, след като предишният председател Мариана Коцева получи експертно място в европейската статистическа служба Евростат и напусна НСИ. Това стана в края на март 2012 г. със заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов. Довършителният мандат на Инджова бе две години. По време на срещата си с нея Орешарски е изразил благодарност за свършената работа и е отбелязал своята признателност за направеното от нея.

Преди месец избухна скандал в статистиката, след като Инджова обвини експертите на НСИ, че са провели грешно преброяването на населението през 2011 г.

 

Хазартните игри получили щедър подарък от хазната, разкрива в. „Сега'

Щедър подарък от хазната е получил част от хазартния бизнес у нас. Организаторите на лотарийни игри и игри от типа бинго и кено се оказаха освободени изцяло от такси за организиране на хазартна дейност.

Вече четвърти месец този бизнес работи, без да внася нищо извън обичайния за всички корпоративен данък в държавния бюджет. Данъчната амнистия се оказа възможна заради законодателен "пропуск", а щетите могат да възлизат на милиони. Това става ясно от внесен от депутата от БСП Георги Кадиев законопроект за промени в Закона за хазарта. Въпреки спешния му характер регистрираният в деловодството на НС на 12 март законопроект още не е минал дори на първо гласуване в ресорната бюджетна комисия.

 

Правим "Тойфел" за българския език, обобщава в. „Дума“

Тест за владеене на българския език с международна валидност се разработва в МОН по подобие на тестовете за английски "Тойфел" и на сертификатите за владеене на немски, френски, испански и пр. Това съобщи министър Анелия Клисарова по време на конференция във Виена на учителите от българските съботно-неделни училища в Европа и САЩ. Тестовете трябва да бъдат съвместими с т.нар. Европейска езикова рамка, в която досега българският език не участва.

Общата европейска референтна рамка за езиците е развита от Съвета на Европа и съдържа три нива на владеене на език - А, В и С, разделени на 6 степени. Чрез нея се признава ниво на знание по езика, необходимо на кандидатите за училища, вузове или професии в различните държави. В МОН вече се подготвят тестовете за нива А1 и В1.

 

Алекс Алексиев не се отказва от европарламента, пише в. „Преса“

''Текстовете на новия Български избирателен кодекс противоречат на европейското законодателство''. Това каза във Варна независимият кандидат за евродепутат Алекс Алексиев по повод решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви регистрацията му за недействителна. До сряда Върховният административен съд трябва да се произнесе по жалбата му и той е убеден, че решението ще бъде в негова полза.

„Случилото се е толкова сериозно, че би могло да доведе и до анулиране на целия изборен процес. Лошото е, че то ще компрометира България, а аз като българин не мога да бъда безразличен към това“, заяви Алексиев. Той определи политиката на сегашното правителство като ''самоубийствена''. „Този кабинет работи единствено в полза на кремълската мафия, на неоимпериалистическата и дори фашистка клика, която управлява Русия в момента“, каза Алексиев.

 

БГ учители в чужбина пишат нови учебници, отбелязва в. „Монитор“

Учители от българските школа в чужбина правят свои учебници заради неразбираемо за децата съдържание.

„Учебниците, по които учат децата, не са съобразени с особеностите на страната, в която те живеят. Затова представяме информацията чрез презентации на PowerPoint по начин, по който те биха я разбрали”, обясни пред „Монитор” президентът на асоциация „Родина” и учител в българското школо в испанския град Сеговия Веселина Маринова.

 

Наш курорт става най-голямата безплатна Wi-Fi зона в Европа, горд е в. „Новинар“

Черноморският ни курорт Албена ще се превърне в най-голямата зона с безплатен интернет в Европа.

От това лято туристите ще могат свободно да сърфират в откритите зони и на плажа в комплекса. Безплатен интернет ще има не само в хотелите и ресторантите, но и на плажа и по алеите, така че от връзката ще могат да се възползват всички гости на курорта. Този сезон туристите в хотелите отново ще могат да се възползват и от другата безплатна услуга, която комплексът предлага – безплатен чадър и шезлонги.

 

Споразумението с Турция за превозите ще се забави, прогнозира в. „Капитал дейли“

Краят на април беше срокът за подписването на новата транспортна спогодба между Турция и България. Вече в края на месеца е известно само, че сроковете няма да бъдат спазени. По-големият проблем обаче е, че няма никакви гаранции дали България ще успее да постигне основните си цели, за които седна на масата на преговорите и които нееднократно са ставали причина за блокади на границата.

"Подписването на споразумението за изглаждане на въпроса за разрешителните за товарни превози с Турция ще се забави." Това заяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Причината е, че основните спорни въпроси между двете страни все така остават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maria Stoianova

    0 1 Отговор
    САМО ТОП СЛЕДОВАТЕЛ МОЖЕ ДА ГО РАЗНИЩИ.ИНАЧЕ ТОРМОЗЯТ ХОРАТА ЗАДРЕБНИ СУМИ.ДОРИ ИМАТ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПЛАНОВЕ-КАТО СЕГА В МОЯ СЛУЧАЙ.
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    За дребни суми човек не се отвлича...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове