Last news in Fakti

26 Юни, 2014 08:00 6 279 4

БГ салатата изчезва

  • печата

Преглед на печата

БГ салатата изчезва, тъжно отбелязва в. „Стандарт”

Българските плодове и зеленчуци са на път да изчезнат от магазините. Причината са градушките, които удариха страната през последните седмици. Ледените късове и пороите поразиха 80% от градините, казва Цветан Цеков, собственик на най-големите овощни бионасаждения у нас и член на Асоциацията на земеделските производители. До дни по щандовете ще останат само гръцки череши, защото нашите са съсипани от дъжда и загниват много бързо. Ябълки, кайсии, круши, праскови ще има само от внос, защото българските са почти изцяло унищожени. Подобно е положението и с доматите и краставиците, разказва Цеков. В неговата градина пораженията върху незащитените с мрежа срещу градушки дръвчета са 100%.

95% от учителите ни харесват работата си, гордее се в. „Дума”

Над 95% от учителите у нас като цяло са удовлетворени от работата си, но само 20% вярват, че професията им се цени от обществото. Това показва международно проучване за учителската професия, направено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Педагозите в България не се чувстват признати в училище и са подценени от обществото.

 

Правителството започва да набира 3 млрд. лв. външен дълг, пресмята в. „Капитал дейли”

Процедурата по пласиране на български еврооблигации за 1.5 млрд. евро (почти 3 млрд. лв.) започва в четвъртък и може да приключи в рамките на деня, научи "Капитал Daily" от няколко източници от пазара. До обед инвеститорите ще могат да подават заявки за количеството, което биха искали да купят, както и за исканата от тях доходност. След това на база на подадените поръчки Министерството на финансите заедно с мениджърите на емисията ще вземат решение за разпределението на книжата и ще обявят резултатите от предлагането. По предварителна информация дългът ще бъде издаден под формата на 10-годишни облигации, които ще падежират през 2024 година. Според експерти, до които "Капитал Daily" се допита, при такъв матуритет доходността може да бъде малко над 3%, което е по-оптимистично от  прогнозата за около 4%, направена от премиера Пламен Орешарски във вторник по време на среща с неправителствени организации.

 

Развръзка за „Козлодуй“ – до петък, очаква в. „Преса”

Ще бъде ли подписано акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за създаване на съвместна компания за строежа на VII блок? Преговорни екипи от двете страни ще трябва да дадат отговор на този въпрос до петък. За тази дата членовете на делегацията на „Уестингхаус“ имали билети за обратния полет.

Предвиденото за вчера подписване на акционерното споразумение не се състоя (до редакционното приключване на броя). Участници в преговорите съобщиха пред „Преса“, че в проекта на документа има неприемливи и направо заробващи клаузи. Ако не бъдат премахнати, споразумението може изобщо да не бъде подписано.

Проектът предвижда АЕЦ „Козлодуй“ да участва в съвместното дружество със 70% от капитала, а американската фирма - с 30%. Реалното строителство трябвало да стартира при капитал на смесената компания 1 млрд. долара и осигурено финансиране за 5-6 млрд. долара.

Очакваме 15,7 млрд. евро до 2020 г., обобщава в. „24 часа”

Актуализираната версия на Споразумението за партньорство с ЕК е готова. Това съобщи след заседанието на кабинета вицепремиерът Зинаида Златанова. Отразени са бележките на комисията.

Днес документът ще бъде изпратен в Брюксел. Очаква се България да получи 15,7 млрд. евро до 2020 г.

Помолила съм всички колеги да ограничат до минимум летните си отпуски, защото това е важно не за правителството, а за държавата, подчерта Златанова.

Моят личен срок за одобряване на споразумението е до лятото, каза още вицепремиерът.

 

1 млрд. евро под риск, тревожи се в. „Труд”

Българското земеделие може да загуби над 1 млрд. евро от бъдещите субсидии. Това пише в писмо на изп. директор на фонд “Земеделие” Мирослав Николов до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков.

“Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии)”, се казва в писмото, с копие от което “Труд” разполага. То е с дата 19 юни т.г.

 

Отпускат по 250 лв. за 45 000 първолаци, пише в. „Монитор”

По 250 лв. ще получат семействата на 45 000 първолаци, реши правителството вчера. Да се възползват от помощта имат право децата, записани в първи клас в държавно или общинско училище, чиито родители имат доход до 350 лв. Подоходният критерий не важи за децата с трайни увреждания, тези с един жив родител, както и за хлапетата, настанени в приемни семейства или при роднини и близки. Персонални пенсии от 101,70 лв. месечно пък ще получават 44 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, реши още правителството.

 

ДПС лансира лобистки поправки за тютюна и офшорките в "12 без 5", обобщава в. „Сега”

Въпреки че за всички 42-рото Народно събрание вече е стъпило с единия крак в миналото, неколцина депутати упорито пишат и лансират проектозакони със съмнително качество и спорна обществена полезност. Сред тях е Йордан Цонев от ДПС, който е изработил поправки и допълнения във внесения от самия него и приет само преди месеци закон, който уж щеше да ограничи ролята на офшорките в българската икономика.

За разлика от първия опит, когато под закона като съавтор бе обозначен и Делян Пеевски, сега Цонев сам е автор и вносител на проекта за промени. В оригиналния закон се предвиждаше от 1 юли да заработи публичен регистър на дружествата с офшорна собственост, които имат бизнес в България. Но ето че депутатът от ДПС вече е размислил и предлага това да се промени и до данните за офшорките да имат достъп само тесен кръг ведомства - НАП, ДАНС и регулаторни органи като КЗК, ДКЕВР и КРС, които така или иначе имат право да изискват такава информация.

 

Чужденци останаха „на сухо” на родното Черноморие, пише в. „Новинар”

Фалит на един от големите украински туроператори "Илтур" изненада стотици чужденци, които си правеха сметка да изкарат няколко почивни дни на родното Черноморие. Абсурдното е, че летовниците остават в неведение как ще се приберат обратно по родните места, съобщи бТВ.

Официална информация за проблемите на туроператора украинското консулство у нас няма. Няма и на сайта на „Илтур", където обаче още миналата седмица е било публикувано съобщение за затруднения с разплащането.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 6 Отговор
    Професията на учителя е като тази на лекаря, но как да вярват младите учители а и не толкова младите след като заплатите им са по скоро символични?
  • 2 Sinan Hodgev

    0 6 Отговор
    i ko da napraq nee moi problem
  • 3 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
  • 4 Валентин Петров

    3 0 Отговор
    то държавата изчезва,те за салата ми говорят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове