Last news in Fakti

1 Юли, 2014 19:17 1 700 1

Шаренкова: Искаме нов лидер на БСП за Бузлуджа

  • бсп-
  • лидер-
  • конгрес

Ако на предстоящия в края на седмицата пленум не бъде насрочено заседание на конгреса, ще започнем подписка за свикването на конгреса на 26 юли

В обръщение активисти на БСП настояват за свикване на конгрес на партията, на който да бъде избрано ново ръководство на партията. Вчера около 50 членове на левицата, сред които и представителите на Националния съвет на БСП се събраха на среща в столичния дом-музей „Димитър Благоев", където са обсъдили състоянието на партията.

„Настояваме за конгрес, на който да изберем нов лидер, с когото да отидем на Бузлуджа", коментира в интервю за Дарик Светлана Шаренкова - член на Националния съвет на БСП.

Ако на предстоящия в края на седмицата пленум не бъде насрочено заседание на конгреса, ще започнем подписка за свикването на конгреса на 26 юли, допълни Шаренкова.

По думите й „Позитано" живее в свой собствен свят, ръководството е изолирано от собствената му партия и е нужна промяна и единение на левите сили:

„Колегите са ни оприличили за превратаджии, разколници. Мисля, че това е грешна оценка. Първо, сбирката не беше тайна - много публично място и символично за нашата партия - къщата-музей „Димитър Благоев". Събраха се хора от много поколения, бяха 40-50 човека. Не сме и мислили, че това ще се превърне в някаква интрига за медиите", коментира пред радио „Дарик“ Шаренкова.

Тя добави, че са подготвили обръщение към членовете и симпатизантите на БСП: „Ако Националният съвет все пак не превъзмогне тези зависимости, за които ние говорим, които мислим, че съществуват, не реши да се проведе заседанието на 48-ия конгрес, ние се обръщаме към всички членове на партията - да съберем подписка, така че на 26 юли да съберем конгреса. Това е едно от най-демократичните неща. Искаме събирането на висшия форум на партията. Ние не правим нищо заговорническо. Ще изложим становището си, че председателят трябва да бъде сменен. Преди избори не се сменя председателят и подобен тип реплики вече отдавна са изпразнени от съдържание, тъй като партията губи 11-и национални избори".

По думите й в момента партията трябва да започне отгоре надолу: „Категорично не искаме да предпоставяме кой трябва да бъде, какъв трябва да бъде лидерът ни. Ние искаме честно състезание и сме убедени, че в партията има много хора от всички поколения, които биха могли да оглавят нашата партия. Партията се превърна през годините в лидерска партия, в апаратна партия. Бихме искали да отидем на Бузлуджа с нов председател, с нова енергия, с нови идеи".

Във връзка с предстоящата визита в страната на руския външен министър Сергей Лавров Светлана Шаренкова, която е председател на Форум „България-Русия", коментира, че това посещение е много важен знак за страната ни.

Лавров идва у нас на 7 юли по повод 135 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. Програмата все още се уточнява, но Шаренкова съобщи, че в рамките на визитата ще бъде валидирана съвместна българо-руска марка, посветена на юбилея, ще бъде представен и албум с нови документи и снимки от архивите на двете държави. Представяне ще има и на книгата на Сергей Лавров „Между миналото и бъдещето - руската дипломация в променящия се свят".

БСП ще проведе заседание на Националния съвет на партията в събота, на което да се реши дали да има конгрес преди предсрочния вот. Това стана ясно след заседание на ръководството на социалистите. Депутати от левицата вече поискаха конгреса да се проведе през юли и на него да бъде избран нов председател на партията.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не замина за Страсбург, където се открива първата сесия на новия състав на Европейския парламент заради ситуацията в страната.

За пореден път лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира дали ще си подаде оставката и какво трябва да се случи в партията преди изборите. С мотива, че отговорите ще ги даде на пленума в събота: „Дневният ред е този, който беше утвърден: анализът на политическата ситуация, оценката на участието на БСП в управлението през последната година, която започна да се обсъжда на предишното заседание и реализацията на този мандат и задачите, които бяха поставени пред мен като председател на Националния съвет от предишното заседание на Пленума на БСП".

Малко по-късно се появи неофициална информация, че Станишев смята да предложи на вътрешнопартийни опозиционери да влязат в ръководството и предизборния щаб на партията.

Депутатът от левицата Борислав Гуцанов отрече темата да е била обсъждана на днешното заседание: „Изобщо в Изпълнително бюро не се е обсъждала темата промени в Бюрото. Имаме последна точка, която ще бъде най-вероятно на предстоящия пленум в събота - организационни въпроси".

Името на Кирил Добрев беше сред спряганите за влизане в ръководството и предизборния щаб. Той обаче беше категоричен, че нито знае за това, нито би приел. И коментира какво трябва да се случи в партията: „Оттук остава втората му стъпка, която трябва да направи елегантна, и това е на един конгрес да се избере нов лидер на БСП".

Малко след заседанието на ръководството на БСП в централата на партията пристигна бизнесменът Валентин Златев. Не стана ясно с кой е имал среща, която продължи двайсетина минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    2 0 Отговор
    Мацко,ако бръкнеш у контакто с пироно и некой те пръска с лак по тиквата през това време,тогава аз с две ръце ще гласувам ти да си предедател на БКП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове