22 Декември, 2006 00:00 1 126 0

Архитекти искат наредба за зелените площи в Бургас

  • бургас-
  • площи-
  • зелените-
  • общината-
  • строят-
  • момента-
  • които-
  • според-
  • наредба-
  • специална-
  • собственици-
  • терени-
  • зелените площи
Да бъде изготвена специална общинска наредба за зелените площи в Бургас, настояха ландшафтни архитекти по време на конференция "Зелената система на Бургас - състояние и перспективи", организирана от Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

Според архитекти практиката на други общини сочи, че специална наредба и вкарването в регистър на зелените площи може да ги защити от посегателство и от постоянния натиск на собственици не терени и предприемачи, които искат да строят във възстановени земи. В момента зелените площи на Бургас имат паспортизация, каза по време на дискусията Стоя Иванова, главен експерт отдел "Озеленяване" в община Бургас. Регистърът бил твърде обемен и можел да се види в общината. От думите на главния инженер на общината инж. Красимира Черкезова стана ясно, че в момента от общината изготвят специална наредба за зелените площи. Оттам обаче изказвали крайния срок - октомври 2007, когато ще изтече десетгодишният период, в който собственици на земи могат да възстановят собственост върху земеделски терени на различни места в Бургас и да строят там.

В момента масово се появявали искове на собственици в жк "Меден рудник", които ще строят върху реституирани терени. Много често се случвало кооперации там да се появяват в зелени площи. Това пречело на общината да изгражда нови градинки и да поддържа старите. "До 1995 г. в съда ни привличаха като страна по делата за реституирани имоти заедно с поземлените комисии, след това ни изхвърлиха от тях. Нямаме възможност да защитим тези територии. Два пъти сме сезирали прокуратурата за имоти, където е върната земя в благоустроени територии. Прокуратурата трябваше да защити обществения интерес, когато се сечеше гора в парк "Росенец" и там се строяха къщи", каза инж. Черкезова.

Според арх. Дунка Герганова от Съюза на архитектите обаче в "Меден рудник" от 20 години не е посадено нито едно дърво, зелената система там е дело на самодейност на обитателите. Тя поиска парите за озеленяване, които отделя община Бургас, да се разпределят на глава от населението, като по този начин в най-големия бургаски комплекс ще се появят повече зелени площи. "Може да се правят по-евтини проекти, а не скъпи и луксозни градинки, фонтани и бляскави детски площадки. Кому беше нужно да се махнат двете гъби пред бившата сграда на БНБ и да се сложи това скъпо и претенциозно съоръжение. До този момент никой не знае какъв е общият замисъл на ремонта на подлеза пред ДСК", възмути се арх. Герганова. Според нея би следвало важните градоустройствени проекти да се обсъждат първо в колегията и след това с обществеността, а не да се приемат на тъмно. "Необходимо е повече гласност и обществено обсъждане преди, а не след като се приема общ устройствен план на общината", каза от своя страна Даниела Божинова от БСНГИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА