Last news in Fakti

16 Октомври, 2007 00:00 695 0

Най-скъпите имоти в Източна Европа

  • цените-
  • имоти-
  • жилища-
  • пазара-
  • москва-
  • долара-
  • чехия-
  • година-
  • европа-
  • forbes-
  • източна-
  • имотите-
  • млн долара-
  • източна европа
,В Източна Европа, където цените на жилищата „експлодират“, строителните предприемачи не просто превръщат стари блокове в луксозни апартаменти, пише списание Forbes. Тук да се възползваш от бума на пазара означава да събориш историческа забележителност, за да построиш апартаменти, или да се опитваш да продадеш замък на оператор на казина.

Нищо чудно, коментират от списанието. Миналата година цените на имотите в България са нараснали с 27,1%. В латвийската столица Рига поскъпването е 37,7% за 2006 г., а от второто тримесечие на 2006 до второто тримесечие на 2007 г. тези в Талин, Естония, са се увеличили с 20,2%, сочат данни на международната компания за имоти Newmark Knight Frank.

Тези цифри обаче не важат за пазара на жилища като цяло. Бумът в Русия е в значителна степен повлиян от новите жилища в Санкт Петербург и Москва, където цените миналата година са нараснали със 115% и 92% съответно.

В тези градове имотите не поскъпват еднакво, а по-скоро новобогаташите строят по-големи и по-хубави домове. В покрайнините на Москва например тази година беше построен един такъв имот – Евразия естейт на стойност 2,49 млрд. рубли (100 млн. долара). Имението е с площ 9 290 кв. м и има руска и турска бани и закрит басейн с олимпийски размери. Попадналите в частни ръце замъци са друг сегмент от растящия пазар на луксозни жилища в региона.

На пазара вече излизат и такива имоти, например замък в стил необарок на 130 км от Прага в Чехия. Замъкът е с площ 5 759 кв. м и е разположен върху 200 хил. кв. м земя. В момента се предлага за 106,8 млн. чешки крони (5,5 млн. долара) и се рекламира като прекрасно място за хотел или казино.

Две други оферти, една в Латвия и една в Чехия, са за бивши държавни имоти. Латвийското имение се намира в Рига на брега на Балтийско море и е било резиденция на губернатора. Чешкото жилище се намира в предградията на Прага и е било място за забавления за чехословашкото правителство между 1948 г. и 1989 г. и включва цялото луксозно обзавеждане, ползвано от чуждестранни висши сановници.

Нарастващата достъпност до кредитиране, което дълго време беше много скъпо в много източноевропейски пазари, поддържа регионалните продажби силни.

„Ниските цени на имотите в България правят пазара привлекателен за инвеститорите. Мнозина купуват на зелено, като очакват нарастване на стойността и доходи от наем, като приключи строителството“, коментира за Forbes Ирини Цорцоглу от гръцката Пиреос.

Въпреки това експерти смятат, че ръстът на цените не е безкраен. Бързото поскъпване не означава задължително, че има балон, който скоро ще се пръсне, и че луксозните имоти в Източна Европа имат нещо общо с корекцията на щатския пазар, а само, че пазарите се оказват по средата на голям подготвителен период.

„Нещата не се развиват толкова бързо, както по-рано“, смята Филип Богданов, директор на Kirsanova Realty в Москва. „Причината за това е, че цените нараснаха толкова бързо, а има лимит на това колко може да се повишават.“

Класацията на Forbes на най-скъпите жилища в Източна Европа включва 11 имота в Русия, Латвия, Чехия и Полша, начело със замъка Бран в Румъния (известен като замъка на Дракула), който се оценява на 2,7 млрд. румънски леи (140 млн. долара). Български имот не е попаднал в класацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА