Last news in Fakti

27 Май, 2009 00:00 752 0

Президентски спонсор наливал земеделски пари в хотели

  • стойков-
  • николов-
  • дюни-
  • палмигруп-
  • родопа-
  • срещу-
  • людмил-
  • марио-
  • марио николов-
  • людмил стойков-
  • чиято управа влиза
Разследваният за пране на пари президентски спонсор Людмил Стойков е финансирал дружеството "Дюни" АД със земеделски субсидии през 2006 г. На този факт се натъкнали разследващите, докато работели по делото срещу него и още шестима души, разказа пред "Сега" наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

Според данните, с които разполага обвинението, милиони евро от земеделски субсидии за фирмите на Марио Николов отивали във фирма "Палмигруп", в чиято управа влиза подсъдимата за източване на САПАРД заедно с Николов - Петя Хаджииванова. Отделно "Палмигруп" е собственик на три други фирми - "Родопа Голд", "Родопа Мийт" и "Родопа Консерв". Техни управители също са изправените пред съда - Григор Главев, Анна Шаркова и Валентин Ангелов. След "Палмигруп" парите минавали през офшорна компания, регистрирана в САЩ, и стигали до "Дюни" АД. Връзката между Стойков и Николов се оказа офшорката "Кингстън ентъпрайсис", съобщи Mediapool. Данните били получени чрез съдебна поръчка от САЩ.

Справка в регистрите сочи, че "Дюни" държи 75% от "Градина" АД, в чиято управа влиза и Стойков. През юли 2004 г. двете фирми бяха замесени в скандал, след като багери нахлуха в къмпинг "Градина", за да оградят 39.5 дка. Тогавашният изпълнителен директор на "Дюни" АД Людмил Стойков обяви, че е регистрирал съвместно дружество с община Созопол.

Въпреки че разследването срещу Людмил Стойков е готово от няколко месеца, държавното обвинение все още не може да се ангажира със срок, в който то ще бъде внесено в съда. "Събрани са над 150 тома материали, а и непрекъснато се натъкваме на процесуални пречки като ангажименти на адвокати и неявяване по болест на обвиняеми", обясни Андреев.

Обвинението за пране на пари срещу Стойков е свързано с процеса за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД, по който са подсъдими Марио Николов и още осем души.

ПРЕЧКА
Бизнесменът Николов не смята да става кандидат-депутат, за да спре делото му. То обаче ще се проточи заради неявяването на четирима свидетели. Защитата вчера не се съгласи 10 експертизи да бъдат представени на следващото заседание и така ще трябва първо да се изчака появата на свидетелите. Съдията постанови и разпит на четирима души от Швейцария, двама от Холандия, както и на двамата осъдени немци за участие в схемата на Марио Николов. Той трябва да се произнесе и по искане на прокуратурата за разпит на двама служители от ОЛАФ, работили по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА