Last news in Fakti

14 Юни, 2021 15:43 10 073 27

Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни

  • незаконно строителство-
  • дюни-
  • смокиня

Знам от личен опит, че когато се опиташ да попречиш на разни мутри да разорават и бетонират дюни, започват едни много характерни обаждания по телефона от техни представители. Проф. Евгений Дайнов разказва:

Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни - 1
Снимка: БГНЕС

Продължава да прави впечатление решителността, с която институциите, наследени от ГЕРБ, се противопоставят на прочистващите мероприятия на правителството. В началото тя се обясняваше с опита на мрежите на Борисов да демонстрират, че ще продължат да са на власт, каквито и да са резултатите от изборите. Все по-често обаче зад този политически (вреден, опасен, но все пак политически) дневен ред прозира озъбеното лице на крайните бенефициери: т.нар. мутри. Ако погледнеш малко по-навътре, във всеки скандален казус виждаш заплашителните физиономии на мутри.

Мистерията със Заповед № 8-Z-510

Да вземем казуса „Смокиня”. В началото работата беше ясна. Първо, налице са един декар унищожени от багер дюни, които са изключителна държавна собственост и освен това са защитени. Второ, работата по изграждането на заведения върху така унищожените дюни не може да продължи, тъй като кметът на Община Созопол е обявил със своя заповед прекратяване на всякакви строително-монтажни работи от 15 май до 1 октомври.

По точка първа на ход бяха МРРБ (заради унищожаването на държавна собственост), както и МОСВ - заради унищожаването на защитени природни зони. Въпреки смяната на министрите си и двете институции реагираха по обичайния начин: направиха се, че не виждат нарушения. От съучастващото в подобни случаи Министерство на туризма (също с нов министър) подкрепиха МРРБ и МОСВ с констатацията: „Не виждаме проблем. Не виждаме проблем, между другото, не трябва да даваме интервю, идваме само на проверка".

Това изказване от 17 май дойде два дни, след като забраната на кмета на Созопол за строително-монтажни дейности бе влязла в сила. Но строително-монтажните дейности продължават и днес - с помощта на тежка механизация, която е също забранена в тази заповед.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    152 1 Отговор
    Бетонирайте от влашко до турско и чакайте туристи
  • 2 Коста

    67 55 Отговор
    Само Мая Манолова ще ги оправи. Майчето Премиер!

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 3 Дядо Йоцо гледа

    114 1 Отговор
    Когато нечие нахалство не знае граници, те трябва да му бъдат посочени
  • 4 колеOлото

    54 0 Отговор
    Доброто желание не винаги е гаранция за добро изпълнение
  • 5 Селянина с колелото

    124 4 Отговор
    Мутренска държава. Затова предпочитаме Гърция, няма да им гледаме физиономиите и перченето, да си се надуват сами...

    Коментиран от #15

  • 6 Боклуци

    68 0 Отговор
    Когато убиеш естествената бариера на вятъра и морето си плачеш после природата да ти го върне и всичко което бетонираш отгоре да потъне като модерна Бетонтида.
  • 7 Груба балтия

    91 0 Отговор
    Ако имахме власт, държавата вече трябваше да е изритала тоя т.н. мутра-концесионер, той повече да не види концесия на плаж и следваше дълго време да търка нарове в затвора!
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    80 2 Отговор
    Няма такава държава! Няма такъв народ да търпи такива свинщини, освен ние! Каквото и да приказваме, всяко чудо за 2 дни, после свикваме с мисълта, че поредния алчен дебелак си е изградил своята кочинка и няма кой да му попречи! Сами сме си виновни!
  • 9 Мда

    68 5 Отговор
    Нема такава държава.За жалост Слави се оказва прав с всеки изминал ден.Време е президента да вдигне армията или каквото е останало от нея или там всичко е на хартия.България не е имала такъв упадък
  • 10 Корумпираните чиновници са си по

    48 3 Отговор
    Местата 12год!! Те са забогатяли, Оялисе, Станали са много нагли!! Следващото правителство трябва да направи промени и по надолу от върха, но трябва и време за това, след 11 07 2021 ще има достатъчно време!!
  • 11 Пълен бойкот

    60 2 Отговор
    На Българското чернжморие. Навсякъде е простотия.Да не е по различно из там Созопол, Поморие. ....Мръсотия,кофи за боклук да те е гнус, музика сякаш от ада денонощно чак всичко се тресе, Виждал съм в западна Европа плажни ивици с километри (4 км беше тази) между два града пусти само с ресторанти ,зимна пързалка ,за бързо хранене и за плажни стоки в единият и другият край.Пусти плажни ивици, без никакви консесионери,с пътека за спорт една за пеша и друга за колела съединяваща двата
    края.По средата на летни и душове с вода за миене и пиене. Вечерта късно кръгват машините на фарове да подравнят и евентуално съберат изхвърлени неща от океана.Обозначено от къде има спасяване.Площадка за вертолет поне 3.Няколко пункта за сърф училища (единственото разположено в пясъка ) и от дърво което ще се махне в рамките на 8 часа без бетон.Кошчета за боклук навсякъде включително за акото на домашни кучета.Вемерта се събира. Контраста с БГ морето е ужасяващ.Не искам и да чувам за БГ море.
  • 12 ЛустрацияСъд и затвор

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "Коста":

    За стари червени национални предатели

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коста":

    Тя не оправя. Тя само констатира.
  • 15 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "Селянина с колелото":

    Скоро ще ни задължат да почиваме първо на мутроморието, и чак тогава ще имаме право да почиваме в чужбина.
  • 16 мани мани

    35 0 Отговор
    в созопол на буджака съм виждал тръби от кенефите да се изливат в морето :) т'ва на едно малко плажче северно гледащо ... няма да е по-различно на южния буджак ... инак градина, каваците, смокиня на гъззз ги напрайха ... мно' сме зле с туризма, пф!
  • 17 bubo1962

    11 0 Отговор
    слънчев брягN2 .ама това е къмпиг
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Първо

    22 5 Отговор

    До коментар #12 от "ЛустрацияСъд и затвор":

    Мутрата-Тиква в затвора до живот, после ще видим...

    Коментиран от #22

  • 20 да има

    5 0 Отговор
    за какво да се замисли човек, когато прочете това, жалко ако правителството наистина си прави пас...
  • 21 АКАКАКАКАКАКАКАКАК...........

    1 0 Отговор
    Може да оправи тази сган...Няма никакво друго решение..Само..АКАКАКАКАК...Само не знам има ли оператори на АК. вече в Родината?

    Коментиран от #23

  • 22 666

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Първо":

    В пандиза с конфискации ! Първо, утрепките наричащи се комунисти и наследници ( като т.б ) настанили се по всички властови позиции грабещи от името на ГЕРБ крадящи при всички политики: БКП БСП. СДС. ДСБ. ДСП НДСВ. ГЕРБ виещи за законност ! Неуки необразовани самотници тъпунгери и неудачници заливащи с фекалии всичко което не знаят разбират неосъзнават мразещи нещо някой и себе си !? Кухи лейки без лейките !
  • 23 Ахмак

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "АКАКАКАКАКАКАКАКАК...........":

    Имам над 6000 часа Counter Strike и отделно 2000 часа half life i quake.Стрелям с всичко.Подгонят ли ме повечко хора ,стрелям и отзад , ако успея да сваля гащите
  • 24 Българина

    1 0 Отговор
    е много злобен и завистлив човек.И много е злобен дребен човек.Мутрите са от тоя проклет сой питеци.Когато човек ти каже/Ти знаеш ли кой съм аз/Значи е злобен и завистлив.
  • 25 Даинов

    0 4 Отговор
    Ти и подобни на теб убита демокрацията и сега се предлагате на комунистите Разбихте сдс сега искате и герб да последовал сдс Но народа не ви иска герб ще победи това е народа
  • 26 истинко

    1 0 Отговор
    ГЕРБ не може да победи освен ако купи цигани и мутри!
  • 27 Без Негри в БГ

    1 0 Отговор
    Така е щом не излизаме пред общините и съдилищата с тояги и вили.