Last news in Fakti

29 Юли, 2009 00:00 591 0

Кризата сваля наемите в търговските центрове

  • търговски-
  • центрове-
  • площи-
  • момента-
  • европа-
  • българия-
  • прогнозира-
  • бъдат-
  • търговски центрове-
  • търговски площи
В момента предлагането на търговски площи у нас е по-голямо от търсенето и това определено ще доведе до падане на наемите, прогнозира Марин Згурев, управител на проекта „Варна Тауърс”. Конюнктурата в момента е нормална, след като и в градове, където вече има по един голям търговски център, в процес на изграждане са още по няколко. Ново събуждане на търсенето в сегмента може да се очаква, когато банките започнат да кредитират нормално дребния бизнес. Това ще се случи в рамките на 3 до 5 години, прогнозира той.

Средните наеми в моловете в София ще паднат до нива 20-25 евро за квадрат, прогнозира още Згурев. За варненските търговски центрове тези нива ще бъдат около 20 евро за кв. м и за по-малките областни градове като Русе и Стара Загора те ще бъдат към 18 евро за единица площ, добави бизнесменът.

Доста по-оптимистична бе прогнозата за пазара на търговски площи у нас на Озгюр Явуз, член на борда на Международния съвет на търговските центрове (ICSC) в Европа и представител на организацията за България. Според него в Европа вече се наблюдава оживление, което ще се отрази положително и в нашата страна.

За второто тримесечие печалбите от дейността в този сегмент в Европа възлизат на 13 милиарда евро, отчитайки 12% ръст в сравнение с 11,6 милиарда за първото тримесечие на 2009 г., съобщи Явуз. Не е случайно, че в България в момента се строят търговски центрове с обща площ 660 000 кв. м и се очаква да бъдат открити в следващите две години. Не бива да се забравя, че на 1000 жители в България се падат само 30 кв. м площ в молове, което е 10 пъти по-малко в сравнение със Западна Европа, каза още той.

Българската икономика ще има минимален, в най-лошия случай - негативен растеж, но въпреки това пазарът на наемни площи следва да продължи да се развива в положителна насока благодарение на стабилно търсене и предлагане на висококачествени площи, сочат още проучванията на ICSC. Според международната организация в момента и наемателите, и инвеститорите могат само да спечелят от добре планирани и добре изпълнени инвестиции.

До края на годината в морската ни столица трябва да бъде завършен един от най-големите проекти за търговски центрове - „Варна тауърс”. В него ще има 30 000 кв. м отдаваеми търговски площи и 17 хил. кв. м офиси клас “А”. Неговите собственици предлагат гъвкави схеми, за да привлекат повече наематели. За първата година от договора наемът е като процент от оборота. За хранителни магазини той ще е 2-3 на сто, за търговците на електроника - 3,5-4%, за модни облекла - 7-8 на сто, и за по-скъпите стоки - 12-15 процента. Тази схема няма да се предлага на заведения, услуги, центрове на мобилни оператори, а само за магазини на утвърдени западни фирми. Те работят със специален софутер и няма да е проблем да се контролират приходите от продажбите в съответния обект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА