ТЕМА: Всичко за ремонта на дома
Новини

Какво да гледате като избирате дограма

Публикувана: 28 Януари, 2015 09:03
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 27719
Какво да гледате като избирате дограма
Снимки: М. Богданова ©
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Основният въпрос, който стои пред всеки, желаещ да си смени старата дървена дограма със съвременна алуминиева или пластмасова, е: „Какво да избера от морето предложения?”. Преди да решите дали да е алуминиева или пластмасова, дали да е дву- или три-камерна, дали да е бяла или цветна, е добре да имате предвид

някои основни неща

Едно от тях е да се съобразите с конструкцията на сградата – панел, тухла, ЕПК. Другият важен въпрос е какъв е настоящият й статус – дали предстои някакво саниране или вече е направено или не съществува по-близка перспектива, в която това се очаква. „Когато се изяснят тези две неща, чак тогава идва въпросът какви прозорци да се сложат, с какви стъкла да бъдат те и колко качествени, каква да е степента на изолация и доколко да съответстват на останалата част от сградата”, казва Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер”.

След като са взети под внимание тези фактори се преценява

колко скъпа дограма да се сложи

„На един панелен блок, на който по различни причини не му предстои никаква изолация и саниране, не е оправдано да се влагат средства в тежък и много сериозно изолиращ клас дограма, защото тя струва повече от средния или ниския клас. Както и обратното – ако се предвижда сериозно мероприятие за изолация на самата сграда, редно е дограмата да съответства на изолацията на останалата част, за да има смисъл едното от другото. Целта на една изолация е тя да бъде непрекъсната”, обяснява Димитров.

Грешката, която е добре да се избягва

е да се сложи тежка и скъпа дограма на студени стени, така и обратното – на много добре изолирани стени да сложите нисък клас дограма, защото се губи смисълът и на едното и на другото. Това са сред принципните положения при видовете остъкляване.

Алуминиева или пластмасова дограма

Ако говорим за жилищни сгради и двата варианта са подходящи. Разнообразието е много голямо и като профили, и като цветове. Въпрос на вкус и на съобразяване с архитектурата на сградата и интериора на апартамента. „За жилищни сгради, моето мнение, е в полза на пластмасовите дограми, защото те са по-топли от алуминиевите, дори и от тези, които са със сериозен прекъснат термомост”, казва Димитров.

В пластмасовите профили може да се сложи остъкляване, което също е въпрос на баланс на стойностите между това колко е скъпо, колко е тежко, колко е красиво и каква цел се преследва като изолация. Разликите в топлопреминаването, в един обикновен стъклопакет от две прозрачни стъкла сравнен с троен стъкплопакет пълен с инертен газ и със съответните нискоемисиини покрития, е в границите на 30%. „При положение, че стъклото заема около 80% от отвора на дограмата добре е то също да бъде с достатъчно добра изолация, т.е. има смисъл да се вложат пари в подобно нещо, защото те директно се връщат от отоплението и охлаждането на сградата”, обясняват от „Хаусмайстер”.

Три основни вида стъкло

могат да изберат клиентите. Първите са прозрачните (флоатни) стъкла. Вторите са цветните, като в основата си могат да бъдат кафяви, сини, зелени и др. Третият вид  са огледалните стъкла, които произлизат от предишните два, но имат нанесено огледално  покритие. Това позволява сградата отвън да изглежда с огледална повърхност през деня. Обикновено тези стъкла се влагат във фасадите на бизнес сградите и за по-представителните къщи, а не за прозорците в апартамента.

Това, което трябва да се знае относно нискоемисините покрития, е че имат точно определени характеристики, свързани с топлопреминаване и преминаване през тях на енергия в двете посоки и през зимата, и през лятото. Тези покрития подобряват драстично термичните характерите на стъклото. „Важно е да се знае на какъв изглед какво стъкло се слага, защото има различни видове покрития с различни характеристики, които работят по различен начин. Така ,че е важно да се съобрази с какво покритие да бъде стъклото, което е за южна фасада, съответно източна и т.н.”, допълва Димитров.

Има стъкла, които работят много добре на север с ниска емисия. Същите стъкла на южна фасада могат да направят парников ефект в помещението през лятото. На пазара се предлагат и всесезонни покрития.  Стъклопакетът, с който се комбинират може да бъде двоен или троен, т.е. да съдържат две или три стъкла. В зависимост от изложението се определят и на коя страна на стъклопакета да се сложат, за да имат ефект. Това оказва влияние върху коефициента на топлопреминаване на стъклопакета. Кое ще е най-добре в конкретния случай може да прецени специалист.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
bmw
1 Отговор
бе убава поръчкова статийка сте цопнали тука, ама кой луд ли ще я чете...?!

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +3

Симеон Тасев
2 Отговор

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +1

mediator37
3 Отговор
Има някои ценни моменти в статийката, но и много неща не са казани, а са важни.
Например , не познавам приятел, който си е сложил пластмасова дограма и да не се е регистрирал в сайта влага.бг. Причината е, че алуминиевата леко пропуска въздух, защото ъглите се снаждат с допир и сглобка, а при пластмасовата се топят и при нея няма никакво пропускане на въздух. Влагата не може да излезе навън и прави конденз. Цялата икономия от отоплението се губи в даване на пари за спрейове против мухъл и за бръмчене на разни смаяни уреди за събиране на влага от въздуха- уредът пари струва и ток харчи.
И много други неща са спестени или умишлено премълчани.

Коментиран от #6, #9


Оценка:
-1 +4

не е вярно
4 Отговор
Статията е напълно излишна а това за влагата се случва само тогава когато някой голям разбирач като този който е написал статията изработи пластмасова дограма!!!

Оценка:
-0 +1

лийвдоихявубявдг
5 Отговор
Пластмасата винаги си е била материала за бедните!Богатите хора живеят в къщи с по един метър дебели зидове и им е првз онази работа даликъщата им ,ще има изолация или не!

Оценка:
-1 +2

Папур Шпеков
6 Отговор

До коментар #3 от "mediator37":


Уникални глупости си написал човече.

Оценка:
-0 +3

георги
7 Отговор
статията си е много хубава.а за разбирачите по-долу ще поясня защо имат влага при пластмасова дограма.защото са ви такива майсторите бе.без значение каква дограма слагаш не прекъснеш ли термо моста и да осигуриш циркулация на въздуха в помещението,мухъл ще има винаги.

Оценка:
-0 +2

ediee
8 Отговор
po golqma prostotiq ne bqh 4el

Оценка:
-0 +1

брей,брей
9 Отговор

До коментар #3 от "mediator37":


щях да пиша ама видях че Папурчо ("6")ти го е казал.....

Оценка:
-0 +1

бобо
10 Отговор

До коментар #1 от "bmw":


Имах алуминиева дограма(абсолютен боклук)влага и мухъл на всякъде.Уредите в кухнята ръждясаха,а мебелите се надуха.Моите съседи в апатрамента над нас имат най-високия клас пластмасова и е абсолютно същото.Тази година я подмених с дървена(дървен стъклопакет)и нямам никакъв проблем нито с влага нито с мухъл.Така че обмислете добре всяко ваше решение преди да предприемете каквито и да е ремонти.

Оценка:
-2 +2

Сам
11 Отговор
Независимо дали ПВЦ или алуминий за да няма влага и мухъл си трябва сериозна циркулация на въздух !Аз съм с ПВЦ и комшията е с ПВЦ при него мухъл има а при мен не ,защото аз се топля с локално парно с камина и тя "помпи" от помещенията големи количества въздух !Комшията се топли с два климатика и мухъл бол !

Оценка:
-0 +0

6666
12 Отговор
За да няма мухъл е необходимо проветряване по десет минути сутрин и вечер.Докато проветрявате, вратата на банята трябва да е отворена и вентилаторът да работи за да се осигури необходимата циркулация на въздуха. Не се притеснявайте, че топлината ще излезе навън, защото стените и мебелите са поели топлина която отдават и по този начин температурата се нормализира след затваряне на прозорците. Аз също съм с климатици и нямам проблем с влага и мухъл.

Оценка:
-0 +1

Дедовото
13 Отговор
Живея в мансарден апартамент и от опит ще ви кажа,че имах влага и мухъл толкова много,че се стичаше по стените и мокреше част от тавана,а зимата външния ъгъл дори замръзваше и това в продължение на 7 години в нов апартамент.Опитах проветряване,сложих аерлек по вратите,пръсках с различни препарати против мухъл...никакъв ефект или само за съвсем кратко време.РЕШЕНИЕТО...което работи безотказно вече 2 години е ,че направих вътрешна изолация на външните стени,които си имат и външна изолация...част от тавана с гипсокартон с въздушна възглавница и вата...ъгълът който беше най зле му сложих тухлички от изкуствен материал,които поглъщат влагата и не позволяват никакъв конденз.Това при мен беше решението и работи безотказно.

Оценка:
-0 +0

mentra
14 Отговор

До коментар #2 от "Симеон Тасев":Оценка:
-0 +0

ХА ХА ХА
15 Отговор
Камина?! Локално парно?! Спре тока, ЮПС-ът след 5 минути гасне, помпата спира и край с отоплениетооо! Хаа ха ха ха ха!
Трупате се семейството около гаснещата камина, стаята започва да мирише на опушена одая! Е, честито с локалното парно. Аз пък имам бензинов агрегат, 12kw. Захранва цялата инсталация при нужда. Бензинът евтин и по-евтин ще става!

Оценка:
-1 +1

toplobg
16 Отговор
преди живеех в панелен апартамент от 1980 г. дървена дограма последно качество , имах прозорци дет не смеех да ги отворя да не се разпаднат и други дет не можеха да се затворят добре - никога не съм виждал мухъл !!! и се топлех с една духалка за по няколко часа вечер. сега съм в къща тухла ,външна изолация , спалните са с пвц , а хола и кухнята с алум. има локално парно и два климатика - студ,влага и мухъл - трагедия . имам стаи с различна пвц дограма от различни фирми ефекта е еднакъв влага и мухъл. жал ми е за децата - вече имат проблеми ...
така че вече реших сменям дограмата с дървена и ще започна от спалните .... и не четете тия реклами , ще ви вземат парите и ... здравето . изолация на жилището е вредна , пвц , алум. дограма е боклук .

Оценка:
-0 +2

вяройф
17 Отговор
Хвалят изолациите майсторите защото ги мързи да мажат стените с вар.А и един квадрат варова мазилка е 2-3 лв срещу безумните 15лв на квадрат за лепене на стириопор.Какво саниране , ще правят на панелките,че твътре в сандвича имат 10см изолация всеки го знае.Да не говорим за скапания кнауф .Не бих си направил жилището никога с тези модерни изгъзици направени от хартия , пластмаса и морска пяна.ПВЦ дограмата провисва ,а кнауфа се нацепва и напуква и не да си боже да се подпреш на него.А за ползата от морската пяна , ще си премълча.И всички майстори викат е да но то зависи кой ти го е правил.Който и да го е правил не го е направил!Най добрите жилища са си с материали стандартни .Камък, тухла и вар и пясък!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.