Last news in Fakti

28 Януари, 2015 09:03 38 620 17

Какво да гледате като избирате дограма

  • хаусмайстер-
  • прозорци-
  • дограма
Какво да гледате като избирате дограма - 1
Снимки: М. Богданова ©

Основният въпрос, който стои пред всеки, желаещ да си смени старата дървена дограма със съвременна алуминиева или пластмасова, е: „Какво да избера от морето предложения?”. Преди да решите дали да е алуминиева или пластмасова, дали да е дву- или три-камерна, дали да е бяла или цветна, е добре да имате предвид

някои основни неща

Едно от тях е да се съобразите с конструкцията на сградата – панел, тухла, ЕПК. Другият важен въпрос е какъв е настоящият й статус – дали предстои някакво саниране или вече е направено или не съществува по-близка перспектива, в която това се очаква. „Когато се изяснят тези две неща, чак тогава идва въпросът какви прозорци да се сложат, с какви стъкла да бъдат те и колко качествени, каква да е степента на изолация и доколко да съответстват на останалата част от сградата”, казва Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер”.

След като са взети под внимание тези фактори се преценява

колко скъпа дограма да се сложи

„На един панелен блок, на който по различни причини не му предстои никаква изолация и саниране, не е оправдано да се влагат средства в тежък и много сериозно изолиращ клас дограма, защото тя струва повече от средния или ниския клас. Както и обратното – ако се предвижда сериозно мероприятие за изолация на самата сграда, редно е дограмата да съответства на изолацията на останалата част, за да има смисъл едното от другото. Целта на една изолация е тя да бъде непрекъсната”, обяснява Димитров.

Грешката, която е добре да се избягва

е да се сложи тежка и скъпа дограма на студени стени, така и обратното – на много добре изолирани стени да сложите нисък клас дограма, защото се губи смисълът и на едното и на другото. Това са сред принципните положения при видовете остъкляване.

Алуминиева или пластмасова дограма

Ако говорим за жилищни сгради и двата варианта са подходящи. Разнообразието е много голямо и като профили, и като цветове. Въпрос на вкус и на съобразяване с архитектурата на сградата и интериора на апартамента. „За жилищни сгради, моето мнение, е в полза на пластмасовите дограми, защото те са по-топли от алуминиевите, дори и от тези, които са със сериозен прекъснат термомост”, казва Димитров.

В пластмасовите профили може да се сложи остъкляване, което също е въпрос на баланс на стойностите между това колко е скъпо, колко е тежко, колко е красиво и каква цел се преследва като изолация. Разликите в топлопреминаването, в един обикновен стъклопакет от две прозрачни стъкла сравнен с троен стъкплопакет пълен с инертен газ и със съответните нискоемисиини покрития, е в границите на 30%. „При положение, че стъклото заема около 80% от отвора на дограмата добре е то също да бъде с достатъчно добра изолация, т.е. има смисъл да се вложат пари в подобно нещо, защото те директно се връщат от отоплението и охлаждането на сградата”, обясняват от „Хаусмайстер”.

Три основни вида стъкло

могат да изберат клиентите. Първите са прозрачните (флоатни) стъкла. Вторите са цветните, като в основата си могат да бъдат кафяви, сини, зелени и др. Третият вид  са огледалните стъкла, които произлизат от предишните два, но имат нанесено огледално  покритие. Това позволява сградата отвън да изглежда с огледална повърхност през деня. Обикновено тези стъкла се влагат във фасадите на бизнес сградите и за по-представителните къщи, а не за прозорците в апартамента.

Това, което трябва да се знае относно нискоемисините покрития, е че имат точно определени характеристики, свързани с топлопреминаване и преминаване през тях на енергия в двете посоки и през зимата, и през лятото. Тези покрития подобряват драстично термичните характерите на стъклото. „Важно е да се знае на какъв изглед какво стъкло се слага, защото има различни видове покрития с различни характеристики, които работят по различен начин. Така ,че е важно да се съобрази с какво покритие да бъде стъклото, което е за южна фасада, съответно източна и т.н.”, допълва Димитров.

Има стъкла, които работят много добре на север с ниска емисия. Същите стъкла на южна фасада могат да направят парников ефект в помещението през лятото. На пазара се предлагат и всесезонни покрития.  Стъклопакетът, с който се комбинират може да бъде двоен или троен, т.е. да съдържат две или три стъкла. В зависимост от изложението се определят и на коя страна на стъклопакета да се сложат, за да имат ефект. Това оказва влияние върху коефициента на топлопреминаване на стъклопакета. Кое ще е най-добре в конкретния случай може да прецени специалист.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bmw

    3 1 Отговор
    бе убава поръчкова статийка сте цопнали тука, ама кой луд ли ще я чете...?!

    Коментиран от #10

  • 2 Симеон Тасев

    1 0 Отговор

    Коментиран от #14

  • 3 mediator37

    4 1 Отговор
    Има някои ценни моменти в статийката, но и много неща не са казани, а са важни.
    Например , не познавам приятел, който си е сложил пластмасова дограма и да не се е регистрирал в сайта влага.бг. Причината е, че алуминиевата леко пропуска въздух, защото ъглите се снаждат с допир и сглобка, а при пластмасовата се топят и при нея няма никакво пропускане на въздух. Влагата не може да излезе навън и прави конденз. Цялата икономия от отоплението се губи в даване на пари за спрейове против мухъл и за бръмчене на разни смаяни уреди за събиране на влага от въздуха- уредът пари струва и ток харчи.
    И много други неща са спестени или умишлено премълчани.

    Коментиран от #6, #9

  • 4 не е вярно

    1 0 Отговор
    Статията е напълно излишна а това за влагата се случва само тогава когато някой голям разбирач като този който е написал статията изработи пластмасова дограма!!!
  • 5 лийвдоихявубявдг

    2 1 Отговор
    Пластмасата винаги си е била материала за бедните!Богатите хора живеят в къщи с по един метър дебели зидове и им е првз онази работа даликъщата им ,ще има изолация или не!
  • 6 Папур Шпеков

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Уникални глупости си написал човече.
  • 7 георги

    2 0 Отговор
    статията си е много хубава.а за разбирачите по-долу ще поясня защо имат влага при пластмасова дограма.защото са ви такива майсторите бе.без значение каква дограма слагаш не прекъснеш ли термо моста и да осигуриш циркулация на въздуха в помещението,мухъл ще има винаги.
  • 8 ediee

    1 0 Отговор
    po golqma prostotiq ne bqh 4el
  • 9 брей,брей

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    щях да пиша ама видях че Папурчо ("6")ти го е казал.....
  • 10 бобо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "bmw":

    Имах алуминиева дограма(абсолютен боклук)влага и мухъл на всякъде.Уредите в кухнята ръждясаха,а мебелите се надуха.Моите съседи в апатрамента над нас имат най-високия клас пластмасова и е абсолютно същото.Тази година я подмених с дървена(дървен стъклопакет)и нямам никакъв проблем нито с влага нито с мухъл.Така че обмислете добре всяко ваше решение преди да предприемете каквито и да е ремонти.
  • 11 Сам

    0 1 Отговор
    Независимо дали ПВЦ или алуминий за да няма влага и мухъл си трябва сериозна циркулация на въздух !Аз съм с ПВЦ и комшията е с ПВЦ при него мухъл има а при мен не ,защото аз се топля с локално парно с камина и тя "помпи" от помещенията големи количества въздух !Комшията се топли с два климатика и мухъл бол !
  • 12 6666

    1 0 Отговор
    За да няма мухъл е необходимо проветряване по десет минути сутрин и вечер.Докато проветрявате, вратата на банята трябва да е отворена и вентилаторът да работи за да се осигури необходимата циркулация на въздуха. Не се притеснявайте, че топлината ще излезе навън, защото стените и мебелите са поели топлина която отдават и по този начин температурата се нормализира след затваряне на прозорците. Аз също съм с климатици и нямам проблем с влага и мухъл.
  • 13 Дедовото

    0 0 Отговор
    Живея в мансарден апартамент и от опит ще ви кажа,че имах влага и мухъл толкова много,че се стичаше по стените и мокреше част от тавана,а зимата външния ъгъл дори замръзваше и това в продължение на 7 години в нов апартамент.Опитах проветряване,сложих аерлек по вратите,пръсках с различни препарати против мухъл...никакъв ефект или само за съвсем кратко време.РЕШЕНИЕТО...което работи безотказно вече 2 години е ,че направих вътрешна изолация на външните стени,които си имат и външна изолация...част от тавана с гипсокартон с въздушна възглавница и вата...ъгълът който беше най зле му сложих тухлички от изкуствен материал,които поглъщат влагата и не позволяват никакъв конденз.Това при мен беше решението и работи безотказно.
  • 14 mentra

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Симеон Тасев":

  • 15 ХА ХА ХА

    1 1 Отговор
    Камина?! Локално парно?! Спре тока, ЮПС-ът след 5 минути гасне, помпата спира и край с отоплениетооо! Хаа ха ха ха ха!
    Трупате се семейството около гаснещата камина, стаята започва да мирише на опушена одая! Е, честито с локалното парно. Аз пък имам бензинов агрегат, 12kw. Захранва цялата инсталация при нужда. Бензинът евтин и по-евтин ще става!
  • 16 toplobg

    3 0 Отговор
    преди живеех в панелен апартамент от 1980 г. дървена дограма последно качество , имах прозорци дет не смеех да ги отворя да не се разпаднат и други дет не можеха да се затворят добре - никога не съм виждал мухъл !!! и се топлех с една духалка за по няколко часа вечер. сега съм в къща тухла ,външна изолация , спалните са с пвц , а хола и кухнята с алум. има локално парно и два климатика - студ,влага и мухъл - трагедия . имам стаи с различна пвц дограма от различни фирми ефекта е еднакъв влага и мухъл. жал ми е за децата - вече имат проблеми ...
    така че вече реших сменям дограмата с дървена и ще започна от спалните .... и не четете тия реклами , ще ви вземат парите и ... здравето . изолация на жилището е вредна , пвц , алум. дограма е боклук .
  • 17 вяройф

    2 0 Отговор
    Хвалят изолациите майсторите защото ги мързи да мажат стените с вар.А и един квадрат варова мазилка е 2-3 лв срещу безумните 15лв на квадрат за лепене на стириопор.Какво саниране , ще правят на панелките,че твътре в сандвича имат 10см изолация всеки го знае.Да не говорим за скапания кнауф .Не бих си направил жилището никога с тези модерни изгъзици направени от хартия , пластмаса и морска пяна.ПВЦ дограмата провисва ,а кнауфа се нацепва и напуква и не да си боже да се подпреш на него.А за ползата от морската пяна , ще си премълча.И всички майстори викат е да но то зависи кой ти го е правил.Който и да го е правил не го е направил!Най добрите жилища са си с материали стандартни .Камък, тухла и вар и пясък!