14 Април, 2015 18:58 1 231 0

Проверяват строителството в Къмпинг „Юг“

  • проверяват-
  • строителството-
  • къмпинг "юг"-
  • плаж-
  • корал

Проверката се извършва от ДНСК и Агенцията по геодезия. Плажът Корал ще бъде отдаден на концесия

От днес регионалните екипи на ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър правят проверка и заснемане на извършваните строителните работи на територията на Къмпинг „Юг“ в община Царево, след като се самосезирахме от публикациите в медиите. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг днес.

Тя обяви, че имотът, в който е започнало строителството, от 2004 г. е с променен статут и е обявен за урбанизирана територия, за която има одобрен подробен устройствен план. През декември 2012 г. е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Царево за вилно селище от пета категория в частен имот, каза Павлова.

Тя припомни, че на 17 януари 2013 г. РДНСК отменя издаденото разрешение като незаконосъобразно с мотив, че за попадащите в селището обекти няма предвидено присъединяване към техническата инфраструктура и решението по ОВОС за територията е изтекло. През декември същата година Административният съд в Бургас отменя решението на ДНСК с мотива, че тя не е компетентният орган, каза още министърът.

Лиляна Павлова съобщи, че направените днес заснемания показват, че двете бетонни плочи са излети на територията на частния имот и не попадат на морския плаж. Експертите на ДНСК са констатирали несъответствия в документите от гледна точка на строителния контрол, каза тя и допълни, че строежът може да бъде спрян по преценка на общината, тъй като тя е отговорна за контрола на обекти от пета категория.

Първите заключения досега са, че не са спазени всички необходими процедури по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Ако това се потвърди, министърът на околната среда и водите ще предприеме принудителна административна мярка за спиране на строежа до положителното приключване на необходимите процедури по ЗБР, каза заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов. Той допълни, че издаденото през 2004 г. решение по ОВОС за територията на частния имот е изтекло към момента на издаването на разрешението за строеж. Инвестиционното намерение на извършващата строежа фирма е неприложимо, тъй като решението по ОВОС не касае строителство в урбанизирана територия. Тя не е направила оценка за съвместимост в съответствие с разпоредбите на Закона за защитените територии. Съгласно специализираните карти строежът не е извършен върху дюни, каза още заместник-министърът.

Павлова информира, че екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще направят ново заснемане, за да установят има ли навлизане на територията на плажа от страна на инвеститора. Ще бъдат предприети действия за намаляване на площта на частните имоти, собственост на „Ибердрола“, „Прайм пропъртис“ и „Корал резидънс“, които граничат с плаж „Корал“ заради навявания на пясъка в тях, допълни тя.

За първи път ще бъде проведена процедура за предоставяне на къмпинг „Корал“ на концесия като еко плаж, съобщи министърът. Това е територия, към която искаме да има специално отношение и затова ще има специфични изисквания към концесионера да разполага преместваеми постройки само от дърво или екологични материали, а свободната от чадъри и шезлонги зона да бъде по-голяма, обясни тя. Това ще е първият ни опит да направим еко плаж, за да запазим природата, подчерта министър Павлова. Чрез предвижданите от нас промени в Закона за устройство на територията, а чрез тях и в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, целим затягане на режима на строителство, заключи регионалният министър.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА