Last news in Fakti

29 Април, 2015 09:32 2 783 0

„Умният дом“ не е фантастика, а реалност

  • умен дом-
  • технологии

В последните няколко години устройствата, с които си служим „поумняха“ с главоломна бързина. Днес смартфоните далеч надхвърлят простата функция „телефонен разговор“ – те ни будят, напомнят за срещите ни, за рождените дни на приятели и партньори, подсещат ни да пием вода, да направим сутрешната си тренировка, изчисляват калории, с тях се влизаме в социалните мрежи, получаваме и пращаме мейли, правим записки, снимки и клипове, слушаме музика, гледаме новини и филми, играем игри, ровим из интернет, осветяваме тъмнината и извършваме още десетки специализирани дейности.

Оборудването в домовете ни се движипо същата магистрала, макар и не в най-скоростната лента. Производителите се стараят да произвеждат все по-интелигентни устройства, които да обхванат по-широк кръг от услуги и да обгърнат с технологичните си грижи разглезения потребител. Не е далече вечерта, в която като влезете в къщи, алармата ще ви разпознае и ще се деактивира, осветлението ще се включи, телевизорът ще зареди новинарския блок, в кухнята микровълновата ще стопли вечерята, а в хладилника ще ви чака студена бира. Час по-късно в банята ще има топла вода, четката за зъби ще е заредена, а температурата в спалнята ще бъде на оптималните за сън 18˚С. На сутринта домът ви ще се събуди заедно с вас и ще ви предложи същото петзвездно обслужване, което ще приключи с напускането на жилището ви. Тогава всички системи ще заспят и ще преминат в икономичен режим до вечерта, когато отново се приберете. Когато отсъствате за дълго време, домът ще симулира присъствието ви, така, че никой да не разбере, че ви няма. В същото време през телефон или компютър, ще можете отдалече да наблюдавате помещенията, да задавате режими на работа на хладилника и дистанционно да свършите някоя домашна работа, като да пуснете прахосмукачката, например.

Технологичната идилия, която описвам, не е заимствана от филм на Спилбърг, тя е разработка в реално време. Хаусмайстер вече си партнира с няколко фирми, които предлагат компоненти и проектиране на системи за „сградна автоматизация“ или по-известни като „Умен дом“. Те се предлагатв няколко класа, за да отговорят на търсенето на всички потребители. Първите стъпки в тази насоканаправиха аудио и визуалните устройства, както и охранителната техника, но климатичните системи и битовите уреди ги следват.

Ако разгледаме частична автоматизация на по-семпло ниво и с по-нисък бюджет, с едно дистанционно или от компактен панел на стената, ще можете да управлявате осветлението, музиката и телевизора, климатизацията и вентилацията, охранителната система, щорите и достъпът на външни лица до дома ви. Организацията на работа на отделните системи, ще бъде съобразена с вашия график, но и с икономичния нощен режим на работа. Така, освен, че ще си създадетедоста удобства, ще реализирате сериозни икономии на топло и електроенергия, както и на вашето ценно време.Разработка от този клас, зависи от големината на жилището, както и от вида и броя на управляваните системи, но тя е много практична, изплаща се за няколко години и е достъпна за голяма част от потребителите.

Сградната автоматизация от по-висок клас, освен изброените инсталации, може да включи колата, банята, повечето домакински уреди, устройствата за наблюдение, нови сензори за физиологичните показатели на обитателите, дограмата, външното осветление, достъпа до дома и гаража, дори и поливната система в градината, но тя ще изисква по-обхватен проект още в началото на строежа или ремонта на жилището, както и влагането на по-голям брой компоненти.Тук пазара предлага много големи възможности. Проектантите могат да създадат различни конфигурации, така, че да покрият широка гама от изисквания за конкретното жилище.Независимо, че на пръв поглед автоматизирането на дома звучи като скъпо, сложно и недостъпно съоръжение, пазарът се развива динамично и предлагането на компоненти на различни нива се разширява и допълва непрекъснато. Тук голямо значение има и натрупания опит на специалистите от фирмите инсталатори. Голямо влияние за развитието на сектора оказва и широкото разпространение на персоналните „смарт“-устройства, което прави управлението на системите достъпно за всички.

Общото мнение на специалистите от Хаусмайстер за концепцията „Умен дом“, е, че тя не е лукс, аполезнанеобходимост, която застава пред нас все по-осезаемо. На практика тя съчетава комфорта с енергоефективността и пълноценното използване на възможностите на оборудването. Тази тенденция засяга особено средните и големите жилища.В световен мащаб темповете на развитие на сградната автоматизация са много сериозни. Темата е гореща за много производители – както на битовиуреди, така и на електроника. От нея се интересуват и създателите на софтуер.Въпрос на време е да се създадат отворени софтуерни платформи, които да обединят различните марки в глобална мрежа.

В България на този етап идеята намира по-малко привърженици, но прогнозите са, че само след десетилетиемного български домове ще бъдат частично или цялостно автоматизирани. Все повече хора осъзнават преимуществата на концепцията, както и факта, че тя е неразделна част от нашето бъдеще.

Инж. Мария Хаджиниколова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА