Last news in Fakti

30 Юни, 2011 14:19 2 122 4

Пространството около НДК ще бъде преустроено

  • ндк-
  • метро-
  • ремонт-
  • постройки-
  • премахване-
  • реконструция-
  • подлез

Пространството около НДК ще бъде преустроено. През това лято ще бъдат премахнати една част от магазините в подлеза, които съществуват като временни обекти. Това съобщи днес главният архитект на София Петър Диков, предаде БГНЕС. Причина за премахването е, че подлезът е част от бъдещата метростанция на НДК. Дал съм разпореждане през района да се дадат уведомления на собствениците на тези временни обекти да започне разчистването им. Ще се премахне цялата поредица магазинчета от северната страна на подлеза между фонтана и изхода към трамвайните спирки. Те, освен че са грозни, стесняват пространството на подлеза, а след като бъде открит вторият метродиаметър, това ще е една от най-натоварените метростанции и при това стесняване подлезът няма да може да поеме хората, които ще преминават, обясни главният архитект на столицата.

От общината имат намерение да задължат собствениците на магазините да направят реконструкция на площите си, да махнат климатиците и да бъде създадено приятно пространство. Искаме цялостна промяна на визията на този подлез, за да се превърне пространството в желано за софиянци, отбеляза Диков. Той допълни, че от тук нататък задачата му ще е свързана с подобряването на "облеклото, дрехите и грима" - на нещата, които дават визията на града". Към тези стъпки може да се премине, след като през последните 5 г. от общината са се занимавали главно с тежките проблеми на инфраструктурата на София.

Няколко места в София ще бъдат обновени в близкото бъдеще. Едно от тях е бул. "Витоша", който трябва да стане изцяло пешеходна зона. Трамвайните линии по него ще бъдат премахнати. След около два месеца ще започне и изграждането на проект за подземен паркинг и цялостна реконструкция на булеварда.

Промяната на визията на "Витоша" ще бъде в плановете ни за следващата година. Според мен "Витоша" от улица на луксозните магазини ще стане улица на забавленията, с кафенета и ресторанти, обясни Диков. Той е възложил и проект за изработването на проект за промяна на пространството около Перловската река. Има идея водата да бъде свалена под земята, а коритото на канала да стане място за разходки и каране на колело.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 A

    4 6 Отговор
    Ako e zabraneno i za selqni she e nai dobre.
  • 2 h

    3 5 Отговор
    ako nqma selqni Sofiq shte obezliudee
  • 3 Al

    1 2 Отговор
    Extra she stane kakto predi. I she si vurne selskiq vid tova iskat si4ki.
  • 4 селянин

    0 0 Отговор
    Абре софиЕнси, не се ли замисляте, че ако "селяните" си заминат, София ще умре от глад ?
    Пък и да не си мислите че "селяните" идват в София щото е много хубав град? Ми ще ви изненадам - баш обратното е.
    Ама хляба е с пари, а най-много се изкарват тук. Ако имаше как да се работи в по-малък и спокоен град за същите заплати, 50% от високоплатеният персонал щеше да си е набил камшика с 300 надалеч от тук.