Last news in Fakti

9 Август, 2011 09:56 7 135 14

IKEA отваря врати след месец

Първият магазин на шведската верига IKEA в България ще отвори врати на 20 септември, показа проверка на сайта на най-големия търговец на мебели в света.

От пресслужбата на българското представителство на компанията не дадоха точна дата с обяснението, че на 1 септември ще има пресконференция, на която ще се дадат подробности за откриването на магазина.

Строителството на българския магазин на IKEA започна през 2008 г. Той се намира на столичното Околовръстно шосе, в близост до отклонението за кабинковия лифт в Симеоново. В него са инвестирани около 50 млн. евро.

В България веригата е представена чрез гръцката фирмена група "Фурлис", която държи правата за IKEA в Гърция и Кипър и вече е открила 8 магазина. Столичният магазин ще е разположен върху 30 000 кв. м, от които търговската площ ще е 25 000 кв. метра.

От 3 септември IKEA започва и разпространението на своя каталог с мебели и аксесоари. В него са включени 3500 продукта, като цената им ще е валидна цяла година. В магазините на IKEA има около 7500 артикула.

Откриването на магазина на IKEA в България се очаква със смесени чувства. От една страна веригата е символ на функционални мебели с оригинален дизайн и достъпни цени, които със сигурност ще допаднат на българските потребители, защото формулата на IKEA е доказана в цял свят.

От друга, появата на толкова голям играч на пазара ще доведе до отлив на клиенти от вече установените магазини за мебели и аксесоари, като някои от тях може и да фалират. Плановете на IKEA са за първата година от бизнеса си в България да завоюва пазарен дял от 10%.

Прокрадват се и съмнения, че цените на мебелите в България ще са по-високи, отколкото в магазините на веригата в съседни държави като Гърция или Румъния.

Не може да се каже, че мебелите на IKEA ще са по-скъпи в България, отколкото в Гърция, защото ценообразуването на компанията е съобразено с местния пазар, коментира пред журналисти в края на юли Тео Муратидис, мениджър на столичния магазин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цените надолу

    16 14 Отговор
    Льошо,много льошо,очаквам фалити в българската мебелна индустрия.
  • 2 taz

    21 2 Отговор
    Лошо няма, ама хич :) Клиента ще има по-голям избор просто. Да му мислят ИКЕА, опс АЙКО (то по логото може и да се обърка човек) ;-)
  • 3 ДАНЪЧЕН

    18 9 Отговор
    ПОРЕДНАТА "ПЕРАЛНЯ"НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ. ИЗЧАКАЙТЕ ОТКРИВАНЕТО ,ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ,СРАВНЕТЕ ГИ С ДРУГИ И КАТО КАЧЕСТВО И ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ!
  • 4 нормален

    21 7 Отговор
    ами дано нашите фирми да отрезвеят, защото буквално се самозабравиха. Надявам се некоректните търговци да изчезнат-фалират.
  • 5 varna2

    13 7 Отговор
    pravilno samo IKEA .... edna konkurentna i naistina evtina kompania s dobro kachestvo...
  • 6 Urista

    7 9 Отговор
    Не смятам, че ИКЕА ще бъдат по джоба на българина, който пазарува от АИКО, ЕНИКОМ, магазините по Пиротска или майсторите дърводелци, които от години правят дървенията в семейството му... :)
  • 7 bubblehead

    17 10 Отговор
    не ме учудват тия невчесани коментари тук. Всъшност ИКЕА е най-големия ретелър на мебели в света, но това не означава ни най-малко качествени мебели, напротив всичко изглежда евтинйос и бам-башка качество. Въпреки това ИКЕА се купува дори в Америка където малките и компактни мебели инак не биха се продали но пусто европейска мода... По същите модни причини някои американски марки са много модни в Европа ... ха-ха-ха! Моди моди без чет както се пееше в оная песен!? Но които чака качествени мебели от ИКЕА няма да дочака.
  • 8 varna

    20 7 Отговор
    само за информация, има и български фирми който произвеждат за ИКЕА
  • 9 digu

    7 4 Отговор
    На който му се чете (на английски) за това как Икеа от години избягва плащането на куп данъци и със всякакви "хватки" нека види: http://en.wikipedia.org/wiki/IKEA#Corporate_structure

    Коментиран от #10

  • 10 вундершлафен

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "digu":

    Че кой не го прави.
  • 11 различен

    15 6 Отговор
    Защо всички се заблуждавате,че със стъпването и на тази верига нещо ще поевтинее?Да не би да поевтиняха храните или другите стоки със стъпването на толкова много различни вериги?Напротив поскъпнаха и то драстично.Разберете, големите не се задоволяват с малки надценки респективно печалби/както правят местните търговци/,те са дошли за да дерат кожи и ще го направят.
  • 12 123

    9 0 Отговор
    Хайде сега, отворете сайта на икеа и изберете някой магазин - например в Румъния. Отворете каталога и вижте цените.
    Боклуците са на добри цени, но качествените неща са на двойни цени от нашите мебелни магазини.....
  • 13 DrINKO

    4 4 Отговор
    А бе хора вие наистина можете само да плюете!!! ИКЕА това ИКЕА онова. Истината е, че магазина има голям избор и цените спрямо качеството и дизайна са си добри.
    Като искате купувайте полуразпадналите се мебели на Явор примерно и си оставете ИКЕА на хората които харесват мебелите им.
    До БЪБЪЛХЕАД: Ами ти тарикат ако си мислиш че мебелите на РУМС ТУ ГОУ или КЕИЙНС са по добри много си в грешка. А това че американците разбират че минимализма в обзавеждането е пътя за по качествен живот си е тяхна работа. като искат да си купуват дивани големи като самосвал с спалнята на Луй III.
  • 14 FF

    3 3 Отговор
    Хайде, хайде да отваря най-после! Много ясно, че има и по-качествени, и по-скъпи мебели от тези на ИКЕА. Обаче идеята на ИКЕА е, че човек може сам да измисли доста неща с онова, което се предлага в магазините им. Онези, които дават парите си в (недо)измисленото АИКО и на всезнаещи майстори (които си правят каквото си знаят независимо какво им поръчаш) ще установят, че идеите, които се предлагат в ИКЕА си струват много повече. А и разликата в цените не е толкова голяма.