22 Август, 2011 00:50 2 371 22

Строители хлопват врати през зимата

Оцелелите строителни компании ще се броят през следващата пролет. Голяма част от фирмите в бранша няма да оцелеят през зимата, категоричен е изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков. Кризата удари най-сериозно нашия сектор и през последните 3 години от 6000 регистрирани фирми останаха 2500, обясни той. Много малка част от компаниите обаче обявяват фалит. Повечето предпочитат да замразят дейността си в търговския регистър, но продължават да се вписват в този на камарата, който им дава право да строят. Причината е, че така ако изпадне някаква поръчка, законът им дава право да я изпълнят. Ако не са вписани в регистъра на Строителната камара, компаниите могат да вдигат само бараки и плевни.

В момента у нас работят 10-15 големи компании, които изграждат пътища, пречиствателни станции и жилищни сгради. Покрай тях има хляб и за 200-300 малки доставчика. Всички останали компании реално стоят, без да извършват кой знае каква дейност, обясни Иван Бойков. В момента се работи предимно по проекти с пари от бюджета или европейските програми, липсват частни инвеститори. Държавните поръчки обаче се разплащат по-бавно заради изискванията в договорите. Както и заради факта, че парите за пътища първо се вадят от бюджета и увеличават дефицита му, преди Брюксел да ги възстанови.

За да се предпазим от прекомерно нарастване на бюджетния дефицит, парите обаче не могат да текат с нужната скорост, особено през лятото, когато реално работят компаниите. Голям проблем са и задаващите се избори, защото в момента поръчките в общините са почти спрени, а парите за общински европроекти надвишават дори средствата за магистрали. По регионалните проекти работят и голяма част от малките и средните компании, обясни Иван Бойков. За да се спасят, компаниите масово участват в търгове и започват проекти зад граница. Предимно са ориентирани към съседните държави от Балканите, обясни Бойков. Родни фирми работят в Косово, Македония, Сърбия, Албания и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продал и щастлив

    24 10 Отговор
    Алчността изяде главата брокерска и строителска. На есен затварят завинаги.
  • 2 До 1

    14 13 Отговор
    И на пазара ще останат панелки де се продават.
  • 3 Вакум

    10 4 Отговор
    Думата идва от латински - vacuum (pl. vacua) и означава празно пространство.
  • 4 оцеола

    12 7 Отговор
    Строители хлопват врати през зимата и дебел ....../останалото го знаете/.
  • 5 софия

    22 14 Отговор
    Като дойде време да не може да се намери свястно жилище/а времето съвсем наближи/,познайте какво ще стане с цените на жилищата и на наемите.

    ".... и дебел ....../останалото го знаете/"
  • 6 трезво мислещ

    25 9 Отговор
    Какво се случва на умрелия български пазар на недвижими имоти


    Пазарът на недвижими имоти в България беше най-бързо развиващият се преди няколко години. Предлагаше се собственост с удобно разположение за всеки, от крайбрежието и планините, през столицата, до провинциалните региони, в които искаха да избягат тези, мечтаещи за спокойна почивка в чужбина, пише Shelter Offshore.
    Имотите в страната бяха лесно достъпни и стойността им нарасна, след като България се присъедини към ЕС и след това се покачи още по-високо с масов маркетинг, който не беше построен на здрава и реалистична основа. В същото време хората започнаха да поставят под въпрос постоянно увеличаващата се стойност на жилищата в България, и да питат за съотношението цена - качество на изработката, броят на свободните имоти на пазара и търсенето в курортите, където се продават имоти за инвеститорите.
    Но докато световните капиталови борси навлизаха в криза, недвижимите имоти се превърнаха в един от най-големите балони. Така пазарът на недвижими имоти в България на практика "умря за една нощ".
    Какво всъщност се случва сега на "мъртвият пазар на недвижими имоти в България, защото все още има англичани, живеещи в страната и такива, които имат инвестиционни активи".
    Факт е, че България е може би най-голямата жертва на свръхпредлагане на имоти. Британците и ирландците вярваха, че са богати, защото бяха убедени, че стойността на собствените им домове се покачва и че евтините кредити, които можеха да получат, щяха да бъдат лесно изплатени. България беше почти митична земя, на ръба на влизането в ЕС, където инвестициите ще се изплатят многократно.
    Това беше смисълът да се купи инвестиционен имот в България, вместо например в Дубай. В действителност, това накара хората да купуват, без въобще да си правят труда да проучват пазара. Всички проблеми, криещи се в него, бяха игнорирани от търговците, агентите по недвижими имоти и купувачите.
    Истината е, че влизането в ЕС не означаваше, че страната ще успее да се възползва от всички фискални стимули за "една нощ", че нацията има екстремни проблеми, свързани с наследството от комунистическото си минало, че икономиката й е силно циклична, така че България няма как да постигне достатъчно висок стандарт на живот още много години.
    В Испания има стабилен туристически пазар, дори по време на рецесия, международни училища за онези, които говорят английски, и безразличие, ако не гостоприемност към емигрантите. В България туристическият пазар е в пъти по-малък, няма много международни училища с английски лектори. Въпреки двойно по-ниската безработица, перспективите за намиране на работно място са в пъти по-малки, както и заплатите. А приемането на чужденците е трудно, ако направите само една крачка в страни от сравнително добре уредената София.
    Всички тези истини носят допълнителна тежест за инвеститора в недвижими имоти, който и без това е под натиск от факта, че българската икономика е на прага на сериозни затруднения заради фискалната и дългова кризи в еврозоната.
    Какво всъщност се случва в мъртвия пазар на недвижими имоти в България? Отговорът е "почти нищо"
    Според Colliers International цените на жилищата в България са паднали с 20% средно през миналата година, след почти толкова голям спад през предходната година.
    В някои от популярните преди дестинации, известни преди като "горещи точки" по крайбрежието и в планините, няма търсене и много от проектите стоят празни и незавършени, тъй като строителите са фалирали, или просто са решили да изчакат по-добри времена.
    В София продължава да има някаква активност на пазара на недвижими имоти, движена от естествения приток на хора към столицата. Все пак, ако се вгледате в напречното сечение на областите, можете ясно да се види, как са паднали цените в някои по-малко популярни части на града, и как дори най-добрите имоти се купуват на цени под 1000 евро на квадратен метър.
    Да, можете да купите евтин имот в България сега, защото всеки, който притежава такъв, иска да го продаде.
    Строежите на нови жилища са намалели с 26% през последните месеци, но цените са паднали с над 6% през второто тримесечие на 2011 г, по данни на HomesGoFast.com.
    Ако нещо изглежда евтино, то вероятно е евтино - евтино построено. Въпреки че според TheMoveChannel 3.3% от всички запитвания за недвижими имоти извън Великобритания са за България, и най-вече за зимните курорти, трябва да се има в предвид, че почти всяка история за проблеми със собствеността се е случвала в балканската страна.
    Много хора са били измамени, ограбени, никога не са получили закупените имоти, или са ги получили в незавършен вид и без обещаните комунални услуги. Корупцията и бюрократичните процедури са ужасни.
    България не е лоша страна или лош избор за, например, преместване. Но пазарът на недвижими имоти е минно поле.

    Четете и си правете изводи,ако тази година е зима за имотния пазар следващата година ще е ледников период,след тази рецесия която предстои на света нека всеки отправя молитва преди лягане света да се размине с евентуална война.Ето как дори и големи спецове и анализатори си признават за балоните,а какво ще стане като лъсне и истината за фондовите борси и капиталовите пазари,а когато някой реши пък да сложи край на пирамидата наречена "злато" тогава какво ще стане.За всички които ще се изсмеят,нека когато ги пратят фронтоваци първа линия и си дърпат чикия за успокоение след някоя противникова офанзива пак да се смеят,и да пеят песента велик е нашия чекист.ХА НАЗДРАВЕ
  • 7 Венци

    20 9 Отговор
    На купилите с кредит да му мислят,на продалите-честито на всички останали да не забравят българската поговорка-"Лаком .ъз глава затрива"!
  • 8 Венци продължение

    15 16 Отговор
    На живеещите под наем:Кредит се връща наем никога.
  • 9 Изпънител

    18 1 Отговор
    "Ако не са вписани в регистъра на Строителната камара, компаниите могат да вдигат само бараки и плевни."
    На баба ви фърчилото! Всички търговско регистрирани дръжества в България, могат да извършват цялостно строителство на Жилищни, Стопански и Индустриялни сгради с РЗП до 1000кв.м. ТОВА БАРАКА ЛИ Е ИЛИ ПЛЕВНЯ??? И без това в момента инвстиционния интерес е за по-малки сгради, болшенството от които влизат в тази категория. Също така може да си подизпълнител на много по-големи обекти, без да си регистриран в камарата. Умрял е някой да ви плаща безбожния членски внос и вие за благодарност да защитавате мутренски интереси а не на лоялните строителни фирми. КАМАРАТА НЕ ПРАВИ НИЩО ЗА ДА СПАСИ "ДАВЕЩИЯ СЕ" СТРОИТЕЛЕН БРАНШ!!! ТЕ ЦЕЛЯТ ДА ОСТАНАТ 10-15 големи фирми, а всички останали да загинат, тоест да освободят по-голям пазарен дял, в стесняващия се пазар. :((( ТЪЖНО Е ДА СИ ПРЕДПРИЕМЧИВ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ! С КАКВОТО И ДА СЕ ЗАХВАНЕШ, ЩЕ СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА ТЕ СМАЖЕ, А И НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ ЗАЩИТИ!
  • 10 izvan EU

    11 20 Отговор
    Гледах един апартамент online tochno v tozi sait. Нов, завършен. Че цената е надута - надута е! Реалната цена е с поне 15 хиляди евро надолу. Обявата се върти и от строителя и от няколко фирми. Цената на жилището във всяка една обява е различно завишена. Итересно защо обаче точно цената от строителя е най-високата?! Това е разбира се риторичен въпрос, т.е питам и отговор - не ща!:):) Извода обаче - нека да идват лоши и още по-лоши времена за строителите-инвеститори. През последното десетилетие те се самозабравиха...Еми нека да си сърбат надробеното!
    Собственици - решите ли да продавате имота си, направете хубави снимки, качете ги в net-а, опишете подробно имота за да не си губим взаимно времето. Нека да изхвърлим всякакви посредници, които само оскапяват сделката! Може би някои сте ме нападне, че седя на квартира и нямам оpzija да си купя собствено жилище. Съвсем не е така. V чужбина sam, инвестирам в български недвижими имоти. Веднага сте купя поредния си имот след като ми се предложи на реална цена и реша че си струва вложението.
  • 11 Bossman

    16 13 Отговор
    Строителния бранш няма да умре,колкото и да му се иска на някого.Хубавото жилище винаги ще си намери купувач.А тези,които изчакват да паднат още цените може да останат с пръст в уста.Винаги ще има хора,които ти завиждат на това че ще си в бранша и ще дават тъпи коментари като това,че строители и брокери са се ояли.Като си вършиш както трябва работата и си точен винаги ще те търсят.

    Коментиран от #13

  • 12 varna

    17 12 Отговор
    това правителство скоро и на държавата ще хлопне вратите.
  • 13 вундершлафен

    15 12 Отговор

    До коментар #11 от "Bossman":

    1.Строителния бранш няма да умре,просто ще си остане в кома за следващите 15/20г.
    2.Стотици хиляди "хубави" хилища си търсят купувач,както и стотици хиляди "хубави" момичета си търсят млад и красив милионер да ги осемени.
    3.Това че цените нямало да падат го слушам постяно обаче като погледна обявите цените падат с всеки изминал месец и пак стоят празни,въобще си нямам и наидея на кого мислиш да продаваш жилища било то и на "ниски" цени когато 80/90% от хората дават 80/90% от доходите си за храна кой смяташ че ще си купи жилище направо ми е непонятно.
    4.Никой не ти завижда че си в един безперспективен и колабирал (и изсъхнал) бранш,толкова много се накачулихте на тоя бранш че той се счупи и сега летите надолу.
    5.Единственото за което ще те потърсят е за това да им върнеш парите и да те счупят от бой.
    6.Еми вземи се самоубий още сега така поне ще си спестиш срамъ да гледаш семейството ти как гладува.
  • 14 г-н izvan EU,

    12 7 Отговор
    Дано си си направил добре сметката какво купуваш инвестирайки в РБ. Да не стане делаверата "за Господ да прости"

    Коментиран от #21

  • 15 Венци

    17 8 Отговор
    Мантрата на огладнели брокери и на алчни строители,решили,че като построят два коптора и трябва да обезпечат законни и незаконни чаавета-"Не чакайте цените да падат,това е дъното"си изпя песента.Само тая година в Гърция цените са паднали с още 10%.Имотният пазар у нас е в дълбока депресия,идва втората икономическа криза,която водещи световни икономисти ни обещаха и тогава всеки,който успее да продаде имот на всякаква цена е късметлия,защото всеки разумен ще инвестира в храна,образование...Кризата накара много хора да преосмислят преоритетите си и имотите,скъпите вещи да отидат на заден план.

    Коментиран от #16

  • 16 Менци

    11 14 Отговор

    До коментар #15 от "Венци":

    Имотите не могат да отидат на заден план.Това е домът ти ,твоята крепост.Все едно,твоята личност,твоето аз да отиде на заден план.Интересна мисъл,кое тогава ще е на преден план.Инвестиция в храна,що за глупост.Нима някой живее ,за да яде.Човек винаги се стреми към собствен вътрешен мир и спокойствие,неща свързани ,неминуемо със собствен дом.Домът е светиня,не го слагай редом със скъпите вещи.

    Коментиран от #17

  • 17 AXXX

    11 12 Отговор

    До коментар #16 от "Менци":

    Менци, много хубаво говориш за дома, всеки нормален човек би се съгласил. Мисля, че и Венци мисли същото, макар и да говори обратното. Венци, както повечето пишман-купувачи, плаши с кризи, търси несъществуващи паралели с Гърция, мрази продавачите, но се надява да му продават „на всякаква цена”... Ясно е, че Венци също иска да има нов дом ... обаче без пари. Раздразнението на Венци е още по-разбираемо под заглавието на статията, означаващо трайно свиване на предлагането. А изборът на свестни имоти и без това вече е ограничен. Единственото, което Венци не разбира, е че ако се стигне до масово продаване „на всякаква цена”, той пак ще е последният, който ще може да купи – просто нещата са свързани...

    Коментиран от #18

  • 18 вундершлафен

    14 12 Отговор

    До коментар #17 от "AXXX":

    Глупако ,венцел-менцел ти казва че хората имат пари колкото за един вчерашен хляб и една книга втора употреба,как е възможно да си толкова прос бе мухльо окрадохте всичко и харода тъне в мизерия та на кого ше продаваш жилища бе те са за богатите а ние в криза няма да влезем щот никога не сме излизали от нея как очакваш нормално функционираяо общество с платежоспособно население когато 2% са милиардери а 98% са на границата на физическото оцеляване та пак те питам на кого ще продаваш,който можа избяга който неможа се върна и опитва пак и пак,явно си мислиш че като повториш една лъжа 100 пъти тя ще стане истина но тия мантри вече не хващат дикиш не защото няма глупаци напротив колкото щеш просто им обрахте парите с десетилетия занапред така че пиавицо мръсна този организъм е мъртав и няма повече кръв за смучене така че направи като другите паразити и си потърси друг от който да крадеш.
  • 19 Проф. Стройко

    26 5 Отговор
    Драги, "печалбари","баш-строители" и "пишман-инвеститори". Много Ви моля, да напуснете бранша и да се върнете към селското стопанство. Това е следващия отрасъл, който ще съсипете с лакомията си. Всички сме ви безкрайно благодарни, за това което показахте през последните 5-8г. и с 'радост' ви заявяваме, че още най-малко 10г. няма да можем да вазвърнем доверието на потребителя. Вие сте и тези, които изравниха цените на панел с НС, защото само вашето НС може да е по-зле. Успех в новото Ви начинание!
  • 20 цокам виски

    11 5 Отговор
    боули ме хуя за сторитеулите
  • 21 Gospoja ivzan EU

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "г-н izvan EU,":

    Ей много злоба има в бедния човек!! Зависта ти да се стовари на главата ти! Нали знаеш хубавата българска поговорка "които гроб копае други му - сам пада в него!" Винаги така става със завистниците!

    Коментиран от #22

  • 22 вундершлафен

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Gospoja ivzan EU":

    Свиквай със злобата на бедните защото те стават все повече и повече,ти да не очакваш човек дето едвам му стигат парите за храна да се радва на "успеха" на първенютата.Гробове тепърва ще се копаят но няма да ги копат озлобелите бедняци те достатачно са гърбили ще си ги копате сами от нас само заравянето ,както каза който гроп копае сам пада в него.