27 Април, 2016 10:27 7 794 3

Нов летищен терминал за 900 млн. EUR

  • летище-
  • терминал-
  • мюнхен

Германският национален превозвач инвестира 900 млн. EUR в строителството на нов терминал на летището в Мюнхен. Проектът се реализира от съвместна компания създадена от Lufthansa и летището на баварската столица. Германският превозвач има 60% във фирмата, а останалите 40% са на летище „Мюнхен”.

Терминалът е наречен „Сателитен”, тъй като се явява допълнителна сграда към съществуващия Терминал 2, който беше открито през 2003 г. и обслужва 25 милиона пътници на година.

Дължината на „Сателита” е 609 метра, а площта му е 125 800 кв.м. Новата сграда е с 27 ръкави, а пътниците ще могат да достигнат до него чрез подземна железница, след проверка на документите и багажа на Терминал 2. Подземното влакче изминава разстоянието от 400 метра за 60 секунди и е с възможност да превози до 10 900 души на час. Всеки от четирите вагона имат свой маршрут и отделен вход в новия терминал. Два от тях са предназначени за гражданите на Шенген, третият – за пътешественици от други държави, а четвъртият – за пристигащите от страни извън Европейския съюз.

Търговската част в новия терминал е 7000 кв.м, а още 4100 кв.м е площта на петте бизнес зали. Сградата предлага безплатен Wi-Fi достъп до интернет, както и USB портове за зареждане на телефони, таблети и лаптопи.

С цел пестене на енергийни ресурси климатичната система на новия терминал е отделена с 4.5-метрова буферна зона от външната среда. По този начин се образува ефекта на термоса.

Строителството на сградата започна през април 2012 г. и завърши през октомври 2015 г. От есента на миналата година досега близо 3000 доброволци са играли ролята на пътници, за да могат да бъдат подложени на изпитание всички съоръжения.

„Сателитният” терминал ще обслужва годишно 11 милиона пътници на години. Така през летището в Мюнхен ще могат да преминават общо 50 милиона пътници на година. Една от причините Lufthansa да има толкова голямо участие при строителството на сградата е, че планира от 2017 г. да увеличи броя на позиционираните самолети на летището в баварската столица. Към момента те са 120 броя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааааааа

    0 0 Отговор
    Вън Меркел от Германия! Екстрадиция в Сирия !
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Ама няма да си продават летището на чужденци като нашите собственици на държавата ни дето ще дават НАШЕТО летище на концесия за 100години.Тия хора нормални ли са или си мислят,че продават нещо лично,нещо тяхно,и след тях няма да има държава БЪЛГАРИЯ на която няма да и трябва летище .Тая пасмина трябва да се свали от власт и да се вкарва час по скоро в затвора и да им се проверят всички сделки от както са на власт,какво още са продали от ДЪРЖАВАТА НИ!!!

    Коментиран от #3

  • 3 сори

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Сегашните управляващи ще продължават да вредат на България и 100год.след смърта си...