Last news in Fakti

21 Септември, 2016 14:51 7 923 0

Как се променя едно летище за 100 години (ВИДЕО)

  • schiphol-
  • летище-
  • създаване-
  • история

През тази година едно от най-старите летища в Европа – Schiphol в Амстердам, чества 100 години от създаването си. Как е започнало всичко, за да достигне днес да обслужва 58 млн. пътници годишно може да видите във видеото.

Schiphol е най-голямото летище в Холандия, разположено на 17.5 км. югозападно от столицата. Разполага с 5 писти. Шеста писта обслужва само малки самолети. Планира се изграждането на седма. Последното разширение на пътническия терминал е било през 1994 г. Особеното на Schiphol е, че на него може да сключите брак и веднага да тръгнете на сватбено пътешествие. Друг интересен факт е, че летището е разположено на 3 метра под морското равнище. Кулата на Ръководство въздушно движение е висока 101 метра, което я прави най-високо съоръжение от този тип в света.

Към днешна дата летището е с рейтинг 4 звезди. Подобен висок рейтинг имат само 9 летища в света. Разполага с зона за отдих с телевизори, библиотека, детски кът, много кафенета, ресторанти и магазини. Търговският център на летището се казва Schiphol Plaza и се използва както от пътниците, така и от местното население.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА