Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 16:39 1 284 0

Печалбата на инвеститорите е 13%

  • строители-
  • израел

С 63% са поскъпнали жилищата в Израел от месец май 2007 г. досега по данни на официалната статистика. Строителите се кълнат, че причината за създаването на имотен „балон” не е в тях и обвиняват правителството, гастарбайтерите и дори еколозите.

Дълги години израелският имотен пазар изпитваше дефицит на парцели за застрояване. Министерството на жилищните работи обаче увеличи продажбата на земеделска земя, чийто статут може да се променя и терените да се застрояват. Въпреки това цените на жилищата остават високи, а причините за това остават все още неясни за купувачите.

От Асоциацията на строителите в Израел съобщават, че за последните 12 години обемът на новопостроените жилища е значително по-малък от броя на новите домакинства. Към момента се наблюдава дефицит от 70 000 нови жилищни обекта.

По данни на Асоциацията на строителите, себестойността на изграждане на едно жилище е 31% от пазарната цена. Близо 35% от цената отива за покупката на земя. Печалбата на инвеститора не надвишава 13%, част от която предприемача заделя за покупката на парцели, чиято цена непрекъснато расте.
Ръстът на цените пречи на инвеститорите. От една страна, купувачите намаляват, тъй като цената непрекъснато расте, а от друга – процесът на планиране и строителство отнема много години, а както е известното времето също е пари.

Проблем е и липсата на квалифицирани строители и по-високите изисквания на банките при отпускане на заеми на предприемачите. През второто тримесечие на тази година строителната дейност е спаднала с 2.5% именно поради липсата на добри строители. В момента в бранша не достигат 20 000 работници. През последните 40 години най-много палестинци работеха като строители, но в момента броят на гастарбайтерите не надхвърля 5000 души. Плюс това новите квоти определени от правителството не позволяват на предприемачите да наемат повече от 8000 чужденци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА