2 Май, 2017 09:37 4 190 20

Продавачите на имоти се увеличиха с 12%

  • жилища-
  • цена-
  • пазар
Продавачите на имоти се увеличиха с 12% - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ако до края на 2016 г. продавачите бяха предпазливи, то през първите месеци на текущата година те определено набраха смелост и решиха да обявят имотите си продан. За първото тримесечие ръстът в предлагането е 12%. Що се отнася до ценовите нива, то те към момента са достигнали максималната си стойност, коментират анализатори от агенция „Адрес”. Това, от своя страна, мотивира инвестиционно настроените продавачи.

„В продължение на няколко години бяхме свидетели на постоянен ръст на цените, макар и с различен интензитет. Днес те достигат стабилни нива и ново покачване в скоро време не се очаква. Това е момент, в който много продавачи основателно решават да пристъпят към сделка, особено ако имат свободен имот или такъв, купен именно за инвестиция в даден етап в миналото”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес”.

По думите му, продавачите днес постъпват обмислено, проучвайки условията на пазара. „Тези, които искат да сключат сделка днес, знаят, че пазарът, освен активни купувачи, им предлага и добри финансови условия – улеснено кредитиране, ниски лихви по кредити и депозити. На практика, настоящите условия са благоприятни за продажба – състояние, което няма как да бъде константно. В САЩ лихвите вече се покачват, твърде вероятно е скоро това да се усети и у нас”, допълва Павлов.

Близо 25% от продавачите желаят да излязат от направена по-рано инвестиция в недвижим имот. В същото време, купувачите на готово строителство бележат лек спад в активността си спрямо първото тримесечие на 2016 г. „Времето на постоянен ръст в броя сделки и в цените, което се случваше до момента, е време на възстановяване, а не на балансиран и стабилен пазар. Днес виждаме равновесна точка. Част от купувачите, макар и заинтересовани от сключване на сделка, действат по-бавно и много обмислено. Голяма част от тях се надяват, че новото строителство, което предстои да излезе, ще им предложи именно търсения имот”, казва Павлов.

Покупките директно от инвеститор са основен фактор на жилищния пазар. С около 3-4% расте броят на сделките за нови апартаменти през тримесечието в сравнение с последното на 2016 г. Според консултантите, продължава засиленият интерес към нови сгради, особено към такива разположените в райони с изградена инфраструктура и добра транспортна комуникация. Сред най-желаните квартали остават източните и южните, централните райони на София, както и някои по-бюджетни локации като Дружба и Люлин. Класацията за най-предпочитани райони се води от Изгрев, Лозенец, Манастирски ливади и Гео Милев.

Това, което вълнува най-много участниците на пазара на недвижими имоти са цените. „Макар и стабилни, стойностите в града продължават да бъдат в изключително широки граници. Валидна е тенденцията, при която в един и същи квартал, дори на една и съща улица, цената на квадратен метър може да се различава с около 40% с тази на друг, сходен като характеристики имот. Това е знак, че пазарът, макар и стабилен, все още не е достигнал своята зрялост и има допълнителен потенциал за ръст в активността”, посочва Павлов.

Инвестиционно настроените купувачи също увеличават дела си през наблюдаваното тримесечие. За периода януари-март 2017 г. те заемат 18% от всички, сдобили се с имот. Това е покачване с около 6 процентни пункта на годишна база.

Продавачите на имоти се увеличиха с 12%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    26 4 Отговор
    Поредната статия в търсене на балъци,които да се заробят до живот към някоя банка.
  • 2 читател

    28 4 Отговор
    Между редовете вече да се чете, че идват страшни времена за спекулантите. Цените подпряха тавана и са с поне 20% над равновесната точка, при която Купувачите бяха готови да "хранят". В момента спряха инвестиционните покупки, защото при тези цени те са безсмислени и осезаемо непечеливши в средносрочен план.
  • 3 Red

    24 3 Отговор
    такива статийки надуват балона.. после да няма леле-мале що така направих!!! Платени интервюта БЕЗ логически изводи и анализи. Дава се трибуна на продавачите.. ама че "честна" журналистика". Оня ден попадам на обява за имот на стойност 25 000 евро.. казва - ОК... ама я да поогледам... По една случайност попадам на роднини на продавача. Срещам се с него - 1-во той НЕ Е оторизирал агенцията да му продава имота, 2-ро цената , която искаше без пазарене беше 20 000 лева!!!!! ПОЗОР за такива!!!! Мога да дам инфо за имот и агенцията .. ама на КОГО???????????? Гарван , гарвану око НЕ вади!!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 баш батка

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Red":

    ммм да, и аз като правя огледи вече изключвам "аганцийката" от сметката. Просо ги ползвам за да намеря дадения имот и евентуално за оглед. После намирам собственика и си говоря с него. Абсолютно безполезни и надценката е убийствена като не поемат никаква отговорност!

    Коментиран от #17

  • 5 БайГаню

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Red":

    Дай де, линка
  • 6 Долу агенциите

    17 5 Отговор
    Всички агенти, брокери и посредници са един дол дренки - хлъзгави, мазни и лъжливи печелбари.
    Не съм срещал честен агент, чиято цел не е да те ушие възможно по-бързо с някой проблемен, застоял на пазара имот.
    Свалят ти звезди от небето, само и само да се докопат до заветната си комисионичка...
    Не мога да разбера защо повечето продавачи се обръщат към агенции, като могат сами да си обявят имотите в интернет порталите и да си спестят трите процента (без ДДС...?)
    Държавата трябва да предприеме рестриктивни мерки спрямо такива спекуланти като тях. Именно те с пословичната си алчност са виновни за всяка една криза в имотния пазар и в момента продължават да надуват поредния балон...........

    Коментиран от #7

  • 7 ето защо

    8 12 Отговор

    До коментар #6 от "Долу агенциите":

    не можеш да разбереш защо хората ползват агенция, защото просто не си продавал имот. 100 огледа ще трябва да направиш и да се наслушаш на глупости от потенциани купувачи всезнайковци, които въобще не знаят какво искат и къде се намира пазара в момента...слагаш си 3те процента над цената, която искаш за имота и ги оставяш да си ги заработят. Отиваш само на нотариус

    Коментиран от #8, #11

  • 8 weiss

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "ето защо":

    Какво му обясняваш, само по стила е ясно как всичко знай и никой да не му се прай :-) А че по целия бял свят посредничеството и консултацията при операции с НИ си е действащ бизнес, мани, тук от Витоша по високо нЕма :-)

    Коментиран от #12, #13

  • 9 dddd

    5 2 Отговор
    що не отразите какво става на имотния пазар в Канада
  • 10 nkavrakov

    16 4 Отговор
    Който е решил да купува имот ,го съветвам да изчака.
    В момента всичко е БАЛОН.
    Надуха цените и сега видяха че кеша свърши,хората ги е страх да теглят кредити и постепенно се вижда че нещата се коригират надолу.
    За да ти пишат брокери че вече няма поскъпване разбирай,ще има спад.
    Купувачите да се оттеглят от сделки ,да изтрезнеят алчните брокери,собственици и банкерчета
  • 11 Долу агенциите

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "ето защо":

    Продавал съм имот и с агенция и без агенция.
    И никога няма да повторя да продам или купя с агенция.
    В момента си търся имот, както и продавам други два.
    Но както вече казах, за мен (а и за много други хора) агентите са едни излишни меркантилни "кръвопийци", които не се интересуват какво ще купиш, а дали ще купиш.
    Един абсолютно излишен "израстък" в сферата на услугите, който повече вреди на икономиката, отколкото допринася за развитието й. И който няма нищо общо със световните практики в областта на посредничеството. Там е бизнес, тук - печалбарство.
  • 12 Гост

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "weiss":

    Да, ама по света има брокери, а тук са само селски тарикати. Явно човека е ползвал услугите на тукашни брокери, та затова толкоз им е набрал. И аз мога да кажа от опит - досега брокер, който да не ползва плитки и тъпи лъжи не съм срещал, а вярвай имам опит. Например за квадратурата, за година на строителство всички лъжат - гледаш как като не могат да го продадат изведнъж жилището се подмладява с 10-15 години, при все че дори с подмладяването е на половин век; също така трудно продаваемото жилище пораства с 20-30 квадрата при положение, че един квадрат ти е над 1000 евро; дори жилището в един момент се оказва, че вече се е преместило в изключителна близост до метро станция. А, да не забравим, че често когато има снимки те са толкова разтеглени, че те заболяват очите. Също етаж се пропуска да се пише, когато е последен, та трябва да звъниш, за да ти запишат телефона, за да може после да ти звънят и да ти пробутват други боклучиви жилища. А когато предложиш цена знаеш, че броклучарите ще те излъжат, че са предали офертата на собственика, а никога не го правят или ще ти кажат, че вече за даденото жилище, което е на първия етаж, 33кв.м. за цялостен ремонт, вече на собственика са му предлагали 1300 евро на квадрат и той се колебаел и още куп, куп глупости. Разбира се, че по-удобно е с посредник по белия свят, но засега в България посредниците не ми спестяват нерви, а пораждат такива, а докато е така не ги ща!!!
  • 13 Долу агенциите

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "weiss":

    Със сигурност знам много повече от теб, брокерче.
    Посредничеството по белия свят, както го наричаш, няма нищо общо с вашите покварени и порочни практики тук.
    Сложи ръка на сърцето и признай колко пъти си пробутвал кочинки, които ти самия никога не би погледнал на неориентирани и по-посредствени хорица, особено от провинцията, които цял живот са спестявали, за да купят нещо в големия град?
    Аз самият съм бил воден по огледи, които са представлявали откровена обида. Питал съм брокера: ти би ли живял тук, че ми го препоръчваш на мен, че и искаш една торба с пари?..
    По белия свят няма такива псевдо-услуги.
    Ако се обърнеш към агенция като продавач, идват на оглед и ти казват директно: ако искаш ние да предлагаме имота ти, направи такива и такива ремонти и подобрения и не приемат "не" за отговор. Държат да предлагат на клиентите си само прилични жилища, които те самите харесват и биха обитавали.
    А вие тук предлагате всякакви кенефи за стотици хиляди евро. А за имотите, които наистина си заслужават, искате баснословни суми, убеждавайки собствениците им, че "винаги могат да им вземат и повече"...
    Ходете да копаете на полето - там би имало по-голяма полза от вас.

    Коментиран от #14, #18

  • 14 ето защо

    3 11 Отговор

    До коментар #13 от "Долу агенциите":

    80 % от брокерите са наистина сметкаджии, мазници, не разбират материята, а доста са и откровени измамници. Но аз как да ходя да показвам имота по два пъти на ден и да провеждам по 30 тел. разговора на ден, повечето с безполезни и кухи клиенти, като съм на работа по цял ден? На мен продажбата през брокер ми излиза без пари. А за покупка търся директно препоръчан инвеститор. Ако някой имот наистина си струва, то брокерът няма да го предложи на случаен клиент, а на близък човек или ще си го купи самият той.

    Коментиран от #15

  • 15 Долу агенциите

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "ето защо":

    Обзалагам се, че и ти си брокер...

    Коментиран от #16

  • 16 ето защо

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Долу агенциите":

    Не, не съм. Няколко пъти съм продавал и винаги с брокер. И ми е излизало без пари, защото коминионата им си я слагам над цената. С клиенти не се занимавам, нито имам време, нито нерви да им слушам претенциите...искал той двустаен, ама с отделна кухня; другия иска едностаен , но с отделна спалня ама на цената на едностаен..не, мерси
  • 17 Bossman

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "баш батка":

    Баш Батка ли си,Баш Сашка Васева ли си не знам.ама нещо ич те няма.Вземи си хапчетата и лягай.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГОСТ

    2 0 Отговор
    Цените на имотите са твърде високи(по всички стандарти и критерии) , но аз лично не виждам как може да се сринат в дългосрочен план 20-30 години напред.. т.е да бъдат по ниски отколкото са сега.Парите се обезценяват всяка година , много е трудно да се получи някаква доходност. Жалко за хората , които са принудени да купуват изцяло с кредити и да плащат безумни вноски( колкото една заплата).

    Коментиран от #20

  • 20 Bossman

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ГОСТ":

    Както се казва за всеки влак си има пътници.