Last news in Fakti

12 Декември, 2011 16:44 7 517 22

Цени на имотите в най-добрите градове за живеене

  • цени-
  • имоти-
  • град

В тазгодишната класация на най-добрите градове за живеене на първо място беше поставена Виена. За една година там цените на имотите поскъпнаха с 10%-15%. В момента средната стойност на квадратен метър жилищна площ в І-ви квартал на австрийската столица е 9000 EUR. В най-престижния район – около Кольмаркт и Кертнерщрасе, цената може да достигне 17 000 EUR/кв.м. Апартаменти в добро състояние в крайните квартали се търгуват срещу 6000-7000 EUR/кв.м.

Независимо от това, че през последните години Виена попада в Топ 5 на най-добрите градове за живеене, цените на имотите там са далеч от стойностите в такива мегаполиси като Ню Йорк, Париж и Лондон, където цената на квадратен метър е между 20 000 и 75 000 EUR/кв.м.

На второ място в класацията на най-привлекателните градове за живеене в света, проведена от компанията Mercer е Цюрих. Интересът от страна на чужденци към имоти там е голям. През 2010 г. над от половината от реализираните сделки са реализирани от чужди граждани. Това е и основната причина от 2009 г. насам цените на имотите непрекъснато да растат. За последните две години се отчита поскъпване от 13.7%.

Средната цена на къща към днешна дата е 1 450 000 EUR, а на жилище – около 938 000 EUR.
На трето място се нарежда Окланд. Подобно и на предходните два града и в новозеланската столица имотите повишават стойността си. През 2011 г. те са поскъпнали с 2.7% и почти достигнаха докризинсните си нива. Апартамент може да се купи срещу 397 700 EUR.

ТОП 10 на най-добрите градове за живеене в света:
1. Виена (Австрия)
2. Цюрих (Швейцария)
3. Окланд (Нова Зеландия)
4. Мюнхен (Германия)
5. Ванкувър (Канада)
6. Дюселдорф (Германия)
7. Франкфурт на Майн (Германия)
8. Женева (Швейцария)
9. Берн (Швейцария)
10. Копенхаген (Дания)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ееееее

    0 0 Отговор
    Ние сме си подобре в нашта обичана България
  • 2 :-)

    0 0 Отговор
    Стига с тези статии за чужбината де. Не са релевантни за България по никакъв начин.
  • 3 bubblehead

    2 0 Отговор
    А София не е сред най-добрите градове за живеене защо е много скъпа още много и освен че е много скъпа цените не са паднали още 40-50% от така нарочения балон ... ха-ха-ха! Ако на някои вземат да не им харесват и наемите скоро то третата опция е палатка другари.... Защото те и наемите у нас малееее много скъпи! Ха-ха-ха!
  • 4 БГ реге

    1 0 Отговор
    Че не са паднали още цените не са паднали.Но целта не са 40-50% а поне 100.Защото балона яко го надуха.Имаше разни дето прогнозираха че щели да се върнат цените през 2011 като преди кризата.Ще се върнат ама друг път.Вярната посока е надолу много надолу.Само гледайте на пролет какви оферти ще има.
  • 5 ГладенБрокер

    1 0 Отговор
    За съжаление София и българия са по-близо до Киншаса като условия за живот
    Там как са цените
  • 6 bubblehead

    2 0 Отговор
    Почти съм сигурен че Киншаса е по-скъпа от София и тук имено е огромното разминаване на нашите вежди със реалноста. Нямам никакви данни за Киншаса и говоря почти на изуст като наши вежди, но все пак научно подхождам и използвам метода на логическата индукция като начи София е по-евтина от Каиро ( столица на кетегорично по-бедна африканска държава от България), София по-евтина от Тунис ( друга по-бедна и по безперспективна африканска държава), следователно София е по-евтина от всички по-бедни и по-безперспективни държави от България и в това число и Киншаса. Столица на коя държава апропо? Вероятно африканска държава в гражданска война която е по-бедна 5 пъти от България!? Куриози създава перверзията на веждите, но доста реални при това... Другари просто и ясно ще го кажа - София е много ама много по-близо до Виена ( нерде до Киншаса, сравнение което се върти в празните кратуни на наши диваци)) а пък перспективата категорично не е Киншаса ами си е баш Виена.... А във Виена какви са цените, другари!? Ей там горе го пише. ха-ха-ха!
  • 7 GMH

    1 1 Отговор
    !00 % един имот не може да падне защото това означава че
    ще струва о лева-ако един имот струва 100 хил лева и падне на 100 % от цената си ,това означава ,че ще струва 0 лева.
    По вероятно е да се върнат нивата от 2006 година.
  • 8 bubblehead

    1 3 Отговор
    Така ли? А тук всички почти са убедени че цените могат да паднат и 200%... ха-ха-ха

    Коментиран от #9

  • 9 аноним

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "bubblehead":

    @8
    почти всички са убедени защото почти всички са неинформирани

    няма място за много знаещи на пазара - иначе няма да има губещи
  • 10 Никола

    1 1 Отговор
    GMH,според видни форумни анализатори вече сме на нивото на 2006 година,в САЩ са на нивото на 2002 година,в Англия очаквания за следващите две години от 40-50% надолу.Огледай се в района където купуваш/продаваш на какви нива се сключват договори за наеми на подобни имоти-умножи по сто и смело прави сделка-това е валидната в цял свят формула.

    Коментиран от #13

  • 11 оцеола

    2 1 Отговор
    И аз ги чакам тия пустиняци имотите да земат да паднат, ама май само си чакам.
  • 12 Blown balloon

    3 1 Отговор
    Балоне,
    Май не си бил в Тунис преди размириците ?! Имаш ли идея изобщо как реално се живее там...не :) Държавата може да е мюсюлманска и да са големи цигани в нашите очи, обаче имат страхотен стокообмен с Турция (знаеш какво значи това), в Топ 3 по износ на маслини са, горивата им са на супер ниски цени, като бивш френски протекторат ползват и значителни отстъпки за закупуване на френска кола, храната в училищата е безплатна, водата е на символична цена....и много още. Мизерен тунизиец по улиците не видях, клошари и разбити пътища - също. А ти си говори как е държава от последните и подобни....
  • 13 5 панела

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Никола":

    @10 - напълно съм съгласен - "умножи по сто и смело прави сделка". То това си е и от учебниците по икономика - ако до 10години неможеш да си върнеш една ивенстиция, значи не си заслужава и начинанието не е икономически изгодно. При наем за двустаен апартамент около 500лв - цена 25,000 евро
  • 14 5 панела

    1 0 Отговор
    Е вижда се дали има сметка да купувате при текущи цени или да работят парите ви по друг по икономически оправдан начин за вас!
  • 15 bubblehead

    0 2 Отговор
    Мизерен тунизиец по улиците не видях, клошари и разбити пътища - също.

    --------------------------------------------

    Чакай малко бе че то не почна ли арабската пролет от Тунис точно и точно заради мизерията, безработицата сред младите и други разни проблеми...!? Кво става тука бе другари за коя планета говорим? Ха-ха-ха! Тъжно е колко е пълна България с диваци, съжалявам за силната дума ама просто диваци.
  • 16 varna

    2 0 Отговор
    bubblehead ако не беше жена ти да спечели зелена карта да те вземе в калифорния още щеше да гниеш в разширената боксониера с остъклен балкон в меден рудник.
    познанията ти за света са като на първолак.
  • 17 Blown Balloon

    1 0 Отговор
    Революцията как и защо е почнала нито ти знаеш, нито аз. Или не и поне от кой беше подклаждана. Факт е какво видях аз през 2007 година. И този, който наричаш дивак е обиколил света...та има база за сравнение. А не е истина колко "патриоти" зад граница има и как са избрали "уредения" (лесния) живот. Пак ти казвам - попътувай и виж света, а не се прави на ударен по форумите. И тук, и в имот.бг си все едно и също - безпросветно :)
  • 18 bubblehead

    1 0 Отговор
    Пак ти казвам - попътувай и виж света, а не се прави на ударен по форумите.

    -----------------------------------------

    Проблема в Тунис дойде когато се появи инфлация на храните през 2010 и хората в отчайващо бедни държави като Тунис( не като България - бедна но в друга категория все пак) където хората дават 80% от доходите са храна изпищяха на умряло.... Защо ги има тия новини ако никoй не ги разбира и не познава фактите дори, че и разсъждения се напъвате да демострирате , че и света не познавам!?

    Правя се на каквото се правя по форумите защото съм пътувал на всякъде по света където ти дойде на акъл. Понимаиш!? Бил съм във половината европейски столици и още толкова от главни големи градове на поне 10 държави. В Америка живея от 14 години и съм бил на доста места, включително Хавай. Но не е важно къде си бил а дали имаш разум и светоусещане да разбереш държавата където си бил инак си оставаш българско зомби. Америка е пълна с такиква дето я хвалят до последния момент и застават на барикадата за нея докато не се наложи да натварят контейнера и хоп обратно при мама и тити в Каспичан...Оставям настрана зомбите дето бяха за малко за брането на маслините в Гърция и Испания, тия никога не са напускали ако пицах мен за да разбират нещо от света ама това е много напреднало за тая аудитория тука... Толкова ви е объркано на зомбите че дори цял свят да избродите си оставате натъпкани със същите предубеждения и предрацъдъци и за Бълагрия и за света. В тоя смисъл знам че колкото и да обяснявам какво е света никoй няма да вдене в тая егалитарна лудница дето всеки не дава 5 пари за мнението на другия камо ли на някакъв си бъбълхеад, ама пусто сърце юнашко не трае...
  • 19 5 панела

    0 0 Отговор
    Нещо мненията на бабъла ми миришат на комплекси?! Твърде много приказваш в първо лице, единствено число за да си такъв, какъвто се мислиш (живял, видял и знаещ - пояснявам, ако не ти стига да се сетиш!)!
  • 20 austrian

    0 0 Отговор
    Апартаменти в добро състояние в крайните квартали се търгуват срещу 6000-7000 EUR/кв.м.

    Ако за "крайни квартали" се смятат 13, 19,18 район на Виена
    (еквивалентни като локация на Бояна и Драгалевци)- да, но като общо посочените цени са около три пъти по-високи от реалните на пазара.
  • 21 Ива

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера какво се карате като деца за глупости. Навсякъде има и евтини, и скъпи имоти и всичко е според мястото. И на запад има места, които са евтини. Не се хващайте на куките на подобни статии - те се пишат с някаква цел.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.