Last news in Fakti

9 Август, 2017 08:56 2 842 8

Безплатното саниране излезе по 1 млн. лв. на блок

  • саниране-
  • пари-
  • програма
Безплатното саниране излезе по 1 млн. лв. на блок - 1

Към 15 юли "безплатно" санираните блокове в България са всичко на всичко 515. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели - щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски. Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за "безплатно саниране" е 1.06 млн. лева.

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но по-малко от половината - 2022, имат обозрима перспектива да се възползват от програмата, тъй като за техните имоти са сключени договори между общината, областния управител и ББР (Българската банка за развитие), която осигурява парите за строително-оздравителните работи, пише в-к "Сега". В това число влизат вече санираните и въведени в експлоатация 515 сгради.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната програма за "безплатно" саниране на практика е замразена - поради изчерпване на ресурса. До временното спиране се стигна след поредица скандали в предния и сегашния парламент и тежки критики към кабинета "Борисов", че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е много неясна, скъпа и вероятно корупционна. Точно по тази причина през юни депутатите задължиха министъра на регионалното развитие периодично да докладва за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов "агент" на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1.4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание. От тази сума 806.66 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането - строители, проектанти, надзорници.

От отчета се разбира също, че регионалното министерство и ББР най-накрая са разрешили споровете си какви лихви се дължат по авансово преведените пари за саниране. В резултат министерството вече е превело на държавната банка парите за 222 готови сгради - общо 236 млн. лева.

Скъпите ремонтни дейности, особено при старта на програмата, също бяха повод за многобройни упреци към правителството на Борисов. Някои блокове в бургаския квартал "Меден рудник" например надминаха 3 млн. лева. Дори се наложи тогавашният ресорен министър Лиляна Павлова да налага пределни цени и да сваля на няколко пъти "тавана".

Но новите данни показват, че разходите остават високи. Според отчета на Нанков през август се очаква да се разплатят още 70-ина готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември - още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината - други 160 сгради за 159 млн. лева. Това означава, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    12 2 Отговор
    Бая пара гълтат некои фирми за саниране имайки предвид че реално санирането излиза по около 100-150 хиляди на блок (материали + труд)

    Коментиран от #2

  • 2 Шпек Салам Народен

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Марадона":

    Те толкова си и вземат фирмите.Остатъка до милион е интересно,кой го прибира?
  • 3 Будалата

    13 2 Отговор
    ГЕРБ изкрадоха парите. Кой санирал санирал. Тази шия на Боко не е от туршия. И от суджука де. Пари си требе. Затова където минат трева не никне.
  • 4 Пазарен Либерализатор

    6 0 Отговор
    Съществуват "400 сравнително честни начина за измъкване на пари".
  • 5 Да бе да

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски.

    Това не е вярно! Един стиропор няма как да намали сметките с 50% значи максимум 2 градуса изолира по-добре спрямо без. Инженерно пресмятане и то елементарно. Мит, за да се ограбят еврофондовете.

    И стирпорът трябва да е минимум 20% от дебелината на плътната част на стената върху която се полага или не по- малко от 120мм стиропор или неопор. Сиреч 5см е колкото за успокоение на душите и за прибиране на едни големи пари от обществените поръчки. И пак е студено.
  • 6 Патриот

    6 0 Отговор
    Интересно видео за санирането
    https://www.youtube.com/watch?v=fF9DRa2Ul00

    Цената се надува от това, че трябва да се обновят заварките на панела, нова ел-инсталаци, ново ВИК + термоизолация. ЗА съжаление последните не се правят. Прави се само последното, но се взима пари за всичко.

    За цената на това саниране се строи нов блок
  • 7 Щастливи

    9 1 Отговор
    Нашето семейство е най-щастливо. Когато започнаха т.н. саниране апартамента стана неизползваем заради ,,кадърните" работници. Спряха телевизии интернети, изкъртиха плочки. Стана пълна мизерия. И така си купихме къща. Пожелавам го на всички потърпевши от тази програма........ И държава.
  • 8 Чоко

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Държавната банка ББР, която е финансов "агент" на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1.4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание. От тази сума 806.66 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането - строители, проектанти, надзорници."
    За тези пари щяха да построят толкова нови сгради, а не да "санират" старите!!!