Last news in Fakti

22 Август, 2017 12:02, обновена 22 Август, 2017 14:10 2 286 1

Решават проблема със земите в Монтанско

  • монтанско-
  • мзхг-
  • румен порожанов-
  • мая манолова-
  • земи-
  • схеми

От Министерството на земеделието, храните и горите реагираха след множеството подадени сигнали

Решават проблема със земите в Монтанско - 1
Снимка: БТА

Във връзка с получените сигнали за преотдаване на земеделска земя, за да се защитят интересите на собствениците, включително и на тези, които не управляват активно имотите си, придобили известност като „бели петна“, Министерството на земеделието, храните и горите реагира след първите констатирани опити в общинските служби по земеделие да се регистрират договори за наем от лица, които не са собственици на имотите или не са упълномощени от тях.

Темата е обсъдена между министър Румен Порожанов и омбудсмана Мая Манолова. Двете институции изразиха солидарна позиция и виждания по решаване на проблемите. Те ще си сътрудничат при подготовката на законодателни промени. Промените са насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на "белите петна" и защита интересите на собствениците на земеделски земи.

На 19 август Порожанов е наредил областните дирекции "Земеделие" да проверят всички договори, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори. Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура.

Такива действия засега не са предприети за 79 случая в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са уведомени съответните районни прокуратури.

МЗХГ информира, че не е допуснато регистриране на такива договори, но и показа, че такива опити са несъстоятелни и тези случаи се предават на компетентните органи.

Освен това с тези действия са предотвратени случаи, в които биха се създали изкуствени условия за спор за право на ползване между договори, сключени със собственици и такива с неоправомощен наемодател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    3 0 Отговор
    Я проверете община Брусарци по какъв начин си отдава земите! Абсолютно не законно вместо да направи публичен търг , общината се регистрира като участник в споразумение по чл.37 и после комасирано си дава земята на свойте хора.