25 Януари, 2018 12:16 3 453 4

Сегмент, при който няма да липсват изненади

  • лукс-
  • жилища-
  • къщи-
  • цени-
  • софия
Сегмент, при който няма да липсват изненади - 1
Снимка: М. Богданова ©

Луксозният сегмент не е голяма част от пазара на недвижими имоти, но определено случващото се в него привлича мнозина от участниците на пазара. Очакванията на специалисти са, че и през тази година няма да липсват изненади при най-търсените локации и цените на уникалните имоти ще продължат да растат. Що се отнася до стандартното луксозно строителство, то там ще има леко задържане на стойността на квадратен метър жилищна площ. Става дума за квартали като Лозенец, където в последно време се обявиха за продажба знакови имоти, но купувачите изчакват.

Развитието на инфраструктурата на София доведе и до обособяването на нови зони за изграждане на луксозни имоти. Това е добре, като се има предвид, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. През 2018-а се очаква висока строителна активност, което ще намали дисбалансът между търсене и предлагане. Един от примерите в столицата може да бъде районът около Paradise Center. „Данните от сделки в района показват, че цените растат и стандартното предлагане вече започва от 1200 EUR/кв.м., като достига и по-високи нива за луксозни имоти. От близостта си до Витоша и подобряващата се инфраструктура печели и районът около Камбаните и „Резиденшъл парк София“, който става все по-предпочитан от купувачите на луксозно строителство. В централната част на града интересът за развитие на проекти и покупки се разраства и в посока паметника Левски и бул. „Дондуков“ и очакванията са той да търпи силно развитие през следващите години”, посочват от компанията Unique Estates.

Сред перспективните райони са Изгрев и Дианабад. В последния на мястото на бившия завод „Фурнир“ се появи зона с висок клас жилищни проекти. Тази част на София също коренно променя облика си през последните години и се радва на силен интерес от страна на купувачите. В района вече има и вторичен пазар, а цените на имотите започват от 1500 EUR/кв.м.

„И в новите, и във вече утвърдените райони на пазара на луксозно строителство отбелязахме динамично търсене и сериозен обем сделки през изминалата година. Очакванията ни са за активен пазар и през 2018 г., като в същото време ръстът на новото строителство ще спомогне за успокояване на цените“, отбеляза Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

Що се отнася до цените, то през 2017-а по значителен ръст се отчете в цените на къщите, разположени в подвитошката яка. Там цената на квадратен метър достигна 1500 EUR. Това е ръст от 13% спрямо 2016 г. Сред основните причини за повишението е нарастващият брой на клиентите, които решават да купят имот в долния ценови сегмент при лукс имотите, отколкото в горния – при жилища и къщи от среден клас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    19 4 Отговор
    Не купувайте жилища на завишени цени !!!
    Пазара на имоти в София навлезе още преди година в ИМОТЕН БАЛОН !!
    В ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ЛУКСОЗЕН КВАРТАЛ КРЪСТОВА ВАДА НЯМА УЛИЦИ !!
    Банките започват да вдигат лихвите до 10 месеца ,в момента жилищата са със спекулативно надути цени в следствие на изкуствените лихви на банките ,цените на жилищата са нереални и не съотвестстват нито на ръста на доходите,нито на жизнения стандарт на хората нито на ръста на икономиката

    Коментиран от #2

  • 2 Играч

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Остави ги да купуват овцете ве! Теб какво те грижа за другите - винаги требе да има овце, за да има вълна и мляко! Сега е сезона да се стрижат, доят и преброяват! Ако някой иска да спи не мой го събудиш ако ще дори да викаш!
  • 3 Въпрос

    13 2 Отговор
    Само да уточним какво точно представлява "луксозен сегмент". Понеже от личен опит знам, че в БГ за луксозна се обявява всяка дупка, покрита с най-евтините плочки и вече разлепен ламинат. Пък ако има малко инокс някъде из входа и асансьорът има лампа вътре направо не се пипа :) Да му мислят тези, които купуват сега на тези цени, но моля, да не пищят после!
  • 4 гощо

    4 0 Отговор
    Ново стрителство не значи директно луксозно! А тия от статията си рекламират местата на които те строят! А има едно подценявано място на което почнаха да падат стрите къщи и да се строи! На 500метра от паметника Левски! И там цените все още мнооого добри,дет се вика ще може да се изкара някой лев после!