23 Март, 2018 16:30 2 917 3

Берлин отмени забраната за Airbnb

  • германия-
  • берлин-
  • airbnb
Берлин отмени забраната за Airbnb - 1
Снимка: Shutterstock

Берлинските власти решиха да смекчат едно от строгите европейски правила относно краткосрочното отдаване под наем чрез платформата Airbnb. Сега частни лица могат да отдават под наем собствеността си без ограничаване във времето. Новото правило влиза в сила от 1 май 2018 г.

Наскоро Административният съд на Берлин постанови, че съвместното използване на жилище не влияе на местния пазар. През месец май 2016 г. правителствено постановление позволи на собствениците на имоти да отдават под наем само една стая чрез специализирани сайтове като Airbnb и Wimdu. За нарушение се предвиждаше глоба в размер на 100 000 EUR.

Съгласно новия закон, на собствениците ще им бъде разрешено да отдават под наем второ жилище или къща за отдих в продължение на 90 дни през годината.

В Берлин наемните нива традиционно бяха ниски в сравнение с други големи германски градове. Но те значително се увеличиха през последните години, което принуди общинските власти да въведат ограничения при ползването на платформи за краткосрочно отдаване под наем, тъй като се опасяваха от дефицит на жилища за тези, които искат дългосрочно да наемат имот, а също така и от необосновано повишаване на наемите.

След въвеждането на първоначалните ограничения берлинските власти забелязаха, че собствениците успяват да заобиколят ограниченията. Те смятат, че сега към момента между 20 000 и 30 000 имота в Берлин се отдават на краткосрочен наем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 икономист

    6 1 Отговор
    Естествено че влияе на пазара; БНБ носи по- голяма доходност на наемодателите и възмоността да си разполагат с жилището, когато пожелаят; Което измества кривата на предлагането на пазара за наеми при константно търсене това означава по- висока цена на наемите; Ако се забрани БНБ жилищата, които се офертират в платфорамата ще се влеят на пазара на жилища под наем, завишеното предлагане на качествена жилищна площ в централна градска част ще намали наемите на имотите в нея. Респективно това ще повлияе и на наемите в другите райони, тъй като наемите в центъра са най- високи и ако се изравнят с тези в други райони Центъра ще бъде предпочетен от наемателите, които са предимно млади хора и биха предпочели да са в центъра. От това следва изместване на кривата на търсенето в районите извън центъра, при постоянно предлагане това ще намали цените им;
  • 2 кокошкар

    3 0 Отговор
    В живота и в икономиката и в природата вакуум няма.
    Престъпление е икономист да го твърди.
    Има ли търсене и липса на предлагане цените растът . Независимо дали за дългосрочно или кратък наем.
    Преди няколко години масовия наем на НС беше 500-550 лв за 65м2. вече е 750-800 .
    В центъра беше немислим наем от 800-1000 лв . а вече трудно се намира лукс в 65 м2 за тези пари.
    Причината е че Арабите и бежанците извзеха всички свободни коптори и бараки около женския пазар. РАЯН ЕР стоварва ежедневно пияници и западни пройдохи в София. Хостелите и хотелите се пукат по шевовете. Туристи има настанени дори вече до Каблешков в Манастирски .
    Медицинска академия увеличава квотата за чужди студенти ежегодно. Наемите в Лагера, Хиподрума и Бели брези са вече космически, макар че масово бюджетите са до 700лв .
  • 3 трол

    3 0 Отговор
    Добре,че е БНБ е да живне малко София.
    Това е най скучния град в тази част на Европа.
    Щом порция суши в центъра вече е 50лв , и бутилка долнопробно вино е 45 .. Добре сме. Да не ни разглеждат като бананова република