Last news in Fakti

19 Април, 2018 16:05 1 337 1

Имотен сектор, в който предстоят трансформации

  • офис-
  • работа-
  • промяна-
  • милениум-
  • поколение
Имотен сектор, в който предстоят трансформации - 1
Снимка: М. Богданова ©

Балансът между работа и личен живот е ключов за удовлетвореността от работното място. Това е основният извод от проучване на консултантската компания Colliers International извършено съвместно с международната адвокатска кантора CMS. Близо 70% от анкетирани посочват именно този фактор за основен, когато става дума дали да приемат работно място в дадена компания или не. За 37% от респондентите е важен дизайнът на офиса и физическата работна среда, а за 18% считат осигуряването на условия, съгласно стандартите за устойчив офис за характеристика на модерното работно пространство.

„Коуъркинг пространствата се оказват популярни сред респондентите, особено тези в столиците. Над 25% от участниците в проучването харесват работата в такъв тип офис, а 40% са съгласни с твърдението до определена степен. Разпределението по географски принцип показва, че 36% от участниците, базирани в столиците на държави от ЦИЕ са напълно съгласни, че биха работили в коуъркинг пространство, а само 4% са напълно несъгласни”, казва Марк Робинсън, специалист „Проучвания” в Colliers International.

Близо половината от анкетираните смятат, че имат гъвкаво работно време и се възползват от него, а 57% - имат опцията да работят от вкъщи. Последният тип работа е по-популярен сред служителите, които заемат мениджърски позиции. „Това означава, че трябва да мине още време, преди това да се превърне в обща практика, приложима и за милениалите (поколението Y) в ЦИЕ”, коментират авторите на допитването.

Развитието на технологиите, включително използването на изкуствен интелект и въвеждането на решения за „умен офис“ ще продължат да създават възможности и предизвикателства за служителите и работодателите. На въпросът до каква степен въвеждането на технологии за наблюдение на локацията на служителя по време на работа ги кара да се чувстват комфортно, само 4% от респондентите са отговорили утвърдително. 65% са дали отрицателен отговор, а 44% са били напълно несъгласни. Това е в контраст с вижданията в Обединеното Кралство (ОК).

Последните геополитически събития промениха начинът, по който милениалите гледат на сигурността на работното място. Според проучване на Deloitte “First Steps into the Labour Market”, посветено на очакванията на поколението Y в ЦИЕ към работното място, повечето от представителите му вече са по-малко склонни да сменят работодателя си и все повече виждат смисъл в работата на пълен работен ден. Проучването също показва, че гъвкавостта е ключова за тях. Това важи за работното време, кариерното развитие, обучението и оценката на представянето, както и за дрескода, и самия офис.

Проучването показва, че предстоят трансформации в офисния сектор в ЦИЕ. Компаниите ще изискват повече гъвкавост на условията за наем. Представените тенденции вероятно ще окуражат собствениците на бизнес сгради в ЦИЕ да обмислят включването на възможности за споделени работни пространства като част от концепцията на техните проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко, ко каза

    2 0 Отговор
    Авторката, я си прочети статията, да видим какво си ни казала