Last news in Fakti

6 Юли, 2018 11:11 2 165

Имотите на супер скъп пазар поевтиняват

  • манхатън-
  • цени-
  • жилища
Имотите на супер скъп пазар поевтиняват - 1
Снимка: Shutterstock

С 5%, средно до 2.1 млн. USD, поевтиняха имотите в Манхатън през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата. По отношение обема на продажби там също се отчита спад в рамките на 17%. Това е второто най-лошо тримесечие от началото на световната икономическа криза, посочват в свои доклад Douglas Elliman и Miller Samuel.

Пазарът на недвижими имоти в Манхатън се сблъсква със силен натиск, който идва от свръхпредлагането на нови жилища от една страна, а от друга – до значителен спад на чуждестранни инвеститори. Волатилността на фондовите пазари и новите данъчни изменения правят Ню Йорк по-малко привлекателен.

Макар Манхатън, както и досега, да остава ключов пазар с високо търсене, охлаждането е налице и цените от 2016 и 2017 гг. ще продължат да падат, за да удовлетворят нуждите на днешните осъзнати купувачи. „Пазарът се връща в по-ниско и дългосрочно равнище на активност”, казва Джонатан Милър от консултантската компания Miller Samuel.

Един от основните проблеми на пазара на имоти в Манхатън е пренаситеността на жилища в етапна строеж, особено в луксозния сегмент. Техният дял е нараснал с 10% и е достигнал най-високото си ниво на тримесечна база за последните 7 години. Към момента на пазара има 16-годишен запас от подобни имоти, които средно търсят своя нов собственик в продължение на 6 месеца.

Неопределеността около икономиката на САЩ и новата данъчна политика води до намаляване на продажбите на недвижими имоти, особено в луксозния сегмент. Според анализатори, тя може да доведе до спад от 10% на цените на жилищата в Ню Йорк.