15 Октомври, 2018 10:43 3 188 1

Естония: Цените извън столицата растат двойно по-бързо

  • естония-
  • талин-
  • поскъпване-
  • цени-
  • жилища

Аномалия на пазара

Естония: Цените извън столицата растат двойно по-бързо - 1
Снимка: Shutterstock

С 4% са поскъпнали средно жилищата в Талин през септември тази година в сравнение с миналата. В останалата част на Естония за същия период увеличението е 9%. През въпросния месец са били сключени 762 сделки с недвижими имоти в Талин, което е със 7.5% по-малко в сравнение със същия период на 2017-а. В останалата част от страната са продадени 1050 жилища, което е отново по-малко спрямо миналата година, но само с 3.4%.

За година средната цена на квадратен метър жилищна площ в Талин се е увеличила с 4%, като е достигнала 1820 EUR/кв.м, а в останалата част на страната поскъпването е от 8.7% до 750 EUR/кв.м. Важно е да се отбележи, че цените на жилищата в Талин растат с по-бързи темпове в сравнение със заплатите.

Общият обем на продажбите в естонската столица през септември е 80.3 млн., което е спад от 2.2% на годишна база, а в останалата част на Естония - 48.6 млн. EUR, или ръст от 8.9% на година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брокер

    0 0 Отговор
    Статията цели да ни покаже, че не само в Б-я има балон на цените на имотите. Така е. Паричната политика на ЕЦБ балонизира сектора не само в Б-я. Има една подробност, че в Б-я балона е много по-голям от където и да е. Като включим и виртуалните квадрати /където никъде другаде ги няма/ реално не може да се каже колко е цената на кв/м. Понеже нежилищни части са прибавени към жилищните. Така имот с цена 2-3000 EUR/кв.м в Естония,Гърция, Испания, Полша може да се окаже реално доста по-евтин от същия в Б-я с цена 1-1500 EUR/кв.м.