8 Ноември, 2018 16:43 2 620 4

Как да изградим устойчив жилищен сектор

  • жилища-
  • устойчивост-
  • нсни-
  • конференция

Форумът ще се проведе на 15 и 16 ноември

Как да изградим устойчив жилищен сектор - 1

Кои са най-добрите международни практики и политики за развитие на жилищния сектор и как те могат да бъдат приложени в българската среда? Отговор на този въпрос ще бъде даден по време на международния форум „Моят град, моят дом, моят бизнес”, който ще се проведе на 15 и 16 ноември в София. В него ще вземат участие Международни и български експерти, представители на UNECE и UN-Habitat, Световната банка, Habitat for Humanity, Housing Europе.

Основните теми, които ще бъдат разгледани са свързани с кадастъра и управлението на земя, включително нови тенденции в развитието на кадастъра, националните жилищни политики, включително основни моменти в новата жилищна стратегия на България, инвестиции в социални жилища и финансови политики, примери и добри практики за социални и достъпни жилища, наемния пазар, ваканционните имоти, краткосрочните наеми, Airbnb, ролята на частния сектор, доказателствени показатели – значението на данните, информацията, стандартите, регулациите и организациите за вземане на решения, изпълнение и контрол на жилищните политики, управление на сгради и инвестициите в тях, подобряване на енергийната ефективност.

Във форума ще вземат участие международни експерти от Финландия, Норвегия, Австрия, Албания, Португалия, Великобритания, Латвия, Хърватия, Гърция, Естония, Икономическата комисия за Европа на ООН - UNECE и Програмата на ООН за населените места UN-Habitat, които ще споделят примери за добри практики. В дискусиите с българските си колеги ще се включат и ще споделят своя опит представители на норвежките, австрийските, хърватските и финландските институции по геодезия и кадастър, федералното министерство на правосъдието на Австрия, португалски експерти по публично частните партньорства, гръцки експерти по реновация, латвийски и британски експерти по енергийна ефективност и други.

Срещата е съвместна инициатива на Национално сдружение Недвижими имоти, Икономическата комисия за Европа на ООН - UNECE и Програмата на ООН за населените места UN-Habitat, подкрепена от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и с институционалното участие на Министерство на енергетиката, АУЕР, Световната банка, АГКК, Агенцията по вписванията и Нотариалната камара, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Националната асоциация на строителните предприемачи, Камарата на независимите оценители, Българския съвет за устойчиво развитие, ЕнЕфект, Habitat for Humanity, Housing Europе.

Ранната регистрация за събитието приключва на 10 ноември. Повече за форума можете да намерите на официалната страница на събитието ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 agwae

    4 3 Отговор
    Като за начало да спрем строителството в София
  • 2 Умен

    10 0 Отговор
    Като спрем да надуваме балони!
  • 3 Имотен балон

    14 0 Отговор
    Нека звучно се спука имотния балон и цените на жилищата се сринат!!!!!
  • 4 Morgoth

    1 1 Отговор
    София се нуждае от цялостна стратегия за развитието и много инвестиции в инфраструктурата. В много квартали и най-вече в центъра има крещяща нужда от подземни паркинги, така че хората които живеят там, същите които режат гуми и дерат боята на "селяните" спрели пред блока им, да могат спокойно да си оставят колите срещу скромна месечна сума - същата която сега плащат за абонамент за синя или зелена зона. На мястото на сега паркиралите коли трябва да се отвори място за бус ленти, така че градския транспорт да с ускори без това да е за сметка на автомобилите. Новите блокове трябва да имат задължителни отстояния, зелени пространства и достатъчно паркоместа. София се нуждае и от много нови офис сгради, по възможност на различни места, а в момента масово всичките се забиват на Цириградско. До 5 години този булевард ще се задръсти до такава степен, че час път в едната посока ще бъде нещо нормално. Вътрешния кръг трябва да се завърши, а пресечките на големите булеварди трябва да са на 3 нива, като наземното остане само за пешеходците и велосипедите. И т.н, и т.н ....