Last news in Fakti

4 Февруари, 2019 14:53 1 688 7

Луксозните имоти в София с ръст от 6%

  • лукс-
  • имоти-
  • жилища-
  • софия-
  • цени

Предлагането ще се повиши през текущата година

Луксозните имоти в София с ръст от 6% - 1
Снимка: Shutterstock

Средно със 6% са поскъпнали луксозните жилища в София през 2018 г. Очаква се тези нива през Новата година да са по-ниски, тъй като пазарът навлиза в нова фаза на повишено предлагане. Въпреки, че малка част от скъпите имоти се купуват с ипотечен заем, ниските лихви и оживеното кредитиране оказват влияние върху решението на клиентите да придобият подобен актив. Икономическата стабилност също оказва влияние върху сегмента.

По отношение на целта на покупка, то има клиенти, които купуват с цел собствено ползване, както и такива, които виждат добра възможност за постоянен месечен доход, особено на фона на нарастващи наемни нива.

В различните части на София търсенето на апартаменти е различно. То е продиктувано най-вече от предлагането. Така например, клиентите насочили се към старо строителство, могат да го намерят в централната градска част. Причината е, че там се наблюдава силен дефицит на парцели, а където ги има, инвеститорите предпочитат да строят офис сгради. Купувачите, решили да вложат парите си в ново луксозно строителство, се насочват към Лозенец. През последна година там се наблюдава активност на предприемачите.

„Изгрев“ също е сред кварталите, заслужаващи внимание през последните месеци. Появата на висок клас проекти по ул. „Тинтява“ доведе до покачване на продажните цени до средно 1600 EUR/кв.м и така „Изгрев“ вече догонва „Лозенец“. Новото строителство промени облика на района и го постави в горния ценови сегмент“, казва Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Потенциал имат и новите квартали, като „Витоша“ и „Кръстова вада“, особено в частта около метростанция „Витоша“ и Парадайз Център. Центърът на София, „Лозенец“, „Изток“ и зоната около Докторски паметник са регистрирали и висока наемна активност през 2018 г. В тези райони е съсредоточено търсенето на апартаменти под наем, докато в сегмента на къщите водещи остават кварталите по Витошката яка – „Бояна“, „Симеоново“ и „Драгалевци“.

Плавният ръст на предлагането и достигането на пределни за купувачите цени изчерпаха потенциала на пазара за поскъпване и очакванията за настоящата година са за задържане на вече достигнатите нива. През 2018 г. се е увеличил и делът на сделките с отстъпка. Ако през 2017 г. около половината покупки в луксозния сегмент са се договаряли с намаление от офертната цена, година по-късно делът им е нараснал до малко над 70% от общите. Средната отстъпка през 2018 г. е била 7.4%, като при апартаментите тя е била под 7%, а при къщите – малко над 10%. Най-голям през годината е бил делът на продажбите с намаление до 5% от офертната цена, което е признак за постепенното балансиране на пазара.

Забележима тенденция през последните месеци е и преориентирането на много купувачи в най-високия сегмент от пазара – над 500 000 EUR, от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти. В тази категория попадат основно сделки, при които клиентите разполагат с 1 до 3 милиона EUR и търсят вложение за парите си. Заради по-добрия наемен пазар, често пъти тези средства се насочват към малки бизнес имоти – апартаментни сгради (apartment houses), както и офис сгради с 1000-1500 кв.м разгъната застроена площ. Пазарът познава и случаи, в които новозавършени жилищни сгради се превръщат в офисни за нуждите на малки компании от консултантския бизнес, технологиите, фармацията, адвокатски дружества и др.

„В този сегмент има специфично търсене от страна на дружества, които се разрастват и търсят офис сгради за покупка. Това са по-малки компании, които преминават от наем към собственост и искат представителен имот, по-разчупена среда, не типичната бизнес локация“, казва Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    12 0 Отговор
    Не купувайте луксозен апартамент ако целта ви е да го отдавате под наем. Ще съжалявате. Ако ще живеете в него е друга работа
  • 2 Патриот

    3 0 Отговор
    Жилище без 2.5 парко места ..... е калпава работа. Живейте като бял човек.

    Коментиран от #4

  • 3 истина

    4 0 Отговор
    Влизал съм в жилища на негри. Все едно африкански биволи са живели в тях. Разбити врати, дупки по стените и мирише ...
  • 4 Къната

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    Оти бе? Язе живея на къро и имам 3 декаро двор ,може 100 коли паркирам овътре.
  • 5 наблюдател

    3 3 Отговор
    4 коментара и още никой от тук пишещите капацитети не е писал, че балона се е спукал....ахахаххахах

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 огледай се

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "наблюдател":

    Няма какво да се пише, влез в някой сайт и виж цените или още по-добре обади се в някоя агенция и питай за промоция - веднага ти отговарят как за всичките им обяви могат да договорят намаления на офертната цена.