4 Март, 2019 10:43 2 505 4

Екстравагантна библиотека (ВИДЕО)

  • библиотека-
  • холандия-
  • архитектура-
  • дизайн

Нов живот за старо локомотивно депо

Първата мисъл при вида на стара сграда е тя да бъде разрушена. И естествено това е най-лесното нещо. Старите конструкции, като например тези от началото на миналия век, обаче са доста устойчиви. Доказали са го във времето. Необходимо е само да бъде вплетено настоящето в миналото – нещо, което е истинско предизвикателство за всеки архитект. Именно това е успяла да направи Ингрид ван дер Хейден със старото локомотивно депо на холандския град Тилбург. Сградата е построена през 1930 г. Днес тя е известна като библиотека LocHal. Място, в което не само може да прочетете книги, но и да се срещнете с приятели, колеги, да се усамотите, да работите.

„Сградата е така направена, че хората в нея не само да четат, но и да могат да разговарят. Това е свързано с откритостта ѝ. Посетителите идват тук. Срещат се с нови хора и идеи. Откриват нови визии или научават нещо ново- Играта с откритостта и възможностите за достъп до знания беше много важна част от архитектурния замисъл”, казва пред Deutsche Welle архитект Ингрид ван дер Хейден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Garrincha

    6 0 Отговор
    В България щяха да запалят депото и някой алчен архитект да измисли схема !
  • 2 сорос

    3 0 Отговор
    В България затвориха половината училища,за какви библиотеки говорим.
  • 3 Зигфрид

    3 0 Отговор
    Затвориха ги , защото няма ученици бе !Хората от селата и малките градове се изнесоха в големите такива и София .Никой , освен пенсионерите не му се седи на село и да бачка . Познавам хора с по 100 дка .земя , но си живеят в града на заплата близка до минималната и проклинат цялата вселена и най - вече правителството и Борисов .Червените без изключения са тъпи и мързеливи и най- вече крадливи .
  • 4 Хахах

    1 0 Отговор
    Сега обходете софийските библиотеки, няма такива смрадливи места в Европа. Загрижени били за култура, за пари са загрижени и за лъжа обществениците.