Last news in Fakti

1 Април, 2019 17:52 17 018 71

С 550 лв. на месец купуваме жилище

  • имот-
  • ипотека-
  • банки

Една от интересните тенденции на пазара е, че лихвите на някои банки зависят от размера на дохода ви и, ако заплатата ви е по-висока може да получите по-изгодни условия по ипотеката

С 550 лв. на месец купуваме жилище - 1

С месечни вноски от 550 лв. човек може да си купи хубаво жилище в София, показа проверка на в. "Труд" сред офертите на банките. Ако жилището струва между 120 хил. и 150 хил. лв. и имате определена сума в брой, може да вземете заем от 100 хил. лв. с идея да го изплатите за 20 години. В този случай най-ниските месечни вноски от наличните на пазара оферти на банките започват от около 550 лв.

Банките предлагат голямо разнообразие от условия за кредитиране при покупката на имот. Предлаганата лихва например може да зависи от размера на месечните ви доходи, както и от това дали искате да има период с фиксирана лихва. По принцип може да получите по-ниска лихва по ипотечния кредит, ако превеждат заплатата ви по сметка в съответната банка. Така банката може директно да си дръпне вноската по заема при превеждане на заплатата ви. Това намалява риска от забавяне на вноските и съответно позволява финансовата институция да ви предложи по-добри лихвени условия.

По жилищните кредити на граждани годишният процент на разходите, който освен лихвата включва и всички такси, комисионни и застраховки, започва от около 3% и стига до над 7%. В резултат месечните вноски на заем от 100 хил. лв. за срок от 20 години са между 550 лв. и 750 лв.

Една от интересните тенденции на пазара е, че лихвите на някои банки зависят от размера на дохода ви и, ако заплатата ви е по-висока може да получите по-изгодни условия по ипотеката. Например една от банките предлага най-добри условия на хората, които на месец получават суми над максималния осигурителен доход. За 2019 г. максималният осигурителен доход е 3000 лв. Друга банка предлага по-ниски лихви на хората с осигурителен доход над 2000 лв. Така хората с по-високи заплати могат да договорят по-ниски лихви. Именно затова много от хората с високи доходи предпочитат да купят имот, който да дават под наем и да печелят от него, вместо да държат парите си в банка. Същевременно дори човек да има високи доходи, ако работи в сивата икономика и получава парите си в плик без върху тях да се удържат данъци и осигуровки, по-трудно ще вземе изгоден заем от банка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Броки

    77 3 Отговор
    Идеално, ще си взема три
  • 3 Неграмотен брокер

    43 4 Отговор
    Изкан и ас комисиомна да зима.м
  • 4 Евала

    106 23 Отговор
    Българинът е най - глупавия човек на планетата!!! Вместо да си купи имот в Австрия или Германия! На супер изгодни цени той тича да купува тук на ,космически цени! В Гърция апартаментите в Солун са по 20000е в Атина по 25000е .в Испания са по същите цени! В Германия който невярвам може да провери за 40000е какво можеш да си купиш като имот ! Разбира се не в Мюнхен и Берлин но и в най затънтеното село в Германия има има газ! Улиците са уникални и само от помощите за безработен може да си живеете страхотно! Да не говориме за цените на хранителните стоки( в пъти по евтини от България!!

    Коментиран от #5, #7, #14, #24, #27, #48

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Николай

    32 11 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    А в Европа как е? И там теглиш кредит за 20 г. напред и си го изплащаш. Само, че апартаментите почват от 200 000 евро. Другата хава е, че когато имаш ипотека и кола на лизинг това е разход и плащаш по ниски данъци на годишна база.

    Коментиран от #25

  • 7 Николай

    39 12 Отговор

    До коментар #4 от "Евала":

    Приятелю пропуснал си по една нула на края на сумата. Няма цена 25 000 или 40 000 евро.
  • 8 мнение

    81 10 Отговор
    София не е град в проспепираща държава, за да заслужава да се заробиш с кредит за 20 години напред. Ако може да го изплатиш за 5-6 години го купуваш, ако не можеш - отказваш им го и нека си стои непродадено. Стадният овчи инстинкт на българите надува цените и съдира по три кожи в полза на банките.
  • 9 Беден

    77 3 Отговор
    А със заплата 700лв. как става номера? :(
  • 10 Беден

    62 9 Отговор
    Ходил съм само веднъж в Германия и си спомням, че 8 сникърса бяха 1.99 евро, а тук един е лев и нещо (големия). Цигарите бяха много скъпи, но и заплатите са доста по-големички.. Там си пазарувах спокойно за цялата седмица, а тук оставям всеки ден по 5-6лв. за хляб и яйца.. май пак ще бягам там

    Коментиран от #28

  • 11 Банковото престъпление в България!!!

    65 6 Отговор
    Във Франция със ЗАКОН са забранени ИПОТЕЧНИТЕ КРЕДИТИ!!! Във Франция хората са защитени от това да им се отнеме жилището, ако изпаднеш в неплатежоспособност!!! Банките имат право да дават кредити само върху месечен доход, като кредита не може да нахрърля 1/3 от месечния доход, или ако получаваш 1500€ заплата, можеш да погасяваш 500€ на месец(наричат го-обезпечен кредит). Ако банката ти даде необезпечен кредит, или сума по-голяма от 1/3 на месечния доход и заемополучателя изпадне в несъстоятелност(личен фалит), дори застрахователите на кредита не могат да помогнат за вноските!!!, държавата във никой от случаите НЕОБЕЗПЕЧАВА банката, както е България, всички “НАШИ” хора навзеха заеми за милиони, а като фалират, тогава държавата(всички ние) връщаме на банката!!!
    Демек, “КУЧЕ ВЛАЧИ, ДИРЯ НЯМА!!!”
    Във Франция, банката “духа супата”, ако не е преценила ситуацията по кредита, “ОЧИ ГЛЕДАЛИ, ОЧИ ПЛАКАЛИ”!!!, докато в България, банковата МАФИЯ ти отнема жилището, защото е ипотека по смешния кредит!!!

    Коментиран от #12, #21

  • 12 И още, да прочете и това банковата МАФИЯ

    43 8 Отговор

    До коментар #11 от "Банковото престъпление в България!!!":

    в България!!! Във Франция, най-високата ЛИХВА по главницата за ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ е 2% върху кредитно погасяване за 25 години!!! За 15 години е 1,45%!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 В Гърция

    44 7 Отговор
    за 15000евро си купуваш двустаен в центъра на Патра/третият по големина град/.От 2години плащат квартирите на безработните и по 100 евро на месец за ядене и 20 проц. от стоките са по- евтини от българските.Това е в ,,бедна" Гърция
  • 14 Totti

    20 6 Отговор

    До коментар #4 от "Евала":

    И после...Сам в селото при немските пенсионери! На тази цена няма и в гетата на Висбаден.. камоли на село със хубавите третоари.
  • 15 Давид

    31 5 Отговор
    Ако е по схемата на бандита Цветанов и после ни върнат парите , може .
  • 16 Цецо Партамента

    13 5 Отговор
    А аз мога и за по-малкооо АХАХАХАХА!
  • 17 JPower

    43 5 Отговор
    550 вноска+ 200-300 лв. пОрно,ток,вода, кабелна+ 100лв.мин за Адския транспорт=850-950лв. Ако те осигуряват на мин.заплата значи вноската може да е 750лв.Или, за да си горд селянин от София, без да се храниш, трябва мин.1000лв.заплата, като половината , че и повече е вноска по кредита!!!! Ееее.....
  • 18 Toko

    41 7 Отговор
    Ей това е най големата лъжа която някой може да каже. На всичко отгоре трябва да си тъп селяндур при това неграмотен на нивото на циганското гето за да се вържеш на такава оферта. Госин МИАЙЛ -ОФ Нема заем за 100 000 лева със вноска от 550 лева! и Нема кредит с фиксирана лихва който е 20 годишен !!! Има некоректни кредитни институции и лапни шарани - предлимно от селски произход ! ! ! И после се жалват пред Омбатсмана .... Леееле как ме ....
  • 19 GGNGGG

    47 2 Отговор
    Личен пример:

    * доход около 2900-3100 чисто месечно (осигуровки на 3000)
    * заем за апартамент 180 000 лв. на 35 години на 710 лв. вноска

    Това е със самоучастие от 33 хиляди, та сметките на журналята горе не са много верни.

    За 100 000 лв. си в Обеля при индийците или в Люлин да ти крадат колата през 2 дена. Хубав квартал и добър апартамент под 80 000 евро или 160 000 лв. няма!
  • 20 Хубаво жилище в София

    28 2 Отговор
    за 120000лв? Някой май е писал това през 2012г.
  • 21 Bubbles

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "Банковото престъпление в България!!!":

    И не само, тук дори жилище под наем не можеш да получиш за сума която надвишава 1/3 от дохода ти, да не говорим че CDI-то ти дава реални ПРАВА и можеш да скъсаш за**ика на работодателя си ако не е коректен и т.н. затова и се получава толкова трудно. А в България трудовия договр е просто парче хартия без никаква стойност, съответно работещия има само задължени но е и права, поради което гъкне ли изхвърча на секундата.
  • 22 Баба ви

    46 1 Отговор
    Да,баби верно е. Ние така направихме, събрахме се 10 бабета с по 200 лева пенсия и купихме апартамент с пенсията на трите погасяваме заема, с пенсията на другите седем си купуваме лекарствата. Е,за ядене нема, но нали имаме апартамент. Ако една от нас се гътне, привличаме друго бабе, и накрая която остане жива, за нея ще е
  • 23 Комааааа

    25 5 Отговор
    Що цв цв си копува за 20 мин а ние да плащаме да треперим 20 години яяявяяяяфистиччччччччч
  • 24 Ахахаха

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Евала":

    Брат за 25 бона йевро тука не мога са си купя половин парко място на улицата очертано с бяла блажна боя че е такова. Верно не живея в швабско село а в град но не съм и в мюнхен или берлин ебааааго точно че и в селата си е скъпо щото там живеят тея с бялата кожа некви дъртаци оригинални немци с немски имена не като у градо само брадясал типаж деазнам
  • 25 Светльо Чернев

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Николай":

    Не знам за коя Европа говориш, но има цени на апартаменти и от 80000€ и на хубави къщи за по 150000-180000€. Все пак Европа не се изчерпва с Рим, Париж, Франкфурт и др. подобни.
    Но пък за разхода и данъците е вярно.
  • 26 Драглище

    19 1 Отговор
    Това е лъжа.За 1 април
  • 27 Страхил

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "Евала":

    Прав си,в Испания Барселона Бадалона апартамент 95 м 215 хиляди евро, морето на 400 метра, красота, банките прекрасни,няма лъжа,както тук.
  • 28 Пацо пойзана

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Беден":

    Брат не му мисли,тука поне се живее спокойно и не мислиш за пари.няма да забогатееш но поне 700-800 еврака слагаш настрани всеки месец ако сте двама.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 hmhmhm

    7 2 Отговор
    абе нещо послъгват ама айде. Който иска да тегли.
  • 31 true hero

    20 3 Отговор
    20 години за две стаи и кенеф. Още поне 3 години за да можеш да го направиш за живеене и да си платиш на брокери и нотариуси. Тотално дъно. А може и тотал ако не го изплатиш и не можеш да го продадеш. Две стаички и кенеф толкова струваме в силните си 20 години. Мама и тати ще са там не повече от 10 годинки от тия 23 после идва драмата.
  • 32 Момче гражданче

    9 3 Отговор

    До коментар #29 от "AmiX":

    Ми то в Афганистан може да ги подаряват, какво общо има това със столица в Европейския съюз! И тука има апартаменти по 5 хил. в Бобовдол.
  • 33 Driving pleasure

    26 2 Отговор
    550 лева са реалната заплата след удръжките на 40 до 50 % от българите! Кви идиотщини говорите за апартаменти?
  • 34 гост

    12 1 Отговор
    А споменава ли се, че вноската не може да е по-висока от 40% от дохода ви, макар че докато чакам в банката съм се наслушал на парадокси, при които хора със заплати 300лв изплащат кредит с вноска 210лв и банковите служители се чудят как да оформят поредното преструктуриране на кредита.
    Не трябва да се забравя, че трябва да имаш 550 лв спестявания от заплата, за да може да пристъпиш към покупка и да се обвържеш с подобна вноска, или ако не може да спестиш поне 6х.лв за една година, то къде си тръгнал? Ако си на ръба с парите всеки един извънреден разход може да те доведе до загуба на жилището, което внася много неспокойствие в живота и затова много хора предпочитат да живеят под наем и да останат мобилни, да могат да си позволяват повече удоволствия и да се наслаждават на живота, а не да пестят от всичко само и само да си платят месечната вноска по кредита.
  • 35 гост

    8 2 Отговор
    От друга страна в околните селца около по-големите градове е пълно с къщички за по 20-30-40х.лв с дворчета и налични ток и вода. Всяко семейство, без значение дали живее в панелен квартал, по-скъп квартал или в покрайнините на града притежава поне една кола, която се изпозлва всеки ден. Та каква е разликата дали ще пътуваш 20мин от селото до града или 10мин от блока до града? Разходите за гориво са пренебрежително ниски, на фона на спестеното от разликата в цената и чистотата на въздуха, природата и тишината. Защо да се погребваш и да изплащаш нещо, което няма стойност и в почето случаи е с изтекла или изтичаща давност (панелките)?

    Коментиран от #38

  • 36 100

    15 1 Отговор
    Зависи какво работиш. Ако си политик, може да си купиш апартамент на 1/3 от цената. ;)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Въпрос

    4 8 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Очевадно НЯМАШ деца.

    Повечето хора обаче имат. И вместо 10 минути пеш до втора немска в Емил Марков имаш опциите 10 минути пеш до селското училище или половин час със кола до читаво училище / доколкото изобщо добрите държавни училища са читави /.

    Коментиран от #41

  • 39 123

    20 1 Отговор
    За 550 лв. на месец ще ти трябват поне 40 години, за да си купиш нормален апартамент, който струва примерно 100 хиляди евро. Като сложим довършителни работи и обзавеждане сумата става около 130 хиляди евро. 550 лв. прави 6600 лв. на година, за 10 години 66 хиляди, за 40 години са 264 хил. лв. И това е без да броим лихвите, които трябва да се плащат на банката, ремонтите, които трябва да се правят, подмяна на обзавеждане и т.н. Ако имаш семейство, деца, автомобил и т.н., трябва и двамата родители да взимат поне 2 бона заплата, за да живеят горе-долу нормално и да изплащат апартамент. Та излиза, че за поне 70 % от българите нормалния стандарт на живот е мисия невъзможна....
  • 40 scbg

    5 0 Отговор
    И за 60 000 евро какво жилеще ще вземете, ако нямаш код #ЕСЕ?
  • 41 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "Въпрос":

    Имам деца, но това не променя факта, че би ми било същото време да дойда извън града до градината, която не е в квартала, защото няма места в нея. Така или иначе имаш принудата да обикаляш час преди работа в задръстванията на всички тръгнали за работа, та е все тая в подобен случай. Въпросът е, че и пенсионери, които имат възможност, предпочитат да висят на прозореца отколкото да отидат и да копат, да работят и да благоустройват някое дворче, да се борят тяхната махала да стане по-добра и по-развита, за да привлича повече читави хора. Живял съм в Германия години наред, знам как е там, знам каква сплутеност има в малките селца, как повечето работят в близкия град и пътуват 30мин с трамвая всяка сутрин и още толкова вечер. Но могат да си купят къща за 150х.евро, а не апартаментче от 50кв.м. и да се чудят кое как да набутат. Там си се приема за нормално, а у нас всеки се бута в мизерни панелки само и само да не живее на село.

    Коментиран от #43

  • 42 Mirotworec

    4 6 Отговор
    Винаги се забавлявам да чета умозаключения на тема доходи, заплати и обвързаността им с пазара на имоти в БГ :) Цените на имотите се определят не само от заплатите в БГ ... голяма част от апартаментите се закупуват от Български граждани живеещи и работещи (временно и не чак толкова временно) в други държави и на практика този със заплата от 1000 лв. се конкурира с този със заплата 2500 Е (и повече) за един и същ имот. Да не говорим, че в 90 % от случаите хората имат и странични доходи извън работната си заплата - наемче, рентичка, очаквано наследство, различни непреки доходи и т.н. ... така, че просто приемете че имотите струват толкова, колкото някой е готов и може да плати за тях.

    Р.Р. И да 550 лв. при сегашните лихвени нива могат да покрият кредит от над 90 хил. лева, така че с едно прилично самоучастие наистина може да се придобие апартамент годен за живеене .

    Коментиран от #44

  • 43 Умен

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Айде да те видя как ще отидеш до центъра на заведение с кола. Децата не са само детска градина. Като порастнат още малко почват частните уроци или ги приемат в някое елитно училище, а не в селското. По цял ден ще въртиш с колата да ги караш тук и там, защото нямаш метро или читав градски транспорт. Коя ще е тая частна даскалица дето ще бие път до селото ти да занимва допълнително децата ти? А за чистият въздух ще приказваме пак зимата, когато всички запалят печките и почне да мирише на кюмюр. За Тодоровден бях в едно такова село до София, еми миришеше си на въглища нищо, че беше топло времето.
  • 44 Умен

    6 3 Отговор

    До коментар #42 от "Mirotworec":

    Аз пък винаги се забавлявам на неграмотните приказки от рода, че на запад дават хиляди евра заплата на всеки и че мечтата на човека, който се е устроил на запад, му е да си купи имот в България. Тоя на запад с хилядите евра заплата дали не плаща квартира там? Храна? Режийни? Заведения? Или викаш ще набива хляб по цял ден, ще работи по 12 часа всеки ден за да си купи панелка в Люлин? Тая лъжа на брокерите с богатите гастарбайтери, които жадуват за имот в БГ, се изтърка. Дай друга.

    Коментиран от #49, #51

  • 45 Townboy

    11 1 Отговор
    Балонът се надува... (Взимаш 100 хил. връщаш 300хил.). Честито на печелившите!
  • 46 Националист

    9 1 Отговор
    Тоя, който е правил математиката на горната статия, сигурно е учил в Конго. А аз на първи Април открих следното. В Малибу (Хамерика) евтините къщи за по $2.5 млн купувача може да ги изплаща със заплата на Макдоналдс $1,500 на месец. Лихвите са 0.04%, и най-хубавоте е, че колкото можеш толкова плащаш по заема. Това в коя държава го има другаде? Франците и Германците ряпа да ядат.
  • 47 Лъжлив брокер

    4 1 Отговор
    За 120-150 хил в момента може да си вземеш едностаен кенеф 40-50 квадрата, преграден на двустаен или панелка от преди 40-50 години. Не знам кой нормален, кадърен човек със смейство ще се набута на подобна глупост. Освен да го даваш под наем, за друго не става. Продавачите разтягат локуми и го наричат "инвестиция"... То ако беше толкова инвестиция, нямаше да ги продават...
  • 48 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Евала":

    Евала, получаваш приз Баданарка с ленти първа степен! Почти нищо не е верно от това което си написал. Просто нищо съществено не верно нито за цените в Австрия , ни в Гърция ни в Испания , нито за чудесния живот с помощи в Германия , нито за цените на хранителните стоки . За да знаеш колко не си в час ето ти пример - цените на саламите в Германия са на 100 гр, познай защо!? Понеже няма начин как да си толкова заблуден се вижда че си някакъв мразеш всичко българско. Аз знам че има много откачени но защо факти дава трибуна на такива!?
  • 49 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Умен":

    Умен, бедна ти е фантазията колко не си прав за гастарбайтерите дето не купували апартаменти в България . Аз живея в далечния запад най-далечния дето се сещаш и почти всички мои познати имат по един апартамент в България и причината е че не струват нищо в сравнение с цените тук и където и да е на запад ... ей така да има щото не струват НИЩО! Ха познай и защо тия от руснаците които имат няккави пари вес пак и те купуват у нас. Мда много е зле България , че и много е скъпа! Я по полека!

    Коментиран от #54

  • 50 гост

    1 2 Отговор
    Българино не се чуди ами бързо кредит ти вземи , горд роб в булгаристан ти бъди .
  • 51 MIrotworec

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Умен":

    Интересно - тези с 1000 лв. в България според теб не се хранят, спят на палатка, топлят се на лунна и слънчева светлина и носят вода с менците, комуникират си с димни сигнали и не ходят по заведения :) Работещия в чужбина е със съпоставими разходи със живеещия в България. Аз говоря за реалностите ... дали някой иска да ги приеме или не си е негово право .... Реалността са цените на имотите ... всичко останало са лични мераци и кръчмарски приказки :)

    Коментиран от #52, #53

  • 52 123

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "MIrotworec":

    Цените на имотите са изкуствена реалност - изкуствено надуван балон и далеч не само в България мислят така. А на някои места даже са измислили начин да се справят със спекулативното покачване на цените на недвижимите имоти. Примерно в град Улм - Германия. Чувал ли си за модела Улм?
    https://money.bg/property/germaniya-se-izpravya-pred-seriozen-problem-nedostig-na-zemya.html
  • 53 Умен

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "MIrotworec":

    Прави разлика между реалност и факт. Реалността е, че цените на имотите скочиха. Факт е, че няма причина за това. Факт е, че не всички вземат чисто 2500Е, а по-скоро бруто(40% са данъци и осигуровки, застраховки и тем подобни). Факт е, че дават поне по 500Е за наем. Факт е, че дават още 200-300Е за храна. Като добавиш медицински разходи, прибирания по празниците с подаръци и разходи за транспорт(кола или карта за градския) откъде да извади тоя гастербайтер поне 500Е за да изплаща/купи имот поне за 80 000Е? Как тези факти ти се вписват в реалността с цените на имотите?

    Коментиран от #56

  • 54 Умен

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "бай Даньо":

    А на теб ти е бедна фантазията, колко хора по запад познавам, както хора на високи позиции в големи международни компании, така и берачи на ягоди в Англия. Как така никой от тях не се юрна да купува имоти в БГ ей така, щот е евтино? На тези покрай теб да не са им наследствени имотите или да са ги купили преди да заминат и да са ги пуснали под наем, защото са с ипотека и трудно биха ги продали? А защо руснаците разпродават масово апартамените си? Тук имаше статия по въпроса. Нали било евтино?
  • 55 Брокер

    1 1 Отговор
    Съвет от мен: кредит за 20-30г; е пирамида особено за хора с ниски доходи.Ако имате половината сума+кредит може,иначе ще плащате докато сте живи.Наемат също е временно решение.Затова единствв еният начин е да станете политици и да купувате имоти на килограм
  • 56 MIrotworec

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Умен":

    Никой ... повтарям НИКОЙ не е по-глям от пазара. Имотния пазар е един от най-нерегулираните в БГ. Там търсенето и предлагането определя цената. Да ... не всички гастарбайтъри са с 2500 Е заплата (дадох го за ориентир) но и не всички купуват ... просто тези, който го правят са достатъчно за да влияят на пазара в БГ. Има много други фактори, които влияят на цената на имотите( ниските лихвени нива, липсата на адекватни алтернативи на спестяване, слаба държава и т.н. ) т.е не са само заплатите те са само малка част от пъзела .... но подробното разглеждане на детайлите е доста сериозен анализ, който нито е за този форум нито за голяма част от участниците в него ! Разлика между реалност и факт ... това няма да го коментирам :)))) Цените скачат ... защото пазара го позволява ... има достатъчно платежоспособно търсене за да се случи. Може да има корекции в цените ... надолу (и има предпоставки да има) ... но причините няма да са заплатите в БГ ...

    Така, че ... каквото и да пишете ... каквото и да Ви се иска ... докато има някой готов да даде 1000 ЕВРО на кв.м. никой собственик няма да продаде на 500 ЕВРО (независимо дали е инвеститор или участник на вторичен пазар) ... и това дали заплатите в БГ са 500, 700, 1000 или 2000 лв. (цифрите са за нагледност) няма да определи цените на имотите в БГ ....

    Коментиран от #57, #58, #62

  • 57 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "MIrotworec":

    Миротворец , заплатите са важни. А факта е че заплатите в България са малки но пък растат с рекордни темпове минала година около 14% например и така е вече от 4-5 години . Е и какво след такъв ръст да падат цените на имотите ли!? Ами то това си е направо откачено! Не съм се интересеввал , но вероятно такъв ръст на зпалтите е рекорден за ЕС , единствено в Ръмъния може да е повече но се съмнявам... А да имаме рекорден ръст на цените на имотите някои да е чул?

    Коментиран от #59, #61, #63

  • 58 100

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "MIrotworec":

    А по време на кризата от 2008-9г. защо нямаше съществено намаление на цените. Нали тогава търсенето беше малко. Това намирисва на скрит картел в бранша, а и други неща сочат в тази посока.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 MIrotworec

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "бай Даньо":

    Във въпроса ти е и отговора :) Да след като имаме темпов ръст на заплатите а нямаме такъв в имотите то явно заплатите в БГ сами по себе си не са от най-важните фактори във формирането на цените на имотите ... те влияят но има прекалено много други фактори които "изглаждат" ефекта от трудовите възнаграждения в България ...
    @ До коментар #58 от "100" ... или не следиш подробно пазара или си се фокусирал само в район и тип имот, който не се повлия толкова от спадът на цените, Спадовете в някои периферни квартали и на някои ваканционни имоти на моменти достигна 40 % почти при сравняване на двата пика (връх и спад) ... и имоти не са само апартаментите ...
  • 62 Умен

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "MIrotworec":

    Бъркаш на толкова нива, че няма смисъл да ти обеснявам. Така и не ми отговори на елементарните въпроси а само повтаряш брокерските лъжи.

    Коментиран от #64

  • 63 Умен

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "бай Даньо":

    Публикувано във факти.бг: . А да имаме рекорден ръст на цените на имотите някои да е чул?
    Да, даже имаше статия тук как сме в топ 10 в света по поскъпване на имотите, преди година може би беше. А за 2-3 години имотите скочиха с поне 50%, не помня заплатите да са скачали с толкова за 2-3 години.

    Коментиран от #65, #66

  • 64 Mirotworec

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Умен":

    Не бих си губил времето да ти отговоря, но понеже познавам твоя типаж ще решиш, че си прав ... не си ... отговорих ти на всички дивотии. Много внимателно ти обясних, къде бъркаш ... аз не говоря по принцип а от лични инвестиции и лични продажби (не като посредник) знам, какъв е профила на купувачите ми и мотивите за покупката им. Занимавам се с това от 1993 година ... това, че не разбираш и отказваш да приемеш очевадни факти .... за това вече не мога да ти помогна .... в същност никой не може. Пазара е ЦАР ... търсене и предлагане ... това определя цената ... личните усещания на който и да е участник са си негови лични усещания .. личните заблуждения също ...

    Коментиран от #67

  • 65 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Умен":

    Умен, пак си забъркал всичко .... Цените на имотите едва срамежливо се покачиха съвсем напоследък (в поседните 2-3 години) с едва 20-30% у нас и още са под пика от 2008 откъдето паднаха с 40%. Такава е ситуацията у нас. Докато на места по света се удвоиха от 2008 . Искаш ли примери? А в развиятя свят като ти увеличат заплатата с 3% скачаш от радост, няма 14% за една година... Заплатите у нас вероятно са се удвоили от 2008, защото не с аспирали д араста с изключение на периода 2010-2012, а само за последните 2-3 години са 20-30% нагоре. Тоест дори това през 2008 да е било балон то преди 2-3 години беше дъно ( цените паднаха с 40%!) и от тогава се видя ръста на цените ( спомняш си до тогава пеехте друга песен че идва още падане и 200евро/м2...) Тоест за времето на последните две години 20-30% ръст на цени и заплати тоест достъпност като по дъното преди 3 години... какво правим провиждаме новия балон, кога стана? Кога цените изпревариха заплатите? Ашколум бе умен, евала! Да не почвам че по света се смята че цените на имотите вървят леко по напред от заплати /инфлация . Питай амерканеца дали е по лено да се купи къща днес отколкото през 80-те... Само не ми казвай Америка е развита, а България развиваща. Ха познай от развита и развиваща коя е в по-добра позиция за ръста на цените , ако изключим други фактори разбира се. Или не виждаш никакъв ръст на никакви цени у нас!? Забавни сте ако не бяхте мнозинство...
  • 66 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Умен":

    Умен , пропуснах едно. Може да сме имали рекорден ръст в някоя от последните 2-3 години , но това е само резултат че проспахме цялото възстановяване на пазарите по света което се почна още 2010 и кога се събудихме ( към 2015) алчноста на нашенеца се развихри за "да не упущим келепира" както казва един и нашия пазар отскочи като тапа . Познай какво ще се случи в следващите няколко години преди да спре музиката отново и да дойде следващата световна криза, като отчетеш фактори като глупоста и алчноста на нашенеца.

    Коментиран от #68

  • 67 Умен

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Mirotworec":

    Почнахме с половин уста да признаваме, че сме брокер? Как така от 3 години се продават едни и същи апартаменти а цените растат? Нали търсенето, пазара... Каква е икономическата логика? Да, говоря за район Люлин, но защо тогава растат цените(с ниво по-голямо от инфлацията) а не остават на едно ниво за този район? Предлагането се е увеличили в пъти спрямо 3 години назад а цените защо растат? Ти сам потвърди пак с половин уста, че гастарбайтерите всъщност не са чак такъв фактор. Ако се върнеш назад с фалита на КТБ, след него на няколко пъти обявяваха за рекордни нива на спестяванията в национален ефир. А уж заради фалита хората почнали да купуват.

    Коментиран от #69

  • 68 Умен

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "бай Даньо":

    Нещо се разпенихме и почнахме да си противоречим в 2 последователни коментара, а? Нямало балон в коментар 65 а в 66 вече говорим за алчността на нашенеца :D. А само отговорих на питането ти за рекордно скачане на цените.
  • 69 Mirotworec

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Умен":

    Продават се от няколко години недценени и некачествени имоти. Купувачите "пораснаха" достатъчно са грамотни за да не купят поредния "барутник" който има нужда от ремонт в размер на стойността си за да стане годен за ползване.
    И явно нищо не си разбрал ... купувачите гастърбайтъри не са мнозинство но са ДОСТАТЪЧНО за да влияят на пазара във възходящ тренд. Липсата на адекватна алтернатива за спестяване - това не означава, че всеки с депозит е купувач а че ДОСТАТЪЧНО от тях са готови да се пренасочат в имоти, като алтернатива на спестяване и доходност. Ако някога си направиш труда, да погледнеш нарастването на предложенията в абсолютна стойност например в www.airbnb.com за последните 5 години може и да схванеш, че имота е и инвестиция. ( и само не ми обяснявай, как баба Гицка от съседния блок си продала партерната гарсониера, защото нямала наемател) ...
    Ниските лихвени нива за кредити (в комплекс със увеличаването на заплатите) - позволяват все повече хора да отговорят на критериите да могат да вземат банков кредит и респективно увеличава броя на КУПУВАЧИТЕ на имоти. Докато има ДОСТАТЪЧНО фактори стимулиращи търсенето ... ще има възходящ тренд. Аз се радвам, че тренда за сега е стабилен а не галопиращ ... и очаквам охлаждане с корекция а не срив.....

    Коментиран от #70

  • 70 Умен

    1 2 Отговор

    До коментар #69 от "Mirotworec":

    Е просто няма как да не си брокер, щом спомена Airbnb и инвестция в имот. А да си видял цената на нощувка в центъра на София във възходящ или низходящ ред е в Airbnb? Хората се оплакват от свръх предлагане в тази платформа, което води до спад на цените а и се очаква спад на туристите заради закритите дестинации от Уиз и проблемите на райан. А възходящият ред на предлаганите места в тази платформа не означава автоматически, че имотите са закупени с тази цел. Просто и бабките се научиха, че могат да отдават някоя стая под наем за някой лев. Като прибавим и наследствените имоти, нещата съвсем изглежадт по друг начин. Също така каква инвестиция е да купиш имот с заем? След колко години ще излезеш на печалба, ако всичко върви по вода? Просто поредната лъжа на брокерите. В Германия хората живеят на квартири, защото им е по-изгодно, а не, че нямат пари да си купят жилище. Тук е все тая, или изплащаш чужд апартамент или своя. Там се купуват с налични пари имоти за инвестиция а не с кредити.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.