Last news in Fakti

15 Април, 2019 11:43 5 109 13

Как българин да купи имот във Виена - Април 2019

  • австрия-
  • виена-
  • покупка-
  • жилище

В по-малките населени места цените са близки до тези у нас

Как българин да купи имот във Виена - Април 2019 - 1

Липсата на лихви по депозитите, както и евтините кредити подтикнаха българина да инвестира в недвижими имоти. Предпочитанията на повечето се ограничават до апартаменти или къщи на територията на България. Все повече обаче поглеждат за придобиване на имот и извън пределите на родината, макар и малък и не в голям град. Една отлична дестинация е Австрия. Разбира се, във Виена, като всяка европейска столица, цените са доста високи, но в малко по-отдалечените от града места могат да се намерят имоти, чиято стойност на квадратен метър е 1000-1500 EUR.

Освен, че е близо географски до България, Австрия е добро място за придобиване на имот и поради липсата на специални разрешения за българи да купят такъв. „Естествено, съществуват и някои ограничения, валидни и за самите австрийци, които касаят земеделската земя и недвижимости, разположени в туристическите зони. Купувачи могат да бъдат физически или юридически лица”, казва за ФАКТИ адв. Борис Методиев (0043 681 843 69 525) [email protected].

Разходи

Минимум 10% са общите разходи по сделката. Брокерът взема 3.6%. Данък придобиване е 3.5%, а за нотариус и адвокат отиват още 2.2%. Таксата за вписване е 1.1%.

Сред покупка на жилище, експлоатационните разходите по него са около 2 EUR/кв.м. „Така за апартамент от 50 кв.м. месечните разходи са 100 EUR. Трябва да се внимава в случай, че фонд „Ремонт” е изчерпан и както често става, е взет кредит за ремонт, то тогава експлоатационните разходи може и да са двойни”, обяснява адв. Методиев.

Проверка на имота и договори за покупка

При покупка на имота не съществува никакъв проблем да бъде проверен собственикът и евентуалните тежести на имота. Това става чрез електронно актуално регистърно удостоверение. „Препоръчвам да се изиска от собственика и разрешението за ползване на сградата. Проверката на необходимата документация на имота се прави от адвоката или нотариуса”, допълва адвокатът.

Сделката започва с оферта за покупка. Най-често тя се изготвя от брокера или адвоката. Ако тази оферта бъде подписана без забележки от купувача, то имаме валиден и задължителен договор за покупка (предварителен договор). При всички положения офертата трябва да се провери и коригира предварително от адвокат и тогава да се подпише. Прехвърлянето на собствеността става след нотариално подписване на окончателния договор и най-точно след вписване на сделката в имотния регистър.

Заплащането на имота

Плащането се прави по специална доверителна банкова сметка на нотариуса непосредствено преди или след нотариалното подписване. Плащането по сметка на продавача се извършва от нотариуса само след вписването на купувача в имотния регистър. Тази система е частично позната в България и осигурява 100% сигурност за парите на купувача. Също така е важно да се отбележи, че при определени условия има варианти за кредитиране.

Адресна регистрация

Адресната регистрация може да бъде за основно или второ жилище. Втората опция не променя данъчно-осигурителния статут на лицето и то може да остане в България, ако иска. И обратното – адресната регистрация и отрегистрация по принцип е задължителна при повече от три дни пребиваване в едно жилище.

Цените на имотите

Средната стойност на квадратен метър жилищна площ във Виена варира в широкия диапазон между 3000 – 5000 EUR/кв.м. Наемите в австрийската столица започват от 10 EUR/кв.м. „Добър бизнес е краткосрочното отдаване под наем на туристи или бизнесмени, но за целта трябва да се избере специален район и да се купи малка сграда, за да не се иска разрешение от съсобствениците”, обяснява адв. Методиев.

В близост до Виена (50-100 км) цените на имотите са с 50% по-ниски – 1500-3000 EUR/кв.м. „Една екзотична, но сериозна информация: На 100 км от Виена в Унгария, на границата с Австрия, могат да се купят за момента (сравнително) луксозни унгарски имоти за 1000-1500 EUR/кв.м в подредени малки градчета или селца и да се ползват като вила или да се дават под наем (минимум 6 EUR/кв.м). За сравнение: цените в Лондон или Париж са минимум два пъти по скъпи от тези във Виена”, уточнява адв. Методиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 4 Отговор
    Хайде един пример: Намираш си жилище във Виена, добър район, 100квм, струва ти 300х.евро, и даваш още 30х.евро за разходи по сделката. Само Цецо може да го купи за 100х.евро, а може и в лева да ги плати, той си е майстор на сделките, които финасира със спестеното от заплата.
    Но да погледнем реалистично, това е вариант само ако имаш солидни доходи от над 50х.лв годишно, но пак доходност от над 5% не може да се постигне освен с ЕърБНБ, та у нас възвръщаемостта е същата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    13 0 Отговор
    Имот се купува “со пари или со дупе”
    Или ти го подаряват, ама трябва да си български политик.
  • 4 БългарияАвстрия

    5 5 Отговор
    Ако го гледаме с инвестиционна цел, у нас възвращаемостта е даже по-висока, дори при цените в момента, заради по-леките условности около една сделка, а и данъците ни са 10%.
    При тях до 11 хил. евро е 0% но от 11 до 18 хил. евро е 25%, от 18-31 хил. евро е 35% и така на татък, като над 50 хил евро е 50%. Заслужава си ако си решил да напускаш България, имаш налични пари и добра професия.

    Коментиран от #12

  • 5 Иво Христов

    9 3 Отговор
    През 2008 г., когато цените на имотите все още бяха в пик, щерката на Костов купува от „Златни пясъци” АД апартамент от близо 140 квадрата на първа линия. Жилището се намира в съседния на „Адмирал” апарткомплекс „Златна котва”, като Яна брои едва 83 122 лева. Продава го само 3 години по-късно – през 2011 г., за петорно по-висока сума. Макар тогава имотният балон вече да се беше спукал, сделката е финализирана на цена от 469 399 лева. Чудите как може да има толкова огромна разлика?
    Яна далеч не е единствената от фамилията, притежаваща жилище на Златните. През 2010 г. 77-годишният тогава баща на експремиера – Йордан Костов, купува от „Златни пясъци”АД апартамент от 97 квадрата в друг от съседните на „Адмирал” комплекси на първа линия ­ „Сирена”. По документи брои за жилището смешната сума от 47 000 лева. След кончината на Йордан Костов жилището преминава в наследство на Командира, който пък го дарява на по-малката си дъщеря Мина.

    Коментиран от #6

  • 6 Христо Ивов

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Иво Христов":

    Адаш, да си отишъл да скачаш на митингите, да те изберат като окумуш и да те направят министър-председател. И ти щеше да имаш апартаменти даже на Адмирал.
  • 7 Диамантената ръка

    4 0 Отговор
    Това да го прочете Слави Ангелов от 168 часа, за да не пише неща, от които не разбира.
  • 8 Дедо1

    11 0 Отговор
    Бил съм и у Австрия---стандарта е доста висок---сутрин като се събудиш си веднага 100 юро назад
  • 9 предполагам

    3 0 Отговор
    Първо трябва да се набута във власта,после да краде откъдето свари и накрая да купи нещо на името на родителите си.
  • 10 snail

    2 0 Отговор
    Ами да станат политици. Това му е майката! А после и у Виена, и у Париж, и у Монако. Дето си поискаш!
  • 11 grot

    2 0 Отговор
    По точно е как българин да купи имот в България ако не е политик????
  • 12 Бг Ст

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "БългарияАвстрия":

    А знаеш ли колко ще е цената и възвръщаемостта в Бг след три години,щото във Виена знам.
  • 13 боцмана

    1 0 Отговор
    Да пита Цветен Цветанов.