16 Април, 2019 11:21 3 931 8

Доброто качество на живот повишава цените на имотите

  • виена-
  • австрия-
  • живот-
  • качество-
  • цени-
  • имоти

Цените във Виена растат през последните 5 години

Доброто качество на живот повишава цените на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Виена 10 поредни години оглавява класацията на градовете, които предлагат най-висок стандарт на живот. Брокерите използват този факт като аргумент пред потенциалните купувачи и вдигат цените на имотите. „Това е много важно за нас. Използваме класацията на компанията Mercer, за да подчертаем високото качество на живот в австрийската столица. Това е компактен град с богата история, култура, а на половин час път с кола от него може да се потопите в истински природни дебри”, казва посредникът Кристиан Зомер.

Последните 5 години цените на имотите в Австрия растат. Само за третото тримесечие на миналата година е регистрирано повишение от 8% в сравнение с аналогичния период на 2017-а, сочат данните на Централната банка на страната. Във Виена цената на жилищата и къщите се е увеличила с 6.5% за същия период.

Анализатори на Централната банка свързват разцвета на пазара с ръста в доходите на населението, ниската безработица и добрите икономически перспективи на страната. Що се отнася до столицата, то на нея ѝ е „помогнало” именно челната позиция в класацията на Mercer.

В най-скъпия квартал на австрийската столица – Innere Stadt, цените на квадратен метър жилищна площ започват от 7000 EUR и достигат колосалните 32 000 EUR. Там пазарът на недвижими имоти се развива много бързо последно време благодарение на проектите за реновиране на старите сгради и строителството на нови.

Чуждестранните предприемачи във Виена най-често търсят „солиден инвестиционен портфейл”, който да могат да отдават под наем, а не само луксозен имот. Цената на подобни обекти варира между 300 000 EUR и 1 млн. EUR.

Виена е предимно град на наемателите. От 900 000 домакинства, които се образуват от местното население, близо 600 000 живеят под наем. Повечето чуждестранни купувачи на имоти във Виена са германци. След тях се нареждат швейцарците, италианците и унгарците. Купувачите от държави от Близкия Изток най-често са от Дубай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    16 7 Отговор
    И наш Цецо го доказа на живо - за 10 години в управлението с ГЕРБ, си повиши качеството на живот и му трябваше вече собствен асансьор за да си придвижва "повишеното качество"!
  • 2 доказано

    10 3 Отговор
    Обратното,обратното е.''Апартамент гейт'' го доказа еднозначно.Колкото качеството на живота на родните ни депутати става все по високо,толкова те забръмчават на по-ЕВТИНИ апартаменти.
  • 3 балон

    9 5 Отговор
    не съм чел статията, но от панелката в Люлин мога да ви кажа на 100 % ,че във Виена се е надул страшен имотен балон от алчните брокери и строители! Оттук те отидоха там балон да надуват

    Коментиран от #6

  • 4 Гадината

    7 2 Отговор
    По тая логика у нас жилищата трябва да са без пари
  • 5 Eleonora

    8 0 Отговор
    Към чуждестранните купувачи на имоти във Виена, забравихте за руснаците! Те са може би на 2 или 3 място. А в innere Stadt, цените на имотите затова са толкова високи, тъй като там се помещават най-вече офиси и по- малко частни лица.
  • 6 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "балон":

    Добре, наблюдателю. Чудя се колко ли ти плащат да тролиш под всяка статия. Колкото и да е - не е много :)
  • 7 късото име

    3 0 Отговор
    В БГ няма да стане чудо обаче и следващото повишаване на цените оттук насетне при тая демографска катастрофа е когато адът замръзне
  • 8 Ангелов

    0 1 Отговор
    Това е напълно резонно и нормално, все пак и строителният бизнес ни се намира в сериозен подем, а и да не забравяме, че навсякъде цените скачат, животът поскъпва, а и заплатите се увеличават