Last news in Fakti

29 Юни, 2019 09:37 14 241 15

Хит: снимки от зоната на смъртта в Чернобил

  • чернобил-
  • град-
  • филм-
  • туризъм-
  • годишнина

Сериалът на HBO превърна 30-километровата зона на смъртта около Чернобил в туристически хит

Хит: снимки от зоната на смъртта в Чернобил - 1
Снимки: Shutterstock

Покрай излъчването на хитовия сериал "Чернобил" селфитата, направени на мястото на събитията отпреди 33 години, растат лавинообразно. Всички говорят за селфи-туристите, за кликове и споделяния. Но никой не говори за самото място, където са направени снимките - за Чернобил, където на 26 април 1986-а избухва истинска ядрена катастрофа. Всичко това ми напомня за едно мое пътуване до Чернобил преди – когато още не се беше разразила медийната истерия, пише Кай Дамбах.

Туристически маршрути из Чернобил

Град Припят е на около четири километра от централата в Чернобил. Той е изграден през 1970 - едновременно с реактора. Припят се намира в епицентъра на 30-километрова зона около централата. Навремето в града са живеели около 50 000 души - преди той да бъде евакуиран на 27 април 1986

По време на експлозията загиват двама, още 28 - предимно работници от централата и хора, оказали първа помощ - умират в следващите седмици от изгаряния или от облъчвания. Официалните данни за жертвите варират. Световната здравна организация смята, че пострадалите са 4000 души - толкова са хората, загинали в течение на годините от последствията на аварията. А броят на заболелите вероятно възлиза на милиони.

Хит: снимки от зоната на смъртта в Чернобил

И до днес достъп до 30-километровата забранена зона, в която радиоактивното излъчване е най-високо, достъп имат само работници от централата, служители на властите, както и туристически групи, получили специално разрешение. В първите десет дни след експлозията там е измерена радиация от трилиони бекерела. Като туристическа дестинация районът се предлага от 2011-а година насам - след като властите решават, че влизането в забранената зона вече не е опасно.

Серей Иванчук е един от организаторите на туристически обиколки из зоната. Той разказва, че посетителите не спират да снимат, докато обикалят. Но повечето посетители проявявали достатъчно уважително отношение към разигралата се трагедия.

Трагедията като магнит за туристите

Впрочем - правенето на селфи в района бе известен феномен и преди година и половина, още преди началото на снимките за сериала. Тогава посетих зоната в рамките на организирана обиколка. Бяхме подготвени - с филми и документални разкази за събитията, показани по време на двучасовото ни пътуване от Киев до Чернобил.

На входа на зоната трябваше да покажем паспортите си - точно както при контролите по летищата. Провериха паспортите ни много внимателно и органите по сигурността ни дадоха много точни указания: не докосвайте нищо, не местете нищо и най-вече - не взимайте нищо със себе си! Гайгеровите броячи, които носехме със себе си по време на цялата обиколка, ни напомняха недвусмислено защо. Понякога се случваше да запищят много силно и тогава поемахме по друг маршрут.

Хит: снимки от зоната на смъртта в Чернобил

Минахме през някогашния работнически град Припят, построен в непосредствена близост до реактора. Беше ужасно. Купчините книги, подредени по коридорите на жилищата, бяха от 1980-а година. Имаше и вестник - излязъл само дни преди катастрофата. И пазарният площад, и виенското колело, и лунапаркът - всичко, замислено за приятното прекарване на времето на обитателите, стоеше изоставено, всичко се разпада от над 30 години. Когато бях там, бе страшно студено - минус 20 градуса. Но усещах не само студ, като че ли времето беше замръзнало.

Сериалът на HBO съвсем точно предава впечатлението, че през 1986-а година никой не е знаел какво е радиоактивността, нито пък как човек може да се предпази от нея. Днес е друго. Преди напускането на сградата всички минахме през специален шлюз, за да сме сигурни, че не сме облъчени. Имаше два пропускателни пункта - един на десет километра от реактора, а през другия се минаваше при напускането на зоната. По този повод си мисля, че по време на всеки трансатлантически полет днешният човек навярно получава повече радиоактивно облъчване, отколкото за един ден в Чернобил.

Телевизионен туризъм и социални медии

Чернобил все още е място, което е трудно достъпно. И в чисто физически план, но и що се отнася до получаването на нужните разрешителни. Затова не мисля, че скоро ще бъде връхлетян от туристически тълпи. Но е много добре известно какво е способен да предизвика някой хит в социалните медии - ако се имат предвид други локации, станали популярни покрай телевизията или киното. Особено в случаите, в които могат по-лесно да бъдат достигнати. Това засяга Дубровник в Хърватия или Мая Бийч в Тайланд. В Дубровник бяха заснети сцени от "Игра на тронове" и "Междузвездни войни", а в Тайланд - филмът "Плажът" с Леонардо ди Каприо в главната роля. В резултат на това Мая Бийч бе до такава степен бе наводнен от туристи, че се наложи да бъде затворен поне до 2021-а година - плажът се нуждае от възстановяване.

Хит: снимки от зоната на смъртта в Чернобил

Определено става дума за феномен: хората вече не идват заради красивата природа - или както в случая с Чернобил - заради разигралата се там трагедия. Те идват заради филмовите сцени, от които са впечатлени. Търсенето на пътувания до Чернобил е нараснало в последно време с 30-40 процента, съобщават туристически агенции, цитирани от "Ройтерс". Защото Чернобил е нещо много повече от един хит в Инстаграм - мащабите на катастрофата, предизвикала множество жертви, промениха нашия поглед към ядрената енергия веднъж завинаги. От няколко години Чернобил кандидатства да стане част от културното наследство на Юнеско - като предупреждение към човечеството.

Хит: снимки от зоната на смъртта в Чернобил


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Густо Майна Филибето

    18 16 Отговор
    Някой няма ли да си снима Чурката на фона на Чернобил

    Коментиран от #4, #9

  • 2 ПЕЕВ

    64 26 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ ИЗТРОВИХА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.

    Коментиран от #3, #15

  • 3 Ленин

    46 25 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    Точно така ,а псевдо демокрацията направи като Чернобил обезлюди половин България да ти е чистита

    Коментиран от #5

  • 4 Иво

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Густо Майна Филибето":

    Нашата лидерка на бкп ще си снима нааканото дупе на фона на Чернобил щото не можела никога да върне надвзетите субсидии от скапаната ни касичка на "посрано"20!!!Щяло да има и чурка зад нея.........

    Коментиран от #6

  • 5 бсп

    23 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ленин":

    Ами тя България обезлюдя още през 1990г бкп като си отвори границите и почти всички избягаха от псевдо комунягищината на кпсс - Кгб!А преди 1990г бягаха пак разни хорица от псевдо комунизЪма на същите!!!!
  • 6 Иво

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    .......и като драснат някои по някой 'минус' какво.......като, че ли 30,000,000 лева ги няма в касичката ни, а.......!?!Ами няма ги милионите, с минуси, и без минуси милионите лидерката ни ги гушна!!!!!
  • 7 ИпМ68

    17 6 Отговор
    Това трябва да се знае,трябва да се помни.Така да се правят нещата че никога да не се повтаря тази трагедия.НИКОГА........А като гледам някой започнаха да правят шоу?Това е лицемерие и гнусотия.........
  • 8 Анани Куртев Пурков

    11 20 Отговор
    Хайде стига с тоя Чернобил, бе, задминахте и зимните гуми😀 Простите американци измислят някаква глупост, граничеща с лъжата и вие повтарят като снесли месирки "песента" по три месеца, балъци...

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Дойче веле

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Густо Майна Филибето":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Токо

    9 4 Отговор
    Ние такива снимки имаме във всеки по голям град .... Руини имаме във излишъци доволно ! Имаме и евтини журналисти и евтини платформи във излишъци доволно !
  • 12 Възмутен

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Анани Куртев Пурков":

    Чернобил е истина, и Гулаг и Белене също. Чети и се образовай.....
    И ти ще познаеш истината и тя ще те начрави свободен.
  • 13 Максимин Тракиеца

    10 11 Отговор
    Глупости на не просветната пропаганда на дойчовците! Хората в района си живеят нормално. Понеже вашето поколение не знаят руски, лесно ви манипулират. Както родителите ви ви създадоха и отгледаха без малформации, така е и там. Нещо повече. Там ще строят най-голямата в Европа слънчева електроцентрала, развиват туризъм...
    Там радиацията в момента е два пъти по-голяма от Лондон (да кажем, колкото у нас).
    Благодарение на американските бомбардировки с обеднен уран в Косово и Прищина, днес на Балканите, Италия, Албания има бум на ракови заболявания. Естествено, Италия съди нато за това. У нас, разбира се, съюзниците на власт спят.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10214117095106767&id=1394581674
  • 14 Бай Тошо

    7 3 Отговор
    То сега щото няма умишлено създадени болести и не са умрели от тях милиони люде по света
  • 15 Левски

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    И как мислиш с новия режим наречен демокрация щеше да е по различно ли?