Last news in Fakti

10 Юли, 2019 09:37 6 296 22

Албания забранява строителството по крайбрежието

  • албания-
  • строителство-
  • крайбрежие-
  • имоти-
  • забрана

Целта е да се поддържа целогодишен туризъм

Албания забранява строителството по крайбрежието - 1
Снимка: Shutterstock

В крайбрежните зони, които имат стратегическо значение за развитието на туризма, 65% от територията ще се задели за изграждане на хотели и 35% за вилни и жилищни имоти. Решението е на Агенцията за развитието на териториите и на законодателно ниво въвежда мораториум върху издаването на разрешителни за строителството на многоетажни сгради на брега. Целта е да се поддържа не само сезонният, но и целогодишният туризъм.

Албания разполага с всички фактори да се превърне във важна туристическа дестинации в Европа. Само за четири от студените месеци държавата е посетена от над 1 милион туристи.

„Взетото решение е неоспорим плюс за тези, които вече разполагат с имоти по крайбрежието. В същото време това е шанс за чуждестранните купувачи, които биха желали изгодно да инвестират във ваканционни имоти. Но те трябва да побързат. Забраната за ново строителство ще е основният фактор за ръст на цените на вече съществуващите имоти, които са обект на продажба в средносрочен план”, коментира брокерът Таня Балиу от агенция Albania Servise.

Подобна тенденция на поскъпване вече се наблюдава по крайбрежието на Йонийско море, където последните две години има дефицит на жилища с площ между 40 и 65 кв.м на първа и втора линия и то на вторичния пазар. „Компактните студиа и двустайните апартаменти на албанската Ривиера се изкупуват още в момента им на обявяване и то на цени високи за местния пазар – 850-1100 EUR/кв.м. Този ценови таван ще бъде пробит още през тази година”, прогнозира Балиу.

На адриатическото крайбрежие на страната все още може да се купи на цени между 550 и 850 EUR/кв.м. Там крайбрежието е по-дълго и изборът на жилища е по-голям. Но и тук най-вероятно това ще е последното лято , през което ваканционен апартамент с две стаи на 10-тина метра от морето ще може да се купи срещу 25 000-35 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гифон

    69 7 Отговор
    Още една дестинация където българите ще ходят вместо на нашето бетонирано море

    Коментиран от #18

  • 2 КолЮ ФичеФ

    70 1 Отговор
    Ей го на, в една "загубена" Албания им е просветнало как да правят целогодишен туризъм. Ние обаче сме над тия неща. Насвяткахме през годините бетон до бетона по Черноморето ни, ръст на цените на имотите никакъв, напротив - обезцениха се...и българите оттук насетне ще ходим на море Гърция, Турция, а защо не и в Албания...А какво хубаво ми беше на нашето море навремето, да им таковам на политиците...

    Коментиран от #5, #20

  • 3 Нептун

    31 3 Отговор
    А да видим нашите управляващи ще открият ли (топлата вода)?
  • 4 Перун

    62 2 Отговор
    Албанците забраниха вноса на автомобили по-стари от 10 години. А ние? НИЕ - НЕ!!!

    Едно време що вицове имаше за албанци. Сега даже и те ще ни изпреварят
  • 5 Начо

    52 3 Отговор

    До коментар #2 от "КолЮ ФичеФ":

    Албания ВЪОБЩЕ не е загубена. Това е дестинация, която ще е нов пирон в ковчега на БГ туризма, който е обладан от нагли арогантни мутри -държанки на бг политици и агонизира под бетонов саркофаг на тяхната алчност и морална мизерия. НИКОГА ВЕЧЕ НА ПОЧИВКА В БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Браво

    32 1 Отговор
    Почвам да уча албански думи и съм там. Само в Хърватия и Гърция ходех до сега, но знам, че в Албания е най евтино.
  • 7 Гост

    18 7 Отговор
    За нашия плаж, от Джъмбо един чадър, от магазина няколко домати, сирене и хляб, вода от чешмата в някоя туба и Здравей море.
  • 8 Йозеф

    30 1 Отговор
    Албания се превръща в много примамлива дестинация... и евтина.

    Коментиран от #11

  • 9 Госあ

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Начо":

    Чувал съм, че много италианци ходят на море в Албания, защото им е евтино и е прилично. Колко италианци идват в България ? А те разбират от туризъм предвид техните дадености. Са, верно че им е много близо.

    Коментиран от #21

  • 10 Кой68

    24 0 Отговор
    Ако имахме държава преди 20-25 години и в момента сега нямаше да слушаме воплите на измислените хотелиери както и дебилните обяснения на Ангелкова/то надали щеше да е министър/.Свалям шапка на Албанците-умно и правилно решение....Август съм там на море-все ще е по-добре от нашето.........л
  • 11 4 44

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Йозеф":

    4 години съм на почивка във Албания цените не помръдват нагоре.Гледат ме като бял човек а обслужването е номер едно.
  • 12 Турист

    19 1 Отговор
    В Албания и Косово признаха официално българско малцинство.
  • 13 хаха

    28 0 Отговор
    Албанският реотан вече загрява доста по-бързо от българския.Срам!
  • 14 БГ турист

    8 24 Отговор
    Първо, че това няма да се случи!! Второ цените посочени тук са нерееално високи! Нашето черноморие е 100 пъти по-хубаво! Никой няма се юрне да ходи в Албания! Отидете и ще останете разочаровани! Няма никаква инфраструктура! Стига с тези истерии - бетономорие скъпотия нез анм си какво! Ходете където искате, нашето море е най-хубаво, обожавам го, ходя и на други места, но никъде не се чувства толкова добре както тук!!!! Супер красиво, уютно, вкусно има и спокойствие има и забавления плажовете са невероятни!!! А мрънкащите българи са най-вредното животно у нас, което създава илюзорна представа за иначе прекрасната ни страна! Заминавайте където ви видят очите и не ни пречете да си живеем добре!
  • 15 Турист

    23 1 Отговор
    А бе ,я се скрий.Преди месецсе върнах от Албания.Гостоприемство,Чисто море-и в Дурас и в Саранда
    Качествено обслужване и то на цени -половина на нашите.Аз живея в Бургас и мога да сравнявам .Тук цацата е7 лв. порцията.Слънчев бря е вече история.

    Коментиран от #16

  • 16 БГ турист

    3 24 Отговор

    До коментар #15 от "Турист":

    Ама стой си в Албания, яж цаца и не се връщай!!! Стани албанец, нали ще ни задминават...
  • 17 kokol

    22 1 Отговор
    Миналата година ходихме в Албания ,много добре беше само малко пътя да се пооправи и съвсем може да се конкурира с Гърция .Чадър с два шезлонга с шалтета чисто нови около 8 лева храната като у нас"не на морето" ципура 12 лева,бирата 3.5-4 лева ,7 нощувки в много добър хотел 2 възрастни с 2 деца 430 лева така ,че нашите хотелиери съвсем умират.
  • 18 Милка

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гифон":

    Ние в момента сме на почивка в Ксамил и е невероятно
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Емо

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "КолЮ ФичеФ":

    От няколко години ходим в Албания на море.Тишина спокойствие .Ниски цени огромен плаж . Опитайте и вие.
  • 21 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Статистика показва, че има намаление на италиански туристи сравнение с миналата година от САМО 85%.
  • 22 7777

    2 1 Отговор
    Доколкото знам албанците са с по-високи заплати и пенсии от нашите, те отдавна са ни изпреварили. Явно са и по цивилизовани щом са взели такова правилно решение.