Last news in Fakti

16 Август, 2019 06:21 6 050 18

Новият живот на панелките: един пример от Естония

  • естония-
  • панел-
  • жилища-
  • реновиране-
  • обновяване

Хиляди стари панелки, строени набързо и некачествено по времето на СССР, ги очаква нов живот

Наследството от комунистическото минало на естонския град Тарту са 100-те "хрушчовки" - панелни блокове от времето на Съветския съюз. Наречени на тогавашния лидер на СССР - Никита Хрушчов - те са създадени през 50-те и 60-те години на миналия век като временни жилища, с които да се преодолее хроничният недостиг на жилища след войната. Деветнайсет от тези “хрушчовки” са включени в проекта SmartEnCity.

Инициативата, финансирана от ЕС, има за цел да подобри екологичната характеристика на европейските градове. В Тарту проектът е насочен към подобряване на енергийните качества на сградите. Блоковете в Тарту ще бъдат снабдени със соларни инсталации, ще получат нова външна изолация, нови прозорци, вентилационни системи и по-ефективно централно отопление. Всеки апартамент ще разполага с т.нар. система „Smart Home“, благодарение на която собствениците ще могат да контролират и сами да управляват потреблението на енергия.

„Хрушчовките“ са били строени набързо с помощта на панелни елементи. Предвидено е било те да „издържат“ не повече от 30 - 40 години, но се обитават и до днес. Външният им вид е еднотипен - сградите имат три до пет етажа и са боядисани в жълто и бяло. Енергийните им характеристики са изключително лоши - който живее на партера или на последния етаж - мръзне цяла зима. Същото се отнася и до онези, които имат много външни стени. В Москва бяха съборени хиляди подобни сгради, защото бе сметнато, че не си заслужава тези сградите да бъдат санирани.

Проектът на град Тарту

В Тарту обаче преследват амбициозна цел - старите кооперации да достигнат най-високото ниво на енергийна ефективност, съществуващо в момента - „клас А“. Според заместник-кмета на Тарту Раймонд Там, след санирането всяка кооперация ще може да икономисва две трети от енергията, която консумира в момента. Това означава, че разходът на енергия ще намалее - от 270 киловатчаса на квадратен метър, колкото е в момента, на 90 киловатчаса на квадратен метър в бъдеще.

Тонис Елма живее в току-що обновен панелен блок, който е строен през 1964 година, и споделя, че консумацията на газ и електроенергия вече е спаднала значително. По-възрастните жители в началото били резервирани към проекта, но все пак се съгласили да участват в него. Заместник-кметът Раймонд Там обяснява, че основните критики на хората са свързани с високата цена на санирането.

Обновяването на всяка кооперация струва по около един милион евро. Близо половината от средствата, необходими за целта, са отпуснати от Европейския съюз (около 4 милиона евро). Държавата също отпуска допълнителна помощ от националните си програми. Жилищните кооперативи обаче трябва сами да съберат останалата част от сумата (около 50%), необходима за санирането - като изтеглят кредит.

Някои критици смятат, че спасяването на сградите е прекалено скъпо и не си струва в тях да се влагат толкова средства. Според Раймонд Там, такова решение обаче не би било нито по-евтино, нито по-лесно.

Значителни икономии на енергия

Повечето обитатели на панелни кооперации все пак искат да се включат в проекта, защото очакват, че по този начин ще намалят енергийните си разходи. За да финансират участието си в него, те трябва да теглят заем за срок от 20 години.

Сградата, в която живее Тонис Елма, има 32 апартамента. Собствениците им ще трябва да изплащат по около 100 евро на месец, за да върнат заема. Очаква се обаче, че тези разходи ще се компенсират от икономията на енергия. „През 2019 г. разходите за отопление спаднаха с над 50 на сто, а консумацията на газ - с над 80%. А от соларните панели произвеждаме три пъти повече електроенергия, отколкото консумираме", обяснява той.

Естония разполага с общо около 6000 „хрушчовки“. Интерес към проекта SmartEnCity, който включва партньори от публичния и частния сектор, проявяват и други градове в Естония, както и в Латвия, Полша и България - все страни, които разполагат с огромен брой сгради, строени през ранните години на социализма.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панов

    26 2 Отговор
    Минусите на панелките са много.
    Големите два плюса са междублоковото пространство и реалната квадратура.
  • 2 ана

    26 1 Отговор
    Построени като временни, а издържали 70 г. и ще ги поддържат за още!

    Коментиран от #3

  • 3 Fuego

    33 4 Отговор

    До коментар #2 от "ана":

    Иначе били не качествени а те на 70 години а тия новите от кашон по 200 000€ много качествени!!!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 2 Отговор
    Единствено при панелните жилища има специални елементи осигуряващи сеизмичната им устойчивост, това са т. н. "дюбели". Всички връзки на заварка са защитени един път с епоксидна паста, а след това и замонолитени с високоякостен филц-бетон...
  • 5 гост

    14 1 Отговор
    Панелката не е лоша като конструкция, но трябва да се санира и реновира качествено, да няма течове и др., да се изолира покрива и да се проверят заварките на панелите за корозия, ако трябва да се подсилят. Просто няма как да е енергийно ефективна щом 8см бетон те делят от външната среда, израстнал съм в подобна на първи етаж и винаги беше студено, зимата стените бяха ледени, сега с една топлоизплация и хубава дограма се превръща в добро жилище.

    Коментиран от #8

  • 6 Оня с рикията

    11 2 Отговор
    Тук нема къ да стане. Че изкраднат парите за саниране кат ги раздадат на, свои хора дето после че си купуват апартаменти с асансьор.
  • 7 Гост

    14 2 Отговор
    Като са некачествени защо още стоят, а?
  • 8 хахо

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Проблемът е,че си живял на първия етаж,затуй ти е било студено.Бъдещият проблем на панелките е,че мноого народ изкърти част от конструкцията,за да разширят стаите към терасите,което освен че е незаконно,но и отслабва конструкцията като цяло,затова аз вече се изнесох от такъв панелен блок.Между другото след като комшиите изпонаизкъртиха,ми направи впечатление,че бившите външни стени имат нещо като „сандвич” от топлоизолация и яко смола.

    Коментиран от #9

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "хахо":

    Това което се изкъртва, при свързването на стая към балкон, са неносещи подпрозоречни преградни части от панела. Запазва се носещата стоманобетонна П образна рамка на панела...
  • 10 domoupravitel

    7 12 Отговор
    Панелките имат срок на живот който е още макс 20 г.
    Санирането не е решение а отлагане на проблема.
    След като станат упасни тези сгради ще ги саборат, ще вдигнат други на тяхно място, а вие ще доплатите цената която е от 1500 еур/ м2

    Коментиран от #12

  • 11 Българско нещо

    0 0 Отговор
    Ако ще трябва да се копира нещо от "други", значи уж модерните хора, всъщност са старомодни и може би неосъзнато не могат да възприемат истината, че всъщност са такива.
    Това че положението не е точно това, което всъщност трябва да бъде, така е заради хора, които са свикнали да правят на "конкретни хора" животите в обрат и да унищожават !
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "domoupravitel":

    ИЗКУПУВАМ НА ЕДРО ЖИЛИЩА, А СЪЩО И ЦЕЛИ ВХОДОВЕ, В СГРАДИ СЪС СПРЯНО ПАРНО. ПЛАЩАМ ИЗГОДНО В ЕУРО, ДОЛАРИ ИЛИ КОМПЕНСАТОРНИ БОНОВЕ. ПОБЪРЗАЙТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ. ПРИ БЪРЗО СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР, ПОЛУЧАВАТЕ ПОДАРЪК.
    ЗА ИНТЕРНЕТ ЮЗЕРИ,-ПРЕФЕРЕНЦИИ.
    ОТДАВАМ ПОД НАЕМ/ПРОДАВАМ ОФИСИ, ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ, ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ, ГАРАЖИ В НОВОПРОЕКТИРАНИ БИЗНЕС-СГРАДИ.
    ТЪРСЯ ФИРМА ЗА МАЩАБНО ВЗРИВЯВАНЕ НА ПАНЕЛКИ.
  • 13 Башиев

    20 2 Отговор
    Панелките имат срок на живот около 100 години. На някои много им се ще да ги взривят, ама не им се отваря парашута. Явно никой не е влизал в ново строителство - по голяма глупост няма, маломерни стаички, ниски тавани, тънки стени, некачествена изолация. Айде стига толкоз.
  • 14 Пенчо Тухлата

    9 1 Отговор
    При едно земетресение панелките ще издържат по-добре от другите видове, особенно немския панел който има изключително здрава основа. Недостатък еднотипни и не подлежат на луксозен ремонт.
  • 15 Джугашвилистик

    8 8 Отговор
    Хайде отиди в квартал Свобода и ми покажи една панелка строена със всичките екстри дето си ги чел в учебника. Още малко и тия кочини ще започнат да се разпадат и ния дето живеят в тях без да отгделят пари за поддръжка ще ревнат. Аз живея в ново строителство, но цял живот съм бил в панелка. Вътрешния панел между банята и килера се клатеше. Два пъти идваха да заваряват десния край на балкона, защото имаше някаква движение и заварките се пукаха. Сега ми удържат доста пари, които се натрупват за евентуален ремонт и поддръжка, но не съжалявам. Нищо общо. Изобщо панелките на домостроителните комбината не ми хвали. Ако знаят как са монтирани, тия дето живеят в тях да са се изнесли на палатки.
  • 16 Дани

    7 0 Отговор
    Панелките не са лоши. Единственото лошо са хората, които ги населяват. Години наред без грам поддръжка, чист късмет ,че няма още паднали.
  • 17 гост

    3 0 Отговор
    Скриите я тази статия, че сега някой властимащ ще каже че може по добре да санира и отидоха 2 милиарда за саниране на 2 панелки в люлин
  • 18 до 15

    7 0 Отговор
    Явно не си имал късмет . Това, че един на хиляда панелни строежи е калпав не значи, че всички останали са такива. Голяма завист ги тресе богаташите, че 90 % от българите имат собствено жилище и искат да ги взривят за да си продават боклуците или всички да минат под наем както е на запад. Това е.