Last news in Fakti

29 Април, 2020 11:03 2 808 5

Годината започна добре

  • естония-
  • цени-
  • жилища

Естония отчете 5% ръст в сделките с жилища

Годината започна добре - 1
Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие пазарът на недвижими имоти в Естония отчете 5% ръст в броя на сделките с жилища спрямо последното тримесечие на 2019 г. Поради пандемията от коронавирус, обаче през март се наблюдава отлив при покупко-продажбите. Общо за периода януари-март са сключени 11 630 сделки. Спрямо същото тримесечие на миналата година има ръст, но спрямо последното спадът е 6%.

През март сделките са намалели с 9% спрямо същия месец на 2019 г. и с 9% спрямо февруари 2020 г. Извънредното положение беше въведено в средата на март.

Общата сума на реализираните покупко-продажби през първото тримесечие на текущата година възлиза на 885 млн. EUR, което е със 6.5% по-малко спрямо същия период на миналата година и с 5% по-малко спрямо предходното тримесечие.

Реализирани са продажби на 6396 жилища. На годишна база ръстът е 7%, но спрямо последното тримесечие на миналата година е отчетен спад от 6%. Общата сума на реализираните сделки с жилища е 453 млн. EUR. На годишна база увеличението е 13%, а на тримесечна има спад от 9%.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ при новото строителство в Талин е 2563 EUR, което е 14% повече спрямо година по-рано. На вторичния пазар сделки се сключват при нива от 1850 EUR/кв.м, или със 6% по-малко спрямо първото тримесечие на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    10 0 Отговор
    е да научим нещо и за наемите на канавки в Зимбабве (или беше Замунда).... Тази статийка е губи-време. Иначе е вълнуваща:)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чоки

    2 0 Отговор
    Няма ли някой, който да напише една нормална, професионално изпипана статия за имотния пазар в София в перспектива, вместо да ни се подхвърлят разни измислени, подвеждащи и заблуждаващи писания.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    2 0 Отговор
    Естония е добре А в Българя сриф на цените на недвижимите имоти