Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 10:11 9 891 5

Узаконяват хиляди незаконни постройки

  • испания-
  • андалусия-
  • имоти-
  • незаконни постройки-
  • узаконяване

327 000 къщи трябва да бъдат узаконени в Андалусия

Узаконяват хиляди незаконни постройки - 1

Общинските власти на Андалусия приеха постановление, което ще спомогне да бъдат узаконени хиляди незаконни жилища и къщи, построени без необходимите предварително разрешителни. Причината да се стигне до вземането на подобно решение е, че с десетилетия в испанската провинция се е строяло безразборно, като най-голям е проблемът в селските райони. Там над 300 000 къщи са изградени без необходимите за това разрешителни. Много от тях в последствие са купени от чуждестранни инвеститори, предимно от северна Европа, които не са знаели за проблема и са в „заварено положение".

„В продължение на близо десетилетие собствениците на 327 000 имота са в правов вакуум. В резултат се сблъскват с редица законодателни проблеми, като например липса на документи, разрешения за присъединяване към ВиК и електрическата мрежа. В някои случаи дори се стига до опасност от премахване на постройката" обясняват ситуацията от неправителствената организация на собствениците AUAN (Abusos Urbanisticos Andalucia NO).

Постановлението прието от местния парламент на Андалусия дава право на всички собственици на незаконни постройки да подадат заявление в общината документа Assimilado al regime de fuera de ordenacion (AFO), който узаконява имота им. Изключение са тези, построени преди по-малко от 6 години или в случай, че има явни нарушения при строителството им. Притежателите на AFO ще им даде право официално да се включат във ВиК и електрическата мрежа.

В бъдеще подобна стъпка може да привлече повече купувачи на имоти, респективно ще облекчи покупката и продажбата на селски къщи в Андалусия, а също да стабилизира жилищния пазар. В кратко- и средносрочен план офертите за продажба могат да нараснат, но не и търсенето, прогнозират анализатори, а това ще доведе до спад на цените на имотите в региона.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    16 0 Отговор
    А за незаконните постройки в анадола няма ли да ни разкажете
  • 2 Бай Тошо

    15 2 Отговор
    Сиганска работа
  • 3 Plovdiv

    9 2 Отговор
    Циганесионес де Еспаньола - и на Марс да ги пратят, и там ще е същата работа...
  • 4 Está lleno de gilipollas

    5 2 Отговор
    Вместо да си оправим собствената цигания,българите знаем само да плюем.
  • 5 незнайко

    5 0 Отговор
    СКОРО И В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ТОВА С ЦИГАНСКИТЕ КЪЩИ !!! Залагам си апартамента ако не изляза прав .