Last news in Fakti

11 Декември, 2019 09:27 2 214 5

Имотен сегмент със стабилен ръст и през 2020 година

  • офиси-
  • цени-
  • строителство-
  • наем

Близо 160 000 кв.м офис площи са пуснати в експлоатация през 2019 година

Имотен сегмент със стабилен ръст и през 2020 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на офис площи и на жилища на пръв поглед е различен, но в действителност има тясна зависимост между двата сегмента. Причината е, че все повече хора желаят да живеят близо до работното място. Ако вземем столицата за пример, ще видим, че търсенето на жилища за покупка надвишава предлагането, а наемните нива са доста по-високи от средните.

Цените на жилищата ще растат на местата, където се очаква в скоро време да бъдат завършени офис сгради, а тези офис сгради, които са в начален етап на строеж ще повишат търсенето на апартаменти около себе си.

За първите девет месеца на текущата година в столицата са били пуснати в експлоатация между 150 000 и 160 000 кв.м офис площи. Повечето от тях са клас „А“. Очакванията са през следващата година на пазара да се появят още толкова площи в сегмента. Най-важното е, че процентът на усвояване е висок, което прави сегмента стабилен, коментират анализатори.

Що се отнася до пазара в страната, то акцентът падна върху Пловдив и Варна. „Във Варна – след дълги години на лошо представяне, през 2019 г. се затвориха емблематични сделки. Това ни кара да мислим, че през следващите няколко години този тренд ще продължи. Наемателите преоткриха Морската столица като втора локация“, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Строителството също продължава с високи темпове. Близо 380 000 кв.м се строят в моментна като отново има и сериозна квадратура от офиси в етап на планиране, проектиране и в процедури преди получаване на разрешение за строеж.

Основната група клиенти продължават да бъдат IT и аутсорсинг секторите. Те заемат 70% от офис площите в столицата. Очаква се темповете на търсене да отчетат леко забавяне през следващите години, най-вече поради роботизирането на част от процесите. Донякъде на база на този фактор ще доведе и до леки промени в това, което търсят компаниите.

Очакванията за 2020 г. е да бъдат усвоени почти същото количество офис площи като тази година – 150 000-160 000 кв.м. През идните 12 месеца ръст ще има при т.нар. „споделени работни места“. В София към момента тези площи са над 40 000 кв.м.

Наемните нива остават непроменени между 12 и 15 EUR/кв.м. Тук не влизат допълнителните разходи и таксата за обслужване. В процеса на преговори има корекция надолу в рамките на 3% до 5% за при по-малките офис площи и до 10% за големи офиси. Таксата за обслужване е формирана на принципа на „отворената книга“. През годината наемателите плащат фиксирана такса и в края следва изравняване. Съответно се доплаща или се връща част от събраната чрез такси сума, обясняват специалисти. Част от таксата отива за такса „Смет“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 броки

    3 0 Отговор
    Тъй тъй,напред и все напред вървим.
  • 2 Умен

    7 0 Отговор
    А в друга статия пишеше, че имало над 70% спад на продажбите на бизнес площи?!
  • 3 хммммм

    4 1 Отговор
    Не разбирам на „АйТи”-тата за кво са им офиси като може да си върши работата и от дома?За аутсорсинга ясно,пради факта,че се занимават с незаконен бизнес е нужен пряк контрол върху служителите...

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    5 1 Отговор
    Значи при 75% спад в сделките с бизнес имоти спрямо 2018, в задачата се пита колко ще е спада в жилищните имоти и най-вече тези купени на кредит за инвестиция?
  • 5 CapedCrusader

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "хммммм":

    Защо дрънкаш глупости като не разбираш? Много ви бъркат в мозъка тези ИТта, поради факта че изкарват много пари седейки по цял ден, а? Ех тая завист проста българска....