Last news in Fakti

30 Декември, 2019 20:37 8 926 35

“Канал Истанбул“ – най-мегаломанският проект на Ердоган

  • истанбул-
  • канал-
  • ердоган

От всички гигантски проекти на президента Реджеп Ердоган този е най-мегаломанският: изкуствен воден път, дублиращ Босфора, който би превърнал европейската част на Истанбул в остров

“Канал Истанбул“ – най-мегаломанският проект на Ердоган - 1
Снимка: М. Богданова ©

За турския президент това ще бъде сбъдната мечта, а кметът на Истанбул говори за „убийство" и „предателство" спрямо града, посочва „Зюддойче цайтунг". Самият Реджеп Тайип Ердоган преди десетина години беше определил като "налудничава" идеята за нов изкуствен воден канал в Истанбул, който да разтовари Босфора. Тогава се твърдеше, че проектът е прекалено скъп, ще навреди на природата и околната среда, а и този канал никога няма да бъде построен.
После всичко заглъхна, за да възкръсне идеята днес отново: президентът Ердоган обяви, че през 2020 година ще започне изграждането на изкуствения воден път "Канал Истанбул", свързващ Черно с Мраморно море. Съоръжението ще бъде с дължина 45 километра, на ширина и дълбочина съответно 150 и 21 метра.

Цяла Турция говори за това

Турското министерство по околната среда и градоустройството е излязло в края на март с положителна оценка за ОВОС. В същото време кметът на Истанбул Екрем Имамоглу твърди, че проектът може да остави града без питейна вода, тъй като бъдещият канал ще разруши вододайната зона на 16-милионната турска метрополия. Според учени, проектът би довел също до загуба на милиони квадратни метра гора и земеделски земи.

След като преди няколко дни кметът на Истанбул Имамоглу оповести отрицателното си отношение към "налудничавия проект" на Ердоган, цяла Турция говори за това. През 17-годишното управление на сегашния президент "Канал Истанбул" е може би най-мегаломанският от всички досегашни проекти на Ердоган, коментира на свой ред "Тагесцайтунг" (ТАЦ). Според изданието, ако каналът действително бъде построен, както е планирано - в западната част на града в посока към България - европейската част на Истанбул ще се превърне в остров: на север тя ще граничи с Черно море, на изток - с Босфора, на юг - с Мраморно море, а на запад - с новия канал. Така 8 милиона души могат да се окажат в капан при едно бъдещо земетресение в района, посочват още критиците на проекта.

Политически проект

По данни на истанбулската Служба по кадастъра, по протежение на планирания терен на бъдещото съоръжение напоследък на безценица са били разпродадени 30 милиона квадратни метра земя - повече от площта на целия стар град на Истанбул - която земя строителният проект ще оскъпи неимоверно. Купувачите са компании от Катар, Кувейт и Саудитска Арабия. Дали пък по този начин Ердоган не обслужва арабските си приятели ислямисти, пита ТАЦ. В тази връзка турски политици от опозицията говорят за един вид воден канал на "мюсюлманското братство".

Всичко това във всеки случай подхранва съмнението, че „налудничавият проект" на Ердоган всъщност е политически проект, както и една гигантска спекулация със земя - за сметка на Истанбул и неговите граждани, посочва още германското издание.

“Канал Истанбул“ – най-мегаломанският проект на Ердоган


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исмаил

    26 70 Отговор
    Истамбул по волята на Бог е турски!

    Коментиран от #3, #23, #34

  • 2 Рошко

    25 25 Отговор
    Панамския, суецкия, и още още. Дойче зелево дните ви са преброени, ердо ва изгони путин ва изгони, плюйте си няма да ни пречите
  • 3 самуил

    56 21 Отговор

    До коментар #1 от "Исмаил":

    Правилно казваш по волята на Господ бог. Временно ни наказва за нещо нас православните. Като изтьрпим наказанието пак ще стане Константинопол православна столица. Стан български - станбул.

    Коментиран от #5, #6, #28

  • 4 Намирай на простата тълпа мечти

    25 2 Отговор
    И тя никога няма да се загледа в магариите ти!

    Коментиран от #12

  • 5 гост

    11 23 Отговор

    До коментар #3 от "самуил":

    А не е ли на османо-турски:İslamBol...ама ти си ограничено франсе ,едва ли разбираш...относно топонимите има доста да се говори,но сега това не е тема.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Бесен Язовец

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "самуил":

    Ааа какво стана с името Цариград на Стана- Бул? И името най древното е Константинопол ще има да почакате с Аспарух за Стан-бул! През 681г Константинопол вече е било столица на,, Източната Римска империя "тамън от 1000г!!! Стан бг някъде около южната тангента!
  • 7 Бесен Язовец

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Сега на простотията се казва патриотизъм!
  • 8 Тъй като тук си на гости

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Кажи къде си сред свои? Тук си "турчин", а долу казваш че си циганин, да не ти опърлят врата, в крайна сметка къде не си гост?

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рашка с чашка

    7 11 Отговор
    На мен, лично не ми пука от къде Истанбул ще се снабдява с питейна вода, когато канала мине през два от язовирите които го снабдяват. Обаче този канал ще улесни много достъпа до Варна и Бургас по море. Причината да не се направи до сега е политическа, международен договор от трийсетте години на миналия век.
  • 11 Това което за едни е мегаломания

    14 8 Отговор
    Ердоган го постига за 2-3 години. Примери колкото щеш
  • 12 Мечтая си да пуснат водата в Перник

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Намирай на простата тълпа мечти":

    Такива мечти ли?

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 За мангалче като теб

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Не!":

    Ще си останат несбъднати...също както и редовното водоподаване, но ти си мечтай, безплатно е.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Тъй като тук си на гости":

    Аз съм ,където поискам и съм си вкъщи на всякъде,няма кой да ме ограничава.Помисли за себе си😉
  • 19 Шушумушу

    16 11 Отговор
    Меркел праща немските инженери да се учат от турските им колеги, в строежа на летище Берлин. Турците построиха за 6 години най голямото летище на Европа, немците строят вече 13 години берлинското летище и не се знае още колко години ще продължи

    Коментиран от #20, #27

  • 20 Долу радикалния ислям

    7 13 Отговор

    До коментар #19 от "Шушумушу":

    Пуйкистан не е в Европа, за какво "най-голямо летище на Европа" изобщо говориш?
    А и както всички знаем Константинопол само временно е при вас, но скоро пак ще си е гръцка територия. Така, че вашия канал ще се отече в канала. Му ха ха ха ха.

    Коментиран от #21

  • 21 шушумушу

    11 14 Отговор

    До коментар #20 от "Долу радикалния ислям":

    Нали знаеш, че сме потомци на владетели на три континента и не сме били роби на никого, за разлика от теб, 200 години на византиеца и после 500, на пра дедите ми.. Освобоха те от робството, но мисленето ти винаги остана робско

    Коментиран от #22

  • 22 Долу радикалния ислям

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "шушумушу":

    Ти за мен си едно НИЩО, много по малко от роб ти си НИЩО.
    Дори едноклетъчните организми имат по-голяма стойност от теб НИЩО така, че думите ти не могат да ме засегнат.

    Коментиран от #26

  • 23 Кюрд

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Исмаил":

    Грешка ще бъде Кюрдски
  • 24 1234

    7 3 Отговор
    Братя българи мисленето ви е светлинни години назад. Имате хубава родина погрижете се за нея. Който може.. може евала
  • 25 Erdogan buyuk bir lider

    9 13 Отговор
    Нали пискахте че Турция била фалирала😂😂😂😂😂там нещо лука бил поскъпнал и лирата обезценена😂😂😂😂как сте у бегето а😂😂😂😂имате ли вода у чешмата в стабилна бълхария😂😂😂😂😂
  • 26 Абе щом му отговаряш

    8 6 Отговор

    До коментар #22 от "Долу радикалния ислям":

    Значи превъзходството му те дразни, човърка те отвътре, мира не ти дава. Тази омраза те яде от вътре, вечната злоба на роба.
  • 27 Име

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Шушумушу":

    Абе не знам кой какво е учил, ама що не кажеш за жертвите. Колко хора са пострадали по време на работния процес, колко са умрели, колко са им плащали, как са ги държали затворени и как са се отнасяли с тях? Реално ако тръгне да прави канал, това ще му е последното действие като политик. Спретна си театрален "самопреврат", но скоро може да му устроят истински. Няма да го траят вечно, магариите и золумите му все по големи стават.

    Коментиран от #29

  • 28 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "самуил":

    Хитро .. аз казвам че България би трябвало да се казва Българистан ..Стана на бъкгарите ..на тюркски

    Коментиран от #32

  • 29 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Име":

    А как човек може да си спретне самопреврат ?? Той не е опозиция..на власт е..може да уволни който си иска учител,прифесор,военен,журналуст,служител

    Коментиран от #30, #31, #33

  • 30 Име

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    България я наричаме ние на български език, другите може да я наричат според техния си език. Но на български си е БЪЛГАРИЯ. Та на въпроса как се прави каквото се прави, а именно "самопреврат", няма такава дума, но най точно описва ситуацията. Ако си болен мозък с блян за абсолютната власт и ако имаш достатъчно болни фанатици да те подкрепят става лесно. Пускаш 2-3 верски надъхани да подбутат тълпата, пускаш още няколко верски фанатика да започнат да стрелят в твоята посока и после почваш да пискаш как някой иска да те убие. Тогава получаваш обществена подкрепа, която да използваш колкото да обвиниш и преследваш който не ти е удобен. След като изолираш парламента, арестуваш,затвориш, осъдиш, а може и без присъда да ги държиш неудобните и сложиш твои послушни хора където да се грижат за твоите интереси. Като прекараш удобни закони и смажеш всяка възможност за опозиция. В един момент тълпата ще се усети, но малко късно, вече си си бетонирал властта. Само че и бетона се разбива с течение на времето, напуква се и се разпада, това е общо взето. Това е механизма "самопреврат", следствия и последствия.
  • 31 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    А това че можел да уволни който си иска преди "преврата" е верно, само че сега няма кой да противоречи. Разликата е, че има хора които да ти противоречат и съд който да върне обратно човека, а сега няма нито хора, нито съд. Нещата пак ще се нормализират, просто ще мине малко време и малкия ердоганчо с големите мечти ще изчезне в историята, незапомнен с нищо добро. Алчността
    и жаждата за власт никога не завършват добре и мирно. Който не помни историята е обречен да я повтори.
  • 32 Долу радикалния ислям

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Ти си НИКОЙ, за да казваш как да се казва МОЯТА ДЪРЖАВА.
    Гледай си пуйкистан и не се ръгай сред хората, за да не ти го наръгат и да завършиш като пуйка в деня на благодарността.
  • 33 Като вземеш да се правиш на тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    и ми се иска да те тръшна у земята!
  • 34 Измаил

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Исмаил":

    Няма вечно да е така. Прочети пророчествата на Паисий Светогорец. Ха ха ха
  • 35 Луд математик

    0 0 Отговор
    Няма лошо. Да строят. За нас е добре, защото много се съкращава пътят по море до Средиземно море. Прескачаме Босфора и остават само Дарданелите. Колкото до екологията - всичко се регулира. Като падне натоварването на Босфора, екологията ще се подобри.