Last news in Fakti

23 Февруари, 2020 09:45 4 765 9

Нов момент при санирането на сгради

  • саниране-
  • мррб-
  • програми

МРРБ предлага комплекс от програми са обновяване на сградния жилищен фонд

Нов момент при санирането на сгради - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. „Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради – еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания“, обясни Благиева и допълни: „Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно“, каза Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ

Близо 704 000 са обитаваните жилишни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на МРРБ. Сред сградите най - много са еднофамилните къщи – 650 000, 55 000 са блоковете, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежитията.

Очаква се до 2030 г. да бъдат обновени около една пета от 700 000 обитавани жилищни сгради - обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност.

„Целта ни е до 2025-та година да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно“, каза Благиева.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда още регламентирането на т.нар. специализирани посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки.

Подготвят се промени и в Закона за управление на етажната собственост, за да се засили ролята на професионалните домоуправители, които също могат да подпомогнат процеса на енергийно обновяване.

Предвижда се създаването и на т.нар. „едно гише“ към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    22 2 Отговор
    Във всяка община едно гише за нищоправене. По-точно -директно насочване към фирмите които трябва да изберем.
  • 2 5555

    16 6 Отговор
    Нищо неразбрах!
    Дайте пример.
    Аз живея в къща с парно на въглища. Ако имах пари, щя да мина на газ, а още по добре на ток. На ток се отоплявах, преди 90-та година, когато имах пари.
    Та пак питам, каква полза, ще имам аз, освен нови по-високи данъци и застраховки?

    Коментиран от #9

  • 3 ами

    19 4 Отговор
    Само покривите на панелките ако покрият със фотоволтаици вероятно ще докарат над 30% от нужната енергия за бита. Ама с "безплатното" саниране на тройна цена друга беше идеята. Сега като гледам пак ще се разминем с един стиропор, нали трябва да има роби в мините които да гласуват под строй. Пък и в енергетиката колко партийни калинки има...
  • 4 Ужас

    11 7 Отговор
    Бягайте от панелките, ще ви засмучат паричките като трифазна помпа.
  • 5 а туй то

    16 1 Отговор
    "...еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания". Явно, ще се санират махалите /гетата/ . А покрай санирането, що да не ги озаконим? Идват избори.
  • 6 боцмана

    14 0 Отговор
    От цялата работа се разбира , че има още амуртия в санирането“
  • 7 соросоидни кърлежи

    15 2 Отговор
    За 30 години пладнешки Грабеж... с тези пари щяхме да санираме две Българии, сега тепърва ще отваряме гешета за консултации..ИДИОТИ.Нашия блок го санираха, докато завършат минаха десетки бригади,сменят са защото не им плащат,идват други..повече са цигани ,но работят ,няма проблеми, ама за тези пари толкоз..казва народа, забрави за стандарти и др.глупости.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гпост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "5555":

    Преди две години ходих да се занимавам с ерп, защото исках да си монтирам фотоволтаична система на терасите, за което ми беше нужно само да ми монтират двупосочен електромер. Всеки ми вдигаше рамене, караха ме да плащам такси и щели да видят. Стигнах до инженер от София, който ми обясни, че ще ме разглеждат като крупен производител на ВЕИ с моите 6 панела, да се отчитам ежемесечно и най-глупавото е да закупя системата преди да ми дадат разрешението. Прочетох във форуми и се оказа, че много хора са останали без присъединяване по морето и с хиляди левове задължения заради системите. У нас всичко е мафия, процедура може да се разпише за дни, а тези говорят, че след 5г. трявало да има някой, който да им каже какво да се прави. Това е идиотско. На Запад периода от подписа до първите киловати е средно 6 седмици, ако обиколите селата в Германия ще видите, че на всеки втори-трети покрив има панели.