Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 10:21 5 206 20

Българинът – най-яркият представител на понятието „беден собственик“

  • българия-
  • саниране-
  • доклад-
  • състояние-
  • сграден фонд

Едва 7% от жилищата отговарят на актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност

Българинът – най-яркият представител на понятието „беден собственик“ - 1
Снимка: М. Богданова ©

Точно 703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на МРРБ. Същата компания е извършила и анализ на националния жилищен фонд. Целта е да бъдат предложени икономически ефективни политики и мерки за неговото обновяване.

Общият брой на обитаваните жилищни сгради е 1 365 898, но за около 25% от тях провеждането на подобни мерки не е целесъобразно, защото са от кирпич, камък, дърво и други и са амортизирани. Нужда от саниране имат 645 756 еднофамилни къщи, 54 533 блока, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежития. Общата разгърната площ е 184 290 428 кв.м.

Препоръката е в периода до 2030 г. политиката за подобряване на енергийната ефективност да бъде приложена към всички групи жилища. Сградите с лоши енергийни характеристики (класове Е, F и G) са 91% от необновените, като тези, при които разходът на енергия е най-висок, са 18%. От тях би трябвало да дойдат най-големите икономии на енергия, но практиката от досегашните програми показва, че съществуват редица пречки за реализация на процеса дори при 100% безвъзмездно финансиране. Голям е потенциалът при еднофамилните къщи - 42% от обновената площ до 2030 г. трябва да дойде именно от тях.

Към момента 7% от жилищната площ в страната е в съответствие с актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност. Това включва строителството след 2010 г., което отговаря на съвременните европейски изисквания, както и обновените сгради по различни програми в периода 2007-2020 г.

За останалите сгради е необходимо да се разработят мерки за подобряване на енергийната ефективност. Новото е, че се препоръчва създаване на „ветрило“ от програми, насочени към решаване на различни проблеми и нужди. Например, отделни програми за саниране на блокове и на къщи, програма за подобряване на конструктивната устойчивост на сградите, преди въвеждането на мерки за енергийна ефективност, програми за въвеждане на единични мерки за енергийна ефективност, там където е невъзможно или нецелесъобразно дълбоко обновяване и други. Според авторите на изследването това ще даде по-добри резултати от една програма, която се опитва да реши всички проблеми.

Налице са редица пречки за обновяване на жилищния фонд в България. На първо място 97,6% от жилищата са частна собственост, а 60% от населението живее в многофамилни сгради, в които решенията за обновяването им зависят от съгласието на всички собственици. Сериозна бариера е и различното финансово състояние на живущите. Хора в т. нар. „енергийна уязвимост“ има навсякъде, което би затруднило процеса при необходимост от съфинансиране. Понятието „беден собственик“ е добре познато във всички страни от бившия социалистически лагер, но у нас е най-остро изразено.

Това създава необходимост от разработване на устойчив модел за финансиране на санирането. Препоръката на авторите на доклада е моделът да включва 3 компонента:

* безвъзмездна финансова помощ с различен размер в зависимост от целите на програмата и нивото на постигната енергийна ефективност;

* улеснен достъп до кредитен ресурс от търговските банки, осигурен чрез създаване на финансови инструменти за споделяне на риска. Това ще стимулира навлизането на банковия сектор на този пазар чрез отпускане на дългосрочни и безлихвени кредити за собствениците;

* предоставяне на допълнителна целева помощ чрез отделен механизъм като мярка за осигуряване участието на собствениците с ниски доходи.

Предлага се да се разгледа възможността за диференциране на безвъзмездната финансова помощ и на регионален принцип - за регион с ниски, средни и високи доходи на населението. Друга идея е създаването на общински фондове в подкрепа на жилищната политика и обновяването.

За преодоляване на съществуващите бариери е необходима интеграция и координация на политиките, мерките и механизмите. Това означава разработването на програмите и механизмите за подкрепа да се извършва с участието на всички отговорни институции – министерствата на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на финансите, на икономиката, структури, управляващи европейски средства и местни власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Türk

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Това е ИСТИНАТА 100%! Лъжци, крадци!
  • 6 Димитър Захариев

    33 7 Отговор
    Социализмът осигури на хората достъпни жилища със средно качество. Но това беше преди 30 г.
    Сега почти всички панели, особено преди 1985 г. ще почнат да падат и да се нуждаят от реално саниране, със замяна на връзките между панелите, а не само опаковане и смяна на дограма и тръби.
    Въобще да се продава панел на цена над 500 евро на квадрат е абсолютна измама, тези жилища имат още 20 г. експлоатация най-много. Обаче, собственици и особено брокери са мега алчни лапачи. Но кармата не прощава, лапането не помага.

    Коментиран от #9

  • 7 Бе да ги

    43 2 Отговор
    От началото на "демокрацията" ни го натякват - под една или друга форма. В цял свят живеели под наем, само ние, тоталитарните остатъци в собствени жилища. И как не сме можели да ги поддържаме. 'Що ли? Напомня ми на вчерашната акция за намаляване на старите автомобили и подтикването към купуване на нови /ха-ха/. Хората знаят, че след "беден собственик" идва - беден бездомник.
  • 8 МРРБ и ДНСК

    10 1 Отговор
    А другте сгради - нежилищните, които само подокументи са нежилищи , а реално се ползват за жилища.
    То това ателиета, офиси, кабинети, тавани и др.
    Какво правим с тях - има ли ги в статистиката.
  • 9 така е

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Димитър Захариев":

    90 % от панелките са многи неподдържани - просто там живеят хора, които смятат е държавата трябва да се погрижи блока да не падне. Изненада - това не е така. И тъй като тези хора не притежават земята, върху която е построен блока, като стане опасен за обитаване държавата просто ще ги ''евакуира'' от блока. И тогава всичкото роми ще разбере, че няма безплатен обяд и ще трябва да си купят от лошото ново строителство

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Реалист

    23 4 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    Много точно казано. Малко хора обаче са просветени като теб. Аз живея в Берлин. Купих си панелка с ипотека. Давам по 100 евро на месец фонд ремонт и енергийна ефективност, за да може панелката да е енергиен клас С и да има живот още 100 години. Отделно плащам 200 евро на година застраховка, ако блока падне да не съм на улицата. Държавата НЕ ПОМАГА с НИЩО
  • 11 почти

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    Страхотна асоциация: панелки и роми?! 90% от старите панелки са строени, едновременно с някой завод /за работниците/. Само дето тия работниците, вече са пенсионери и мизерстват. Апартаментите на починалите, са купени с кредити от "пришелци"- т.е. и там е мизерия. Е и к'во правим?
  • 12 1111

    11 0 Отговор
    Хайде разбирачите. Панелното строителство е американска технология, която с нищо не се различава от останалото жилищно строителство. Разликата е в това, че стените са предварително отляти от бетон. Всичко останало е въпрос на качество при изпълнението.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 не точно

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    това, което ти казват е, че живущите не се грижат и не поддържат панелките (което и в моя панален блок е така) и с това се компрометира цялостната конструкция с времето. При нас например на първия етаж не им се плаща за асансьор а на всички, с изключение на последния етаж не им се плаща за ремонт на течащия покрив. Сериозно обмислям да продам панелката докато има все още будали да купуват панелки

    Коментиран от #18

  • 14 Гост

    11 3 Отговор
    Истината е ,че като цяло хората са бедни.После и тези ,които имат някакви възможности по-голяма част от тях пък не искат да инвестират да се подобри нещо относно панелката в ,която живеят,а предпочитат да си купят кола от премиум сигмента макар и на доста километри.Та като цяло проблемите са комплексни.Аз лично се отказах от панелка и купих ново строителство.Макар ,че това не означава ,че всички съседи са платежоспособни.Пак има такива дето чакат някой друг да плати и за тях...това е манталитет.
  • 15 СССР

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    панелната технология е съветска и стига не по-назапад от Източна Германия
  • 16 vir0z

    4 7 Отговор
    не купувайте ново строителство щото 6е умрете от корона вирос.. 6ото много строители и фалиращи инвститорчета са вкарвали заразени матеряли
  • 17 КГБ

    9 1 Отговор
    Глупости говорите за панелите.
    Кажете ми кой е този вид строителство, който ако не се поддържа ще съществува?
    Всичко, абсолютно всичко зависи от това как се поддържа.
    И коли и жилища и хора....
  • 18 111

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "не точно":

    от какъв зор 1ви етаж ще плаща асансьор
  • 19 civil eng

    6 0 Отговор
    Има сгради по на 300+ години с добра поддръжка , които са по хубави от нови по на 10 години. Катедрали, дворци, къщи. Жилищните сгради тип панелка ги има в щатите. При добра поддръжка могат да живеят 100+ години. Но строителната мaфия няма интерес от вечни сгради.

    Коментиран от #20

  • 20 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "civil eng":

    Можеш да провериш. До този момент не е открито по-добро строително средство от бетона. Той става по-здрав с течение на времето!