Last news in Fakti

16 Юни, 2020 10:37 5 743 9

Ипотечни заеми с лихва от 0.64%

  • турция-
  • жилища-
  • цени-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Турският жилищен пазар се възстановява бързо

Ипотечни заеми с лихва от 0.64% - 1
Снимка: М. Богданова ©

Според анализатори в близките два месеца в Турция могат да бъдат реализирани такъв брой сделки, какъвто за цяла година. За последната седмица сделките с жилища са се увеличили с 50%, след като няколко държавни банки на Турция излязоха с привлекателни оферти за ипотечно кредитиране. Те се характеризират с исторически ниски лихвени проценти и имат за цел да стимулират икономиката, отслабена от пандемията от коронавируса, пише турското издание Daily Sabah.

С привлекателни ипотечни пакети излязоха трите най-големи банки Ziraat Bank, VakifBank и Halkbank. Също така двете банки – Ziraat Katilim и Vakif Katilim, излязоха с четири предложения относно кредитирането, включително ипотечното както за жилища ново строителство, така и за имоти от вторичния пазар. Лихвите са по-ниски от инфлацията.

Срокът на отпусканите заеми по тези пакети е до 15 години с лихва от 0.64% и с гратисен период до 12 месеца. Самофинансирането може да бъде в рамките на 10% от стойността на имота. На един клиент се допуска максимално финансиране до 110 000 USD, ако жилището е в Истанбул, Анкара или Измир. За останалите градове прагът е 73 700 USD.

Най-силно търсене на ипотечно кредитиране се наблюдава сред средната класа в Турция. „Хората решиха да влязат на пазара на недвижими имоти след като видяха привлекателните лихвени проценти по ипотечните заеми. За момента едва 5%-10% от запитванията преминават към реални сделки. Причината за малкия процент е необосновано високата цена, която искат продавачите и отсъствието у купувачите на първоначална вноска”, казва Низамеддин Аш, президент на Палатата на консултантите по недвижими имоти. Според него, на пазара на недвижими имоти в южната ни съседка в момента се наблюдава „балон”, който трябва скоро да изчезне. Тогава собствениците на жилища, които искат да ги продадат, ще трябва да преразгледат офертните си цени в посока понижение.

„В близките два месеца на пазара на недвижими имоти в Турция могат да бъдат включени толкова сделки, колкото обикновено се реализират за цяла година. Но това може да стане само при условие, ако се предотврати повишение на цените от страна на продавачите и банките продължат да дават кредити на изключително ниска цена”, казва генералният директор на компанията Demand Grup Construction Аталай Демирбаш.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търкан Дуду

    10 0 Отговор
    Ашколсун на турчелята така се прави.
  • 2 Сойка Придсмехулка

    6 2 Отговор
    И при нас процентът е същият, само че десетичната запетая е една позиция надясно - между 6 и 4.
  • 3 гост

    4 5 Отговор
    У ердоганово лихва не им трябва. Там инфлацията ги отнася.
    И не сравнявайте с "у нас". Може би 95-та година става за сравнение.
  • 4 Турчин от България

    14 1 Отговор
    Имам 2 апартамента в истанбул сега ще купя още един цените са като в Сливен а наематели много, а възвръщаемост 13-14 години не като в България 20-25 години само по това може да съдиш за какъв балон става въпрос в България

    Коментиран от #5

  • 5 56756757

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин от България":

    Чух ако е истина де от познати турци, че там апартаментите като си ги купуваш новопостроени от теб оставало само да си купиш мебелите, всичко било завършено??? Тука обикалям от известно време в столицата, като изключим времето заради забраните. В който и апартамент да ида ново строителство, има само външна врата и прозорци и голи стени в буквалния смисъл, дори вътрешни врати няма :(

    Коментиран от #6

  • 6 Да така е в цената вкючена

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "56756757":

    Кухня ,баня и подова настилка, врати и така , в България все пак сме в Европа тука строителите ни са като земеделците ни за което сме си виновни ние, а и никой не ти пробутва 10-15% общи площи като при нас
  • 7 Ганю

    2 1 Отговор
    Важното е че в София цените се сриват.
  • 8 Гост

    4 1 Отговор
    Апартаментите в Турция освен ,че са почти завършени само трябва обзавеждане са и практични.За разлика от Европейска България както някои тук коментират.Цените са много по-изгодни,и възвращаемостта на имота е на половината от тази в София.Отделно демографски неможе да се сравняват двете държави да не говорим за икономиките им.
  • 9 ЦСЗ- 5 отряд

    1 1 Отговор
    Бедна и оглозгана държава... никога няма да се оправи...НЕ МИ СЕ ЖИВЕЕ И 5 минути тука !!!