Last news in Fakti

15 Април, 2021 07:21 2 621 1

НКЖИ получи 16 имота

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут-
  • решение

Правителството промени статута на редица недвижимости

НКЖИ получи 16 имота - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на историческа и археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на община Никопол за срок от 10 години. Историческа и археологическа недвижима културна ценност „Никополска крепост“ с категория „национално значение се намира в град Никопол, местност „Баладжа“, с обща площ 99,8 дка. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Плевен.

За публична държавна собственост бяха обявени шестнадесет имота, разположени на територията на с. Габровица, община Белово, област Пазарджик. Правителството предостави безвъзмездно тяхното управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Това ще позволи реализацията на национален обект „Модернизация на железопътната линия София-Пловдив: жп участъци София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември“ за проект „Модернизация на жп участък Костенец-Септември”.

Учредяване се право на строеж върху други три имота - частна държавна собственост, предоставени за управление на Министерството на отбраната, намиращи се в град Стара Загора. С реализиране на процедурата по отстъпено право на строеж ще се осигурят жилища в гада, необходими за военнослужещите и цивилните служители от системата на Министерството па отбраната.

На Държавно предприятие „Държавна петролна компания" безвъзмездно се предоставят за управление имоти-публична държавна собственост. Държавата предоставя на ДП „ДПК" имущество - публична и частна държавна собственост, определено с решение на Министерския съвет. Имотите са предоставени за нуждите на ръководството и служителите на държавното предприятие. Те са с предоставени права за управление съответно на Българския институт по метрология (БИМ) и на Министерството на икономиката. През юли 2020 г. беше обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси - с §2 на който е създадена Глава втора „а" „Държавно предприятие „Държавна петролна компания". Посочените нови законови разпоредби регламентират образуването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания" със статут на държавно предприятие по смисъла на чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, юридическо лице със седалище София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярък пример

    5 0 Отговор
    на вредно и безмислено тъпотворение. Организиран хаос. Цел - нанасяне на вреди на държавността.