Last news in Fakti

5 Юли, 2021 11:07 3 959 9

Наложиха 1-годишен мораториум върху ключова наредба

  • георги шопов-
  • наредба-
  • мррб-
  • мораториум

Наредбата с новите изисквания за достъпна среда могат да оскъпят имотите с 30%-40%

Наложиха 1-годишен мораториум върху ключова наредба - 1
Снимка: М. Богданова ©

Повторно беше отложено въвеждането на новите изисквания за достъпна среда, касаещи проектирането и строителството на нови сгради. "Това стана след дълга и упорита борба. Благодарни сме за разбирането, което прояви новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, каза председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов, цитиран от bgonair.

Припомняме, че в новата наредба от 26 януари 2021 г. се предвижда всички апартаменти в новите кооперации да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания и то с инвалидна количка.

Едногодишният мораториум ще се използва, за да отпаднат текстовете, предвиждащи всички апартаменти в новите сгради да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания.

В предишната наредба на 30 жилища най-малко едно трябваше да е за хора с увреждания. Според НАСП това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, бани, тоалетни и тераси в жилищата.

В крайна сметка апартаментите може да се оскъпят с до 30-40% заради по-голямата площ.

„Един от основните проблеми е, че администрацията не спазва сроковете и човек не може да планира финансите. Срокът за вадене на строително разрешително отнема вече не месеци, а години и всяко едно утежняване е негативно върху цялото общество и бизнеса. Това рефлектира върху гражданите“, допълни Шопов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    17 1 Отговор
    Глобалистите искат да направят така че да отнемат и жилищата ни. Всякакви данъци и такси ще налагат за да не може да живеете в собствено жилище.

    Коментиран от #2

  • 2 user

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    И за какво им е да го правят?

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 3 ИзкарваниПари

    4 1 Отговор
    А инавлида тряба да е достатъчно платежоспособен да си купи ново строителство, защото старото не отговарят на условията ?
  • 4 ПисанеФактури

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    За да ги купят с пепрани пари и после да живееш под наем както всеки "уважаващ себе си западноевропеец" ... лихви, наеми ... пък ти си работи, те ще си ги изкарват само с писане на фактури.
  • 5 1234

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Причините са много, първа и и основна "човек не трябва да притежава нищо и да е щастлив", това иска председатяля на WEF Klaus Schwab и компания. Скоро и гащите на гЪрбани, ще са под наем/на лизин ;).
  • 6 Сегашното строителство е отврат!

    9 0 Отговор
    Малки кутийки с ниски тавани и тесни коридори, които не могат да се сравняват с апартаментите в блоковете. В тях спокойно се преминава с инвалидна количка. Големият проблем е стълбището към първия етаж с асансьорите. Слизане, качване е кауза пердута за хората, дори от бърза помощ трябва да бъдат стимулирани, за да свалят болния. Избените помещения също са недостъпни. Никой не знае кога, той или негов близък ще се инвалидизират, така че идеята е добра, но новото строителство е необосновано скъпо! Интересно каква е себестойността на дейностите, които следва да се извършат, за да се спази наредбата, че строителният бранш анонсира 30 - 40% оскъпяване? Нещо ни гъбаркат...както винаги!

    Коментиран от #7

  • 7 Трол2

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сегашното строителство е отврат!":

    Себестойност е 280 E
  • 8 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Що за въпрос?
  • 9 123123

    1 0 Отговор
    Кой ще ги даде бе хахахаха