Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 09:49 5 628 27

Голям град се справи с гаражните клетки

  • гаражна клетка-
  • пловдив-
  • премахване

Над 20 от тях са били премахнати само за 2 седмици

И последните метални гаражи в район „Северен” отиват в историята. Само за две седмици над 20 ламаринени клетки са били премахнати доброволно от ползвателите им. Години наред пловдивчани са чакали до последно, макар заповедта за премахването им да е влязла в сила още през 2018 г., припомнят от Trafficnews. Решението за демонтажа на металните клетки в целия град дойде през септември 2017 година, взето от Общински съвет – Пловдив. Разпоредбата започна да се прилага от следващата година, като почти всеки квартал бе изчистен от гаражите.

Почти всички гаражи изчезнаха от районите, но в „Северен” продължават да се забелязват подобни съоръжения. Само на една локация – ул. „Иван Рилски” , бяха заведени 17 дела срещу заповедта, тъй като собствениците не искаха да се разделят с тях.

Така години наред гаражите заемаха изключително много място, особено в квартали с бум на строителството или с проблеми с паркирането.

Само за седмица на улиците „Амбарица” и „Мизия”, както и междублоковите пространства на булевард „Васил Априлов” пред номер 146 и 148 и булевард „Дунав”, се освободиха стотици места. На жителите в района бе даден срок до един месец да премахнат металните клетки.

Подобна е ситуацията около Френската гимназия и на улица „Иван Рилски”. Там срокът за демонтаж бе 31 октомври.

Преди дни служители на администрацията са обхождали районите, за да съблюдават дали се изпълнява заповедта.

И към днешна дата все още има нарушители. Неколцина са бетонните гаражи, които все още заемат по две места на различни локации. Медията ни научи, че въпросните съоръжения ще бъдат принудително премахнати.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха

    39 12 Отговор
    Ех, това ако стане в София, ще изглежда по просторна и подредена...

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кмет отличник

    20 2 Отговор
    Мо dera тора е dolen ляв PEDал.
  • 5 русенец

    53 0 Отговор
    То за "бума" в строителството и за липсата на паркоместа е виновна общината. Тя раздава разрешенията.
  • 6 русенец

    40 1 Отговор
    В радиус от под 1000 метра от мястото, където живея има поне 10 газ- и бензиностанции. Да не дава господ някоя от тях да гръмне, ще изрине цял квартал. Това го давам като илюстрация за малоумщините, които раждат общинарите.
  • 7 АААААААААа

    14 6 Отговор
    Значи МОЖЕ! Ама иска ЖЕЛАНИЕ!

    Коментиран от #8

  • 8 един от многото

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "АААААААААа":

    Не гледай какво пишат , отиди и виж , за да се увериш , че лъжат като дърти цигани. Града все още е нацвъкан с тенекиени и бетонни гаражи!
  • 9 DrivingPleasure

    22 0 Отговор
    А на освободените места общината какво ще прави? Ще ги раздаде, щото това не е продажба а подаръци, за застрояване! Покажете ми една обюина, която да е изградила многоетажен паркинг, за да се решат проблемите - няма такава! Просто се превъртат едни кинти и толкова!
  • 10 А грозните бетонни гаражи

    6 4 Отговор
    В “Стрелбище” кога?
  • 11 НИЯ

    20 0 Отговор
    А ВЪВ ВРАЦА КОГА ЩЕ ГИ ПРЕМАХНАТ. ТАМ ИМА ЕДИН Ж. К.. ДЪБНИКА. ТАМ Е ИСТИНСКИ ГЕТО, КАТО ОТ ИНДИИСКИТЕ ФИЛМИ. МНОГО ГРОЗНА РАБОТА. В ТЕЗИ ЛАМАРИНЕНИ КЛЕТКИ СЕ ГОТВИ, СВАТБИ СЕ ПРАВЯТ, КРЪЩАНЕТА, ПРАЗНИЦИ, ВСИЧКО ДРУГО НО В ТЯХ НЕ СТОЯТ КОЛИ. КОЛИТЕ СА ОТВЪН.
  • 12 Дългият

    13 4 Отговор
    Когато започнаха да се предлагат на пазара,не можеше ли тогава общината да излезне и да каже че е забранено.Хората се набутаха с една камара пари за бетонен или метален гараж.И в един момент...махайте ги...Типично по български...

    Коментиран от #23

  • 13 Да попитам

    5 2 Отговор
    А в София кога?
  • 14 Гошо

    12 1 Отговор
    Да питам информативно, общинска собственост ли е земята под тези гаражи? Така излиза, щом общината може да ги премахва без да изплаща обезщетения на ползващите ги.

    До нашия блок в София по протежението на цялата улица има такива гаражи и повечето от тях дори не се ползват като такива, а за съхранение на вехтории. В същото време сме принудени да спираме по тротоарите и градинките, защото няма къде другаде. Столична община трябва сериозно да помисли по въпроса с паркирането.
  • 15 Фандъкова ПСП

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аха":

    То ше стане, но не си мислете, че ще е за добро, веднага ще изникне я блок, я нещо още по-голямо и пак няма да има къде да се паркира.

    Коментиран от #19

  • 16 брау майна

    8 0 Отговор
    Значи няма да стопирате презастрояването, а ще махнете гаражите на бедните хора, за да построите още грозилища?

    Да ви светна - някакъв нисък метален гараж не пречи толковеа много колкото, цпопнат прекосили блок. Гаража прибира една кола, блока пръска нови 100 коли, които няма къде да бъдат паркирани и газят всяка трревна площ и тротоар. Да не говорим за отнемането на въздух и небе от гражданите....

    Ама то толкова от гербаджийски общинари - всичкото на терсене!
  • 17 аууу

    5 0 Отговор
    Голямо геройство на ОС!
    Изпапкаха безценна градска треритория за милиарди и вече ше събарят, че няма какво да се краде?
  • 18 Азсъм

    7 0 Отговор
    След 89 българина като не виждал кола се здоби със по една за всеки член на семейството, после се пръкнаха крадците от който с тези гаражи се пазеха колите,след това строителния бум много апартаменти с недостатъчно бройки клетки за паркиране,или достатъчно но по богатия купува повече от колкото имоти притежава в обекта и сега заради некадърници и тяхното управления вече десетилетия стана този буламач.
  • 19 ОсвобоДенО

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Фандъкова ПСП":

    ами те и затова уж правят подобни "уж за доброто" мероприятия. Пък като им изтече мандата: сам каза, вече ще си имат и разрешително за строеж на осовобеното място....
  • 20 Азсъм

    12 1 Отговор
    Обръщение до паркинги и гаражи София. Преди няколко години ми сложихте скоба в събота която се отработвала и след това друга защото смса който пратих беше на латиница , телефона ми няма кирилица, в двата случай ми струваше 30лв. От тогава , това са вече години, всеки път когато минавам покрай сградата ви на екзарх Йосиф и Бенковска ръся пирончета и винтчета по рампата ви и служебните ви абонаменти. И така само да ви уведомя ,че те са хвърлени умишлено с цел и преднамерено като отмъщение, надявам се някой паразит от тази служба да го прочете това обръщение.
  • 21 NGs company

    4 0 Отговор
    За тези, които са против временните гаражни клетки да ходят да паркират в Бобов дол. Там вече има свободни паркоместа!
  • 22 robi

    5 0 Отговор
    Във Варна стоят масово блокове и блокчета на места къде преди е имало едно фамилна къща, сега се издига 5 етажен блок, е как аджеба ще се съберат всички автомобили?!Но явно този въпрос е без значение, стига да има далаверка и за бизнесмен ганьо и за този с печата и подписа за разрешителното.
  • 23 Пепи

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дългият":

    Аз ще си строя къща пред президентството, щото общината не ми каза, че е незаконно.
  • 24 Счетоводител в кантора на чси

    3 0 Отговор
    Имам едни длъжници работят в Паркинги и гаражи, надписах им двойно сметката с кеф, кокалите им изпилих... Така правя и с някакви дето бачкат в жандармерията, общината, ЧЕЗ, изипей и всякакви подобни паразити!
  • 25 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Общините нищо не раздават !!
    За идиотскито застрояване на градовете ни , вина носят корумпираните чиновници от Общините. !! Само те , срещу рушвети, разрешават унищожението на всяка градинка и всяко що-годе свободно пространство между съществуващите сгради.
    Някога имаше ДПК /държавен и партиен контрол/ и Стопанска милиция, които дебнеха незаконно забогателите чиновници. Сега, в капиталистическата демокрация, забогателите чиновници "държат юздите" на всякакви НАП-ове и контролни органи - ако ги има !!
    Видях как Общини правят гаражи в ГДР, в по-ново време видях това и в Испания. Общините събират такса "гаражи", НО са задължени дори на вековни сгради да измислят, проектират, частично финансират и построят гаражи. А нова сграда без гараж-че и два, за всеки апартамент просто няма. Най.често подземни -дори на няколко нива /етажи/. Има и надземни с асансьорни подемници по на няколко етажа !!!
    Нашата работа - хубава работа, ама ...българска !!
  • 26 Ха тъй

    1 0 Отговор
    Сега разчертайте там зелени и сини зони, и почвайте да им смучете модерно и демократично кръвчицата !
  • 27 Старозагорец

    0 0 Отговор
    А какво правим с нерегламентираното заграждане на междублоковото пространство, в Стара Загора е масова практика.