Last news in Fakti

16 Декември, 2021 07:05 6 873 8

Отново пропадна огледът на незаконните тунели под центъра на Пловдив

  • пловдив-
  • тунели-
  • инспекция-
  • римски стадион

Те се намират на метри от Римския стадион в града

Експерти от строителен контрол, община Пловдив и Инспектората към Паметници на културата за пореден път не успяха да направят цялостен оглед на незаконно прокопаните тунели под няколко сгради в центъра на града, на метри от Римския стадион. Това не е първата проверка на институциите. И този път част от тунелите отново не бяха огледани от експертите, защото нито бизнесменът Мирослав Стамов, нито негов представител, не присъстваха на място, за да отключат мазетата в една от сградите.

Експертите трябва да подготвят становища до "Икономическа полиция", които поеха случая. Срокът на проверката е едномесечен и трябва да приключи скоро. В комисията участваха представители на общината, РДНСК, полиция и експерти от инспектората към Министерството на културата, уточнява БНТ.

В сградата на ул. "Александър I Батенберг" номер 7, експертите отново бяха спрени от заключени врати. "Всеки път когато те дойдат на проверка, г-н Стамов заключва нещата, мазета, проходи и няма как да проверят хората", каза Светлана Варадинова.

По телефона адвокатът на Мирослав Стамов обясни, че те не са били уведомени за днешната проверка на институциите. "Никой не е получил такова искане, аз за първи път чувам, че е имало такава проверка не са му взети обяснения, не е получил призовка, нито пък е уведомен за призоваване по телефона", каза адвокат Борислав Кобуров.

Днес за неправомерните действия на Стамов разказаха и собственици на други две съседни сгради. "Преди време ние разбрахме, че се копае в нашия имот, дойдохме и се видяхме със Стамов и му казахме, че това е в наш имот. Той казва, че прави всичко с цел отводняване, едва ли не ще облагороди мястото", разказва Венета Станева.

В момента със заповед на кмета на район Централен на Мирослав Стамов са му забранени всякакви дейности в имотите. Прокуратурата вече работи по казуса.

Вече беше установено, че той е нарушил Закона за културното наследство и заради факта, че имотът му е в защитена територия и всякакви изкопни дейности трябва да се извършват в присъствието на археолог.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    24 1 Отговор
    Къртица в Центъра! Викайте службите... :D
  • 2 ????

    16 0 Отговор
    Това е стара новина!
  • 3 Алфа Вълкът

    21 5 Отговор
    Аз като гледах репортажа, видях стари катакомби свързани с една сграда. Никой не се мушна да ги покаже тези тунели! То в Пловдив и друго няма, само тунели и майни!
  • 4 Механик

    30 0 Отговор
    Добре де. Толкова ли трудно да напишете "Пловдив" в заглавието, та сте написали "..голям български град". Три думи вместо една!
  • 5 Гост

    10 2 Отговор
    Г-жо Симеонова, г-н Шумов Ви изпревари с тази новина! Не си ли говорите?!
  • 6 Вова

    5 1 Отговор
    Густо!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хайдук

    1 0 Отговор
    Там има тунели от римско време и много артефакти от тогава и по-късен период ! Много от тях са собственост на колекционери, археолози и други, незаконно забогатели КРАДЦИ ! 4397