Last news in Fakti

21 Декември, 2021 09:21 4 860 1

Спад в продажбите и строителството

  • китай-
  • жилища-
  • цени-
  • търсене-
  • пандемия-
  • коронавирус

Пазарът на жилища в Китай отново се забави през ноември

Спад в продажбите и строителството - 1
Снимка: Shutterstock

Огромният пазар на жилища в Китай продължи да се свива и през ноември на текущата година. Основната причина е демонстрирането на признаци на финансова криза. Спадът в показателите е след като акциите на един от най-големите китайски строителни компании – Shimao Group, паднаха с 20% поради опасения, че компанията разпродава активи в стремежа си да обслужи растящия си дълг. Друг строител – Modern Land, също съобщи за проблеми с ликвидността.

Цените на новите жилища в Китай са паднали с 0.3 през ноември спрямо октомври, което е най-силният месечен спад от февруари 2015 г. Едва в 9 от 70 големи китайски града, се наблюдава ръст на месечна база, което отново е най-ниският показател от началото на 2015 г. досега.

Фактическата стойност на продажбите на жилища е спаднала с 16.31%, а понижението продължава пети пореден месец, сочат данните на Националния статистически институт на Китай.

Броят на пуснатите в експлоатация нови жилища през ноември се е понижил с 21.03% спрямо същия месец на 2020 г. В същото време инвестициите на предприемачите са се свили с 4.3 за същия период.

Реалните продажби на дребно нараснаха едва с 0.5% през ноември спрямо октомври и с 1.9 спрямо ноември миналата година. Това е най-слабият резултат от август 2020 г. и също така е доста под нивата преди началото на пандемията. Причината е, че потребителите останаха предпазливи и пандемичните огнища продължиха да предизвикват внезапни спирания на пазарите. Освен това хората пътуват по-малко и харчат по-малко пари.

S&P съобщи през ноември, че до една трета от китайските предприемачи могат да се сблъскат с финансови проблеми през идните 12 месеца поради слабото търсене на жилища и правителствените репресии.

Налице са малко признаци за подобрение на основните икономически условия през ноември, тъй като перспективите са доста мрачни. „Ръстът на индустриалното производство се ускори незначително, инвестиционните тенденции остават изключително слаби, а данните за продажбите на дребно показват незначително увеличение на потреблението“, казва Джерард Бърг от Westpac.

Много икономисти очакват Централната банка на Китай да намали базовия си лихвен процент от сегашните 3.85% - много висок процент спрямо всяка голяма западна икономика. Очакват се и допълнителни фискални мерки за стимулиране на икономическата активност, които да влязат в сила от 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧУДЕСНА СТАТИЯ

    4 0 Отговор
    БРАВО, ЧУДЕСНА СТАТИЯ !!!!