Last news in Fakti

21 Декември, 2021 19:07 3 599 13

Кога ще поскъпнат ипотечните кредити у нас

  • ипотечен кредит-
  • левон хампарцумян-
  • лихви

Решаваща е лихвата в еврозоната

Кога ще поскъпнат ипотечните кредити у нас - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години усилено се говори, че лихвите по ипотечните заеми ще тръгнат нагоре. Това обаче така и не се случва. Лихвените проценти достигат нови и нови най-ниски нива. И все пока, кога българският банков пазар ще започне да предлага по-скъп ипотечен заем? „Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от по-висока инфлация, може да очакваме да поскъпнат и ипотечните кредити. Нито едното, нито другото обаче ще бъде рязко. Важно е не колко е лихвата, а дали е поносим разходът по обслужване на кредита за този, който го е взел“, прогнозира финансистът Левон Хампарцумян.

Цените на имотите, и по-конкретно на жилищата, отчитат значителен ръст. Поскъпването ще продължи и през 2022 г. Изгодно ли е при такава ситуация покупката на апартамент? Според Хампарцумян, не може да бъде даден еднозначен отговор на този въпрос. Двете класически покупки на такъв тип недвижим актив са два – за собствени нужди и за отдаване под наем. „Ако сте взели жилище за собствена нужда дори и да ви се струва, че нещо в годините се променя, то вие го понасяте, защото така или иначе ще плащате 30 години. Ако се взима жилище за спекулация, т.е. купуваме 5-10 апартамента, даваме ги под наем или ги препродаваме, то той поема риск, че пазарът може да тръгне надолу или наемите да не вдигнат, колкото очакваме”, коментира той. Рискът в първия случай е минимален и е по-голям във втория, отчита Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 4 Отговор
    ЧСИ КОЛЕКТОРИТЕ са мутри и мафиоти

    Коментиран от #6

  • 2 БгТопИдиот

    36 2 Отговор
    Розовите сънища свършиха.Почва дрането на сухо...Честито на печелившите ....шарани.Празника на рибарите и банкерите е на една дата.На Никулден !!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хикс

    18 1 Отговор
    Айде мача си имоти свърши
  • 5 Читател

    8 5 Отговор
    Тоя нищо не каза... Празнословец.
  • 6 Мда

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В началото на ковид пандемията герб подкрепи чси с всички сили. ББР даде необезпечен кредит за 74 милиона лева на колекторска фирма. От какъв зор герб нахраниха приоритетно копърките чси, а не хората?
  • 7 Варненец

    12 5 Отговор
    Добре че се наду балона че си продадох апартамента който беше непродаваем, и на печалба съм.
    Хората не научиха едно просто правило, когато цените са високи и всички купуват-продавах.
    Купува се когато падат цените. Честито на печелившите.
    Търсих да си закупя апаттамент на дружба 140 квадрата, 90 чисто 220000 евро. И всеки апартамент им е последен, другото е разпродадени.
    Та така.
  • 8 Софянец

    6 5 Отговор
    При тая жестока инфлация и печатане на пари,те са само едни хартиики в банката.Много е важно имота ти да не е в някой бачкаторски квартал.От години давам офис в центъра и получавам доста добри пари.
  • 9 Гост

    14 1 Отговор
    Когато се пазаруват народни имоти от наши хора, кредитите са ниски. Когато нашите хора се нагушат и обикновения човек започне да купува, тогава кредитната лихва ще скочи.
  • 10 Банката

    13 0 Отговор
    Ела рибеее
  • 11 Купувайте балъци

    8 3 Отговор
    Купувайте балъци, купувайте. Догодина цените падат, вземайте по два апартамента и с по три кредита.
  • 12 Спас

    8 2 Отговор
    И аз слушах Хампарцумян. Каза, че който си е купил апартамент преди вдигането на лихвите ще му яде главата.
  • 13 гиш иш

    6 0 Отговор
    дай по добре да мислим кого ще поскъпнат всички бг заплати а не тея на държ служители