25 Януари, 2022 11:11 19 845 40

Какво ще стане с цените на жилищата през 2022 година

  • жилища-
  • бългания-
  • цени-
  • добромир ганев

Расте броят на клиентите, които купуват жилище в града за децата си

Какво ще стане с цените на жилищата през 2022 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

Изминалата 2021 г. се очерта като най-добрата за последните 12 години на имотния пазар в България. По данни на Aгeнциятa пo впиcвaниятa, бpoят нa cĸлючeнитe cдeлĸи зa имoти в Coфия пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2021 г. нapacтвa c 20%, cпpямo cъщия пepиoд нa ĸpизиcнaтa 2020 г. Покупката на жилища се превърна в сигурна и доходна инвестиция, най-вече заради нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките. Ниските лихви по ипотечните кредити също поддържат тази тенденция, особено в търсенето на ново строителство и инвестициите в имоти „на зелено“. От друга страна големият интерес към недвижими имоти доведе и до намаляване на предлагането.

След продажбата на имот, хората търсят отново да вложат средствата си, но се сблъскват със забавянето на новите проекти, повлияни от нарастващите цени на строителите материали. А това също се отрази на поскъпването на жилищата. Затова представителите на имотния сектор са категорични, че повишението на цените отговаря на действителността.

„Да, има увеличение на цените, но то според националната статистика е средно около 10-11% на годишна база за големите градове, но този ръст не може да се определи като „балон“ – отбеляза за БНР Благоевград Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. – Не са един или два факторите, които повлияха на пазара през последните една-две години и особено през 2021г. и които ще продължат да влияят и през 2022. Според Камарата на строителите средно стойностите за материалите за строителство на жилища са се повишили с около 30%, като има и материали, които са се увеличили с над 100%. Това разбира се оказва влияние на строителството и няма как да не засегне и крайните цени на пазара.“

По данни на НСИ, в повечето големи градове значителна част от покупките са със спестявания, докато тези с ипотеки са около 25 -35%, за разлика от София, където те са 50%. По думите на Добромир Ганев, самата здравна криза, ограниченията, дистанционната работа и онлайн обучението са подтикнали хората да търсят по-просторни жилища. Само за 2020г. около 200 000 българи са сменили местоживеенето си от по-голям към по-малък град, в стремежа си да имат повече достъп до природата и по-открити пространства. Голяма част от хората се ориентират и към закупуване на второ жилище.

През последните две-три години на пазара на недвижими имоти се откроява и нова група купувачи, посочват експертите в сектора. Това са млади хора под 25-30г., които започват първата си работа с доход много над средния за София.

Какви жилища се търсят и какъв е профилът на купувачите? „В момента двустайните жилища са едни от най-продаваемите на пазара – отбелязва Пенка Митова, брокер на недвижими имоти. – Някои клиенти ги търсят за инвестиции, други за жилище. Повечето са млади семейства,хора в IT сектора или в аутсорсинг компании. Българи, които работят в чужбина също купуват жилища, за да инвестират. Не са малко и клиентите от провинцията, които купуват жилища за децата си, вместо да плащат високи наеми. В тази категория са и много гърци, които купуват жилища за децата си, които учат медицина в София. Сред купувачите на имоти от провинцията има и по-предприемчиви, които купуват и препродават на печалба. Търсенето на имоти е голямо, затова и през настоящата година цените ще вървят нагоре“, прогнозира брокерката.

И ако тенденцията с ниските лихви на ипотечните кредити се запази, както очакват експертите, търсенето и покупката на имоти ще продължи със същите темпове и през 2022 година. Сигурното, според представители на агенциите за недвижими имоти е, че инфлaциятa щe продължи да влияe cилнo нa пaзapa, пoнe пpeз пъpвитe мeceци нa настоящата година. От друга страна ръстът на cпecтявaниятa нa купувачите и жeлaниeтo им дa ги cъxpaнят щe yвeличи и дeлa нa cдeлĸитe c пapи в бpoй.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде откога чакам

    43 11 Отговор
    Да напиша, че балона се е спукал вече

    Коментиран от #21

  • 2 Елементарно

    34 11 Отговор
    Продавачите ще искат повече, купувачите ще купуват в чуждбина.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо ви

    45 25 Отговор
    "Какво ще стане с цените на жилищата през 2022 година"....Какво да стане? Досега не съм видял нещо да поевтинее. Всички цени вървят нагоре.

    Коментиран от #32

  • 5 дилема

    33 21 Отговор
    При такава "галопираща" инфлация (на каквато се "радваме") в момента - къде да си инвестира парите човек , ако не в имоти. Другият вариант е , да повЕрваме на Кокорчо , че инфлацията е под процент и да гледаме как бавно ни изгарят спестяванията.
  • 6 помнещ

    30 25 Отговор
    След като си избрахме такива корифеи да ни управляват , единственото спасение за парите ни са имотите. Ако не се вложат някъде , после ща стават само за тапети. Спомнете си за Жан Виденов и не забравяйте , че в момента икономическият му гений Румен Гечев е съветник на сегашното ни правителство . Добре помним , че тогава всички бяхме милионери . Само дето с един милион лева си купувахме велосипед.
  • 7 Иванчо

    33 25 Отговор
    При положение, че строителните материали поскъпнаха вече с 30 процента за последните месеци, а също и ток, бензин, нафта, транспорт и т.н. Заплатите също нараснаха. Значи да очакваш, че цените на жилищата ще паднат е все едно да чакаш да паднат на козела ма... макарите.

    Коментиран от #15

  • 8 Гост

    43 7 Отговор

    До коментар #2 от "Елементарно":

    Точно казано,интересно когато населението още намалее по емигрантски или естествени причини,и на пазара излязат още хиляди имоти плюс и новостроящите,тогава какво ще стане?
  • 9 YESHUA

    28 4 Отговор
    ЛЮДЕ МОИ НАПУСКАЙТЕ ГРАДОВЕТЕ ЗА ДА НЕ СПОДЕЛЯТЕ НАКАЗАНИЯТА ИМ !
  • 10 Гост

    6 5 Отговор
    Щом обявявате, че изминалата 2021 г е била най-добрата за имотните сделки, през последните 12 години, значи нямате нищо против, ако и занапред сделките ви вървят както през 2021.
  • 11 Гост

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Купувач":

    Търси в Гърция. Там са по-хубави и по-евтини.

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    53 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо":

    2008г също се повишиха рязко строителните материали, инфлацията беше 12%, а се оказа че година по късно цените паднаха с 20-30% на имотите. Единственият начин с който се спирана инфлация е рецесия, това се е повтаряло десетки пъти, защо сега да е различно. Никой не чете историята, никой не следи пазара. Вижте какво става на фондовите пазари в САЩ, акциите се сриват.

    Коментиран от #16

  • 16 Браво

    20 7 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    За коментара, само че оФцете не са чували, че пазарите търпят корекции, които даже са здравословни. Не са чували за мечи пазар. Гледай 2024 как ще гледат тъпо. Забравиха че на имотите им трябваха 14год да настигнат цените от 2008.......Който е купил до 2019 Евала, другите са балъци. Аз имам и къща и апартамент с гараж купени до 2018

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    33 2 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    Също забравят ,че населението намалява с 50 000 всяка година.Ама нищо бе,те цените ще растат.
  • 18 Русороб

    33 4 Отговор
    Рекламна агенция на явно закъсали брокери. Такива хибридки се появяваха и 2007 и 8г. когато инвеститорите продаваха на шараните, а брокерите събираха по 10% комисионна. При това, че 800 000 българи са се изпарили за 10 години, масовото застрояване и видимият имотен балон, че едно жилще да се избие от наеми трябват около 25г. е ясно, че сме в ултра балон. А в интерес на истината, сделките с имотите намаляват вече.
  • 19 бум, после срив, Така ще е занапред!

    22 3 Отговор
    Ганев, в интерес на истината, сделките с имотите намаляват вече
  • 20 прогнозира брокерката

    21 4 Отговор
    населението намалява с 50 000 всяка година ама нищо де, те цените ще растат
  • 21 балона се е спукал вече

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Айде откога чакам":

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот.
  • 22 Рекордно строителство

    16 1 Отговор
    За 2021г издадените разрешителни за строеж, ще са над 20000 апартамента за София. Населението в Сф дали се е увеличило с 50000 души, за да се използват тези имоти ?

    Коментиран от #30

  • 23 Джак

    35 2 Отговор
    Чета коментарите и не мога да повярвам колко елементарни и найвни хора има. Факт, че брокер ските статии са написани на мн ниско ниво и са достъпни за масата от пишещите. Да се опитаме обаче да видим какво се случва 2022 на по високо и дълбоко ниво. Вече е сигурно, че ФЕД започва да изтегля пари и да вдига лихвите. Ец винаги действа със закъснение, като вече прие решение за спиране на количествените облекчения. За пишештите, че парите ще станат като вестници паралел с 97ма е внушение за наивници и неразбиращи, лева е вързан към еврото чрез валутен борд и това с оглед на ситуацията в ЕС нямам как да стане скоро. Посланиците, че нищо не поевгинява а само поскъпва е доста невярно особено за имотите. Всеки може да провери какво се случи 2009-2013 с цените на имотите. Това също брокери и строители пишеха всекидневно по платените медии, че цените ще са само нагоре. Доста лековерни тогава не само загубиха жилищитаа си при повишените лихви, но заради загуба на пазарна стойност продължи ха да изплащат кредит. Въпроса е дали момента е подходящ за покупка на имот при започнала промяна на лихвения тренд. Мислещия знае отговора, найвника винаги разбира нещата когато вече и медиите започнат да пишат за спукал се балон. Както скоро беше казал един истински финансов експерт. Всички разбираме, че е имало балон чак вече когато се спука.
  • 24 Еххх

    16 1 Отговор
    Който е писал статията, хайде да напише и такава за трите Китайски международни строителни фирми. И да сметне колко време ще е необходимо да стигне тази вълна до БГ. Строим по китайски модел цените ще падат по китайски модел. До момента са с 40% спаднали за около 3месеца. Те поне имат положителен прираст а ние не.
  • 25 Мечо

    4 8 Отговор
    си купувайте защтото сте умни. Ас се настаних краи софиа на полето, скоро щте ми дават право на строеш, беспари
  • 26 Николай

    20 1 Отговор
    Някои хора започнаха да усещат, че са изпуснали влака, да си продадат боклуците. И при предишната криза беше така. Не се притеснявайте апартаментите ви ще се продадът но на други цени и много вероятно от някой друг.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Брокер

    16 1 Отговор
    Да не очаквате някой брокер да напише платена статия за това, че балона се пука. Все едно всеки от нас да пише платено, че иска по-малка заплата. Звучи смешно нали? Март месец се очаква в САЩ да си вдигнат лихвите за да се борят с инфлацията. На пазара им започнаха да се появяват все повече жилища от лоши кредити , биткойн падна стремглаво. Някой трябва да плати сметката от безпризорното печатане на долари. Познайте кой ще е това…
  • 29 Варненец(натурализиран).

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Николай":

    Аз си продадох преди месец апартамента ми в затворения комплекс, с мравки и Сколопендра и мишки в стените, строен през 2006 година. Подръжката скочи от 75 на 105 лева. Най интересно е че тока е промишлен и сега всички плащат от 600 до 800 лева за ток.
    Така че успях да се отърва с цена над 30% от 2012 година, когато го купих.
    Добре че са купувачите от Шумен и Добрич че Варненци знаят за проблемния комплекс.
  • 30 Анонимен

    8 13 Отговор

    До коментар #22 от "Рекордно строителство":

    Не, не се е увеличили толкова, но има едни над 300 000 панелни апартамента в София, на които им изтича живота въпреки "бойковото саниране", което всеки технически грамотен човек знае ще е пълна измама от гледна точка удължаване живота на заварките....Та какво следва..........В следващите 10-15 години всички хора в тези апартаменти ще трябва да се изнесат от там....Друг е въпроса как и дали ще бъдат компенсирани за загубата на жилище...

    Коментиран от #37

  • 31 Пешо

    13 2 Отговор
    Едни хора започнаха да усещат кожената инжекция и почнаха да пускат фалшиви обяви.
  • 32 Не помниш

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо ви":

    От 2009 до 2013 колко народ изпищя.Явно си бил малък и не помниш.
  • 33 Аз Кочо

    9 0 Отговор
    Jusquà 12.500 euros damende pour un logement inoccupé en Belgiqu. На български В Белгия глобата за празно жилище е до 12 500 евро
  • 34 Мамата

    12 0 Отговор
    ЯКООО ЩЕ СЕ СРИНАТ
  • 35 Мамата

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    ГЪРЦИЯ ЩЕ ПОТЪНЕ ПОД ВОДА
  • 36 Даката

    6 1 Отговор
    Ако е за съхраняване на стойността на парите,по добре е земеделска земя.Виждал съм много жилища които носят разходи и загуби,обаче няма земеделска земя,която да носи разходи и загуби.
    Ако е жилище,трябва да е на изключително желано място и да имаш чувал с пари....и пак е риск.
  • 37 Пламен

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    Панела ще надживее и теб и внуците ти.
  • 38 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    Преди месец влязох в офис на агенция за недвижими имоти в София. Попитах за апартамент до 1000 евро квадрата и ми обявиха, че няма за тия пари. Вчера ми звънят и ми викат че имат много добри оферти до 1000 евро. Не съм на зор. Смятам да изчакам още, тъкмо да им дойде още акъл в главите.
  • 39 Зег

    5 0 Отговор
    По умните продават в БГ и купуват в чужбина.
    Цените вече са близки ама наемите не.
    Още повече качеството
  • 40 Честито

    4 0 Отговор
    В Америка вдигнаха основната лихва.
    Това е официалният старт на лавинообизната икономическа криза. 0редният път точно така започна.